Connect with us

Инфо +

“Исклучиво со моја лична борба се изборив со Ковид-10, здравствениот систем за жал потфрли”

Published

on

Почитувани колеги и пријатели,

Сигурно се запрашавте зошто ме нема со објави подолго време. Некои од вас дури ми пишале пораки во месинџер со прашања дали сум добар и зошто ме нема, зошто не коментирам и немам објави на мојот зид?

Да, јас бев заразен со вирусот, ја осетив лично сета јачина на SARS CoV-2 вирусот, осетив лично како се развива оваа инфективна болест, осетив лично што значи да дишеш преку стакленца, осетив лично што значи да земаш и да издувуваш воздух преку уста исто онака како што дувате за да угасите свеќа.

Осетив што значи дишење на врел воздух низ ноздрвите, осетив како е чувството на луѓето кои се под вода “да гњуриш под вода, а да ти е крај на резервите со кислород”, осетив како им е на рибите и цицачите кога се на суво, осетив дека не смееш да земеш воздух со цела уста отворена затоа што на средина на здивот те пара болка низ белите дробови, таква болка која е како најостар нож или скалпел кој го сече по должина и ширина белодробниот паренхим, осетив како изгледа притисокот на белите дробови кои сакаат да експлодираат во одреден момент, осетив дека ти се заматува видот и гледаш низ најгуста магла, осетив што значи недостаток на моторика, осетив какво е чувството кога сакаш да изговориш збор, а немаш сила да ја отвориш устата, осетив што значи да слушаш гласови, а не можеш да ги отвориш очите за да видиш кој е околу тебе, осетив што значи да живееш континуирано два-три дена со 187 откуцувања на срцето, осетив дури и како е со 208 срцебиења на минута, осетив што значи да се обидеш да станеш од кревет со сатурација на кислород во крвта помала од 90, 86, 83…го осетив вирусот лично на себе, ја осетив неговата жестина и “желба за да се репликува” и да ги пробие моите клеточни мембрани, осетив како моите “војници” моноцити и лимфоцити се борат против него, осетив што значи јак имунолошки одговор, ја осетив оваа кинеска проклетија, ја осетив многу добро на себе!

Денес е 15-ти ден откога ги добив првите симптоми на Ковид-19 и 13-ти ден откога го добив позитивниот резултат од земениот назофаринкс брис со кој преку PCR беше потврдено постоење на SARS-CoV2 вирус кај мене.

Болеста почна со благи симптоми со покачена телесна температура, но по три дена нагло прогресираше и се манифестираше со висока температура, масивно кашлање и отежнато дишење, како и со намалување на нивото на SpO2 и со тахикардија.

Иако имам 30 годишно клиничко искуство, сепак овојпат јас бев пациент и за давање на правилна терапија се консултирав со некои мои колеги, со лекари интернисти, микробиолози, пулмолози и со инфектолози, а така заеднички делувавме согласно EVMS CRITICAL CARE COVID-19 MANAGEMENT PROTOCOL и само поради тој правилен пристап инфективната болест ја поминав со средно тешка клиничка слика, а како човек кој случајно професионално се заразил на работното место со вирусот SARS-CoV-2 јас го имав сериозно развиено инфективното заболување, но напоменувам дека исклучиво со правилен пристап од моја страна и со исклучиво моја лична борба се изборив против КОВИД-19, а тоа требаше да го направи системот или поточно дел од здравствениот систем, кој на жалост потфрли.

Сакам да ви соопштам дека после 15 дена тешка животна борба со вирусот и после примени лекарства кои се точно и прецизно дозирани како антибиотска терапија “per os” и преку инфузиони раствори, денес можам да соопштам дека се осеќам добро, а сите резултати идат во прилог на здравствено подобрување за кое ќе биде потребно уште некое време за мое целосно оздравување од болеста.

Последните три дена сум без покачена телесна температура, без повраќања и проливи, нивото на сатурацијата на кислород во крвта и другите витални животни параметри ми се во ред, а од завчера е прекината антибиотската терапија и сум ставен само на витаминска и имунотерапија, како и на лекарства за превенција на системски тромбоемболизам со сеуште будна присмотра и секојдневна контрола.

