Browse By

Advertising

Секој четврт човек во Македонија е сиромав!

Ова тврдење произлегува Последните статистистички податоци покажуваат дека Македонија е земја во која живеат сиромашни граѓани: Дури 500 илјади граѓани сметаат дека се сиромашни и покрај тоа што се вработени.

Загрижувачки, но и срамен податок дека над половина милион од граѓаните живеат во сиромаштија која се зголемува со забрзано темпо, покажува анализа на Алсат М.

Кај младите до 17 години сиромаштијата достигнува 30 отсто а државната статистика пресметала дека стапката на сиромаштија во земјава е 22 отсто.

„Кај лицата од третата доба, сиромаштијата се зголемува со забрзано темпо“ преупредуваа Оливера Доцевска од невладината организација „Платформа за борба против сиромаштијата“.