Browse By

Advertising

Малата Јована е над хендикепот, со целосно оштетен вид пишува книги и свири клавир (Видео)

Јована Трајчевска од Ресен со целосно оштетен вид. Но, тоа не ја прави да биде поразлична од нејзините врсници. Мултиталентот кој го поседува е многу поголем од хендикепот.

Новинар: Го сакаш ли пијаното?

„Да, и тоа многу. Уште кога сум имала пет години или четири најомилени инструменти ми биле гитарата и пијаното. Па на музичко кога започнав уште во прво одделение, тоа сѐ уште го паметам, кога учевме песнички, наставничката свиреше пијано, а јас пеев тивко само за да го слушам пијаното. И тогаш наставничката малку ми викаше. Многу милозвучен звук има и сама компонирам на него. И ако слушнам некоја песна ако ми се допадне ќе се потрудам да ја отсвирам со пеење на нотите, на пример на, на на… и така според мојот глас ги наоѓам и нотите“, вели Јована од Ресен.

Јована, покрај пијаното е голем љубител и на пишаниот збор. Досега има добиено и голем број на награди. При своите настапи во училиштето или концерти, не чувствува трема.

Повеќе на: тв21