Сакам да напоменам без оглед дали сте здравствен работник или не, сами никако да не се лекувате, да не пиете превентивно или самоиницијативно антибиотици иако сте позитивни на вирусот, антибиотиците азитромицин и панцеф кои “под-дефолт” се препишуваат од дел од матичните лекари и вие ги земате не се витамини, а ниту пак се лекови за превенција од коронавирусот, а доколку нема индикација за да се пијат истите вие не треба да ги пиете на почеток на болеста, затоа што во вториот стадиум на болеста доколку развиете компликации, ќе немате можност со што да се лекувате против бактериските инфекции кои можат да ви се накалемат и да не сте на болничко лекување во КОВИД центрите.

Примената на антибиотиците мора да биде во консултација со лекар кој мора задолжително да ве прегледа (без оглед дали ви е матичен или не) и за тоа морате да имате сериозни индикации за да ги примените, а кои претходно мора да ги докажете со лабораториски преглед и наод на РТГ.

Лекот е Лек, но Лекот е и СМРТ доколку го користите неправилно, запаметете го ова, а над 80% од компликациите кај оваа болест настануваат баш поради ова, поради ненавремено или предвремено делување со антибиотици и затоа без да се навредат матичните лекари, тие мораат да стават стетоскоп (част и чест на поединци) и да ги слушнат и прегледаат пациентите, а не само да се повикуваат на протоколи кои им се напишани на хартија!

Сакам да ја искористам оваа можност да изразам лична благодарност до сите вас, до сите колеги и пријатели кои во изминатиот период ми пишувавте и ми пружавте несебична и морална поддршка за да издржам и истраам, да се изборам до крај со вирусот и за тоа сум ви крајно благодарен.

Изразувам голема и длабока почит и огромен респект кон целокупниот медицински персонал кој работи во Ковид центрите, со посебна благодарност до др.Трајковска Вани од ГОБ 8ми Септември, др. Нико Беќаровски, др.Данил Петровски и др. Илиевска-Јуруков од Клиниката за Токсикологија и Ургентна Интерна Медицина Скопје, др.Митко Илиевски од Универзитетски институт за Радиологија Скопје, до прим.др.Жарко Караџовски кој секојдневно по два пати се интересираше за моето здравје, до колешката Лилјана Николовска за брзо изработениот тест и за дадените совети како правилно да постапам, а повикувајќи се на протоколите од страна на др. Nenad Lazarov, проф.др.Nikola Panovski , доц.др. Elena Petrova KostovaGordana Dimeska#ДраганЈовановски, но и до моите пријатели на чело со Sasho Marinceski, како и до сите новинари на чело со Mence Toci, а и до сите познати и непознати кои секојдневно имате пишувано со вашите пораки за поддршка.

Како што напишав претходно, за една недела очекувам комплетно да бидам оздравен и искрено со нетрпение чекам да се вратам повторно онаму каде сум најпотребен на првата линија на фронтот во директна борба со овој вирус кој е во моментов најголемиот непријател на човештвото.

За крај, апелирам до сите вие кои ќе осетите и најмали симптоми, исто онака како што и јас ги имав и напишав на почетокот, да не доаѓате на работа и воедно веднаш сами да се изолирате дома!

Одговорноста кон семејството, пријателите и колегите на работа, а и кон сите оние кои сакате да ги заштитите од евентуална трансмисија на вирусот се докажува само на ваков начин, треба да се изолирате, да закажете да ви се земе брис и да седите дома во изолација се до добивање на резултатот…се друго е равно на самопредавство и свесно заразување на другите околу вас!

Чувајте се, мало невнимание и се може да се случи, вирусот е исклучително непредвидлив.
Јас од срце ви посакувам на сите добро здравје и ве замолувам да се чувате, да ги носите маските онаму каде што треба, држете физичка дистанца, затоа што овој вирус не е обичен вирус, овој вирус сака да ве здроби, овој вирус сака физички и психички да ве уништи, но вие морате да останете силни, морате да бидете емотивно јаки и да покажете големо психичко здравје, а на сите за крај ќе ви кажам само едно,

#ВеСакамСите!

Ваш Ивица.

https://www.facebook.com/ivica.apostolov/posts/4291839757509221

Continue Reading

Инфо +

Денеска е спомен на Светата Кикилија (Цицилија)

Published

on

Светата маченичка Кикилија (Цицилија)

