Browse By

Advertising

Продавале отпад за да му купат трицикл на другарче со церебрална парализа

Десетгодишниот Алекса Кукуљ, ученик во четврто одделение во Основното училиште „Жарко Зрењанин“ од Качарево, Србија, во петокот првпат на училиште пристигна со својот нов трицикл. Алекса боледува од церебрална парализа и тешко се движи, а трициклот му го купиле неговите другари, ученици кои до пари дошле собирајќи отпад.

Целата акција ја водела учителката Бранка Давидовиќ, која е веќе позната по слични акции. Со години наназад нејзините ученици освојуваат награди за разни проекти поврзани со собирање отпад и заштита на животната средина.

Учителката и учениците учествувале во акцијата „Собери и заштеди – вреди“, но не успеале да победат.

– Четврта година учествувавме во натпреварувањето на кое може да се освои награда од 150.000 динари за најголема количина собран отпад. Бидејќи секогаш победувавме, имавме идеја да му купиме трицикл на нашиот другар од одделението, но не победивме. Сепак, со продажбата на отпадот ги заработивме парите што ни беа потребни за купување на трициклот – вели Давидовиќ.

Повеќе на https://www.fakulteti.mk/news/08102018/prodavale-otpad-za-da-mu-kupat-tricikl-na-drugarche-so-cerebralna-paraliza