Browse By

Advertising

Државата 2,5 години не ми дава да проодам, вели Снежана со две ампутирaни нозe

Две години и 8 месеци се борам со државата да ми даде можност да проодам, вели Снежана Караџовска на која на 6 септември 2016, по сообраќајна несреќа во Турција ѝ беа ампутирани двете нозе. И покрај тоа што има конзилијарно мислење во кое се препорачува лекување во странство, Фондот за здравствено осигурување (ФЗОМ) не ѝ одобрува пари, па Снежана е врзана за својата инвалидска количка.

Во разговор за САКАМДАКАЖАМ.МК Караџовска вели дека и покрај тоа што ѝ се дадени протези, таа не може да направи ниту два чекори со нив, бидејќи не се соодветни за нејзе, а ниту некој во фазата на лекување и физикална терапија ја научил да оди.

„Кај нас, кога ќе ви се случи траума вие со семејството сте оставени сами на себе. На почетокот на моето лекување кога ми ги дадоа протезите бев пресреќна, си реков сега ќе можам да одам. Но, кога стигнав во Заводот за рехабилитација во Козле, сите ме гледаа и не знаеја што да прават со мене. Не знаеја да ми ги стават протезите, а камоли да ме научат да одам и што е најважно како да станувам и седнувам. Физикалната терапија траеше само 15 дена, што е недоволно. За случаи како мене треба најмалку 6 недели вежби. Морам да плаќам приватно физиотерапевт за да научам да ги ставам. Но џабе, јас со овие протези не можам да одам. Можам да направам само неколку чекори и притоа да се држам за дубак и со помош на двајца луѓе да станам и седнам. Ги прашував докторите, проодел ли некој досега кај нас со две ампутирани нозе, не знаеја што да ми кажат. Видов дека никој нема да ми помогне, па само учев и барав доктори од странство да ми кажат дали во мојот случај е можно проодување“, вели Караџовска.

Ова е дел од интервјуто, повеќе на сакамдакажам.мк