Родена е во Рим од богати и угледни родители. Имаше голема вера во Христа и голема ревност за верата. Заветувана на Бога на вечна девственост, под раскошните фустани што ? ги подаруваа родителите Кикилија носеше остра власеница. А кога ја присилија на брак, и тоа со некаков незнабожец, Валеријан, таа уште првата ноќ го посоветува младоженецот да отиде кај епископот Урбан и да се крсти, па потоа и самиот да живее во девственост. Откако ја прими Христовата вера Валеријан го обрати и својот брат Тивуртиј. Наскоро потоа обајцата браќа заради верата во Христа беа осудени на смрт. Кога ги водеа на губилиште тие успеаја да го обратат и водачот на стражата, Максим. Сите тројца заедно пострадаа за Господ Исус Христос. Св. Кикилија ги погреба нивните тела заедно. Тогаш беше изведена на суд и Кикилија, зашто непрестајно ги придобиваше незнабожците за Христовата вера. Само во една вечер придоби околу четиристотини души. Кога ја праша судијата од каде ? е толкавата смелост, таа одговори: „Од чиста совест и несомнена вера“. После тешки маки беше осудена на убиство со меч. Џелатот ја удираше по вратот трипати, но не можеше да ја убие; само ја рануваше и од вратот истекуваше крв којашто верните заради исцелување ја собираа во марами, сунѓери и садови. Три дена потоа Христовата маченичка Му го предаде својот дух на Бога, Којшто ја прими во Своето вечно блаженство. Света Кикилија со останатите пострада околу 230 година. Нејзините мошти почиваат во црквата со нејзиното име во Рим. Во западната црква Света Кикилија се смета за заштитничка на црковното пеење и музика.

Свети Калист, патријарх Цариградски

Наречен Ксантопулос според келијата Ксантопула на Атонската Гора, каде што тој се подвизуваше долго време со својот соподвижник Игнатиј. Заедно со Игнатиј во сто глави го опишаа сопствениот опит во безмолвниот живот. Ова дело зазема мошне видно место во подвижничката книжевност. Калист беше под големо влијание на својот учител Св. Григориј Синајски, чиешто житие го напиша тој. Како патријарх Цариградски Св. Калист еднаш појде во Србија и на тоа патување се разболе и умре (како што по патот, на Света Гора, му прорече Св. Максим Капсокаливит).

Светиот маченик Менигнос

Родум од Хелеспонт. Се бавеше со белење платно и по ова беше наречен Белач. Во времето на царот Декиј ја искина царската наредба за гонење на христијаните. За ова беше фрлен во затвор, каде што му се јави Самиот Господ и го охрабри говорејќи: „Не плаши се, Јас Сум со тебе“. Во тој миг неговите окови се растопија како восок, затворот се отвори сам од себе и тој излезе. Повторно го фатија и го судеа. Беше мачен нечовечно: му ги отсекоа прстите на рацете и на нозете, а потоа го обезглавија. Неговата глава ноќе светеше како свеќа.

Светиот Праведен Михаил војник

По раѓање Бугарин. Со својата дружина се бореше во грчката војска против Агарјаните и Етиопјаните. Покажуваше чудесна неустрашливост. Уби една страшна змија и ја ослободи една девојка. Наскоро потоа овој праведен маж се пресели во вечниот живот. Живееше и умре во 9 век. Закопан е негде во Тракија, а во 1206 година царот Карло-Јован ги пренесе неговите мошти во Трново.

Continue Reading

Инфо +

“Сакам само лаптоп на кој ќе учам па после пандемијата ќе го вратиме”

Published

on

Далеку од училишните клупи сите деца немаат еднаква можност за следење онлајн настава. Погледнете го документарниот филм „Образование надвор од мрежата“ за тоа како едно семејство од кумановско успева да преживее во време на коронавурус

Continue Reading

Инфо +

Австриски експерт ни порачува: Откажете се од 11 октомври и денот на ВМРО, славете си рамковен и преспански

Published

on

Се залагам за брза интеграција на Македонија во ЕУ. Сметам дека најважно од сѐ е да се направат сите реформи во Скопје. Јас ја критикувам Бугарија, бидејќи се обидува да ве блокира, и сметам дека тие всушност сакаат нешто друго од ЕУ, па поради тоа ја држат Македонија во заложништво.

Бугарија сака да биде во шенген-зоната, да биде дел од ОЕСР, сака да биде во еврозоната. Бугарија со години настојува да ги реализира своите амбиции, па со таа цел го користи вашиот спор како еден вид оружје.
Бугарите се очајни. Вие можете да бидете критичар на премиерот Борисов, тој е контроверзна фигура, но како премиер на Бугарија, тој сепак се обидува да го направи најдоброто за Бугарите. Со години се обидува да стане дел од шенген-зоната, но ЕУ шест години по ред го одбива, а тој пак упорно се обидува да поврзе сѐ со членството на зоната. Но тоа не му успева.

