Browse By

Advertising

ВИДЕО: Човек за прв пат полета без крила

Некогашниот трговец Ричард Браунинг, пронаоѓач и основач на стартап компанијата „Гравити индустриз“ демонстрираше неверојатна способност на својот производ – летачко одело на млазен погон.

Оделото се состои од делови направени со технологијата на 3D принтање, а го покренуваат пет млазни поставени на рацете и грбот на пилотот. Самиот дизајн е инспириран од озгледот на Ајрон Мен, суперхерој од универзумот на Марвел.

Во разговор со телевизијата Ен-Би-Си, конструкторот вели дека оделото троши околу четири литри гориво во минута додека е во лебдечка позиција и може да лета од три до четири минути.

-Кога е времето е поладно многу е поголем притисокот, па тогаш можете да летате околу 10 минути. Тоа е нешто на што се уште работиме за да го унапредиме, но неоспорна последица на нашата работа е дека успеавме да полетаме без крила, вели тој.