Сега се обидува да ги злоупотреби пристапните преговори на Македонија во ЕУ, за да ја постигне целта додека е премиер на државата. Но јас лично мислам дека треба да се вратиме на најважното, а тоа е членувањето во НАТО за трите земји: Албанија, Македонија и Црна Гора. Тоа е најважно од сѐ. Вашето членство во НАТО покажува дека навистина сте пријатели на Западот и дека сте ги реформирале вашите безбедносни и воени структури. Тоа се земјите-членки на НАТО, кои се сериозни кандидати за членство во ЕУ. Втората најважна работа е валутата. Црна Гора веќе го користи еврото, а тоа е голема предност. Македонија веќе 20 години работи со евра. И тоа е голема предност.
Ситуацијата во Албанија е проблематична. Јас исто така сакам Албанија да започне преговори заедно со Македонија и со Црна Гора. Сакам овие три земји да станат членки на ЕУ во наредните три-четири години. Тоа е најдоброто сценарио. Затоа ви е потребна заедничка платформа со Албанија и со Црна Гора. Исто така треба и да ја надминете бугарската блокада. Треба да соработувате со Германците, Австријците и со Хрватите, за да ви помогнат да го решите со бугарството членството во шенген-зоната. А Германија дефинитивно ќе стори нешто. Тие се обидуваат. Но мислам дека најважните одлуки треба да бидат донесени во Македонија. Вие можете да направите неколку работи. Дозволете ми да сугерирам. Можете да ги промените вашите државни празници што се многу провокативни за Бугарија. Особено 23 октомври, денот на ВМРО. Тоа е многу проблематичен празник, кој неодамна почна да се празнува.

Другиот проблематичен празник е 11 Октомври, кој го славите како ден кога сте ги поразиле Бугарите. Тоа не е многу мудар наратив за една потенцијална современа членка на ЕУ. Би ви предложил тоа да не бидат државни празници, туку да бидат празници на вашите партии, на СДСМ и ВМРО. Нека не се празнуваат како државни празници. Ако ѝ дадете аргументи на Германија и ако покажете малку посмирен став во однос на проблемите со идентитетот, тогаш на г. Хајко Мас и г. Рот ќе им биде полесно да се договорат со Бугарија. Тие секој ден работат на тоа. Знаете дека Меркел неодамна ги покани сите Бугари и Македонци за да пронајдат решение за проблемот. Но вие во Македонија треба малку да го смирите тонот во однос на вашиот идентитет за да им ја олесните работата на Германците што бараат решение за овој проблем.

Проблемот е во тоа што сте мала земја, која сака да се приклучи на голем клуб на земји. Вистина е дека малку е нефер. Вие не сте во позиција да го наметнувате своето мислење во ЕУ, но Бугарија е член на Унијата и таа се смета за сериозна земја-членка од страна на другите партнери. Вие немате големи сојузници. Германија навистина сакаше Хрватска да стане земја-членка на ЕУ во 2013 година. Германците, условно кажано, ја внесоа Хрватска во ЕУ, но вие ја немате поддршката на Грција, Италија, Франција, Германија, Романија. Не постои земја-членка што има голема желба да ве внесе во ЕУ. Вие сте во многу потешка ситуација. Јас сфаќам дека е тешко да не го празнувате 11 Октомври.

Но како поинаку ќе го убедите ВМРО да не го слави 23 Октомври? Поради тие чувствителни партиски политики, ќе биде речиси невозможно да не го празнувате 23 Октомври без да се откажете од 11 Октомври. Јасно ми е дека сакате да го празнувате 11 Октомври, но можеби не како државен празник и неработен ден, кој за вас преставува извор на вашиот идентитет. Не гледам друг начин да го решите проблемот, освен да се откажете од празникот. На пример, не можете да се откажете од Гоце Делчев. Не можете да ги промените основите на вашата историја, бидејќи вие во основа имате заедничка историја со Бугарија. Револуцијата на ВМРО и бунтот против Турците се работи од кои не можете да се откажете лесно. Исто така, не можете да правите компромис во врска со јазикот.

Мислам дека не е можно јазикот да не си го нарекувате македонски. Она што можете да го направите, на пример, да го славите Денот на Охрид, 13 Август, или Денот на Преспа, 13 Јуни, на пример тие можете да ги прогласите за државни празници. Тие ќе бидат нови празници поврзани со мирот со Грците и мирот со Бугарите. Втората светска војна одамна е завршена. На пример ние во Европа го славиме 9 Мај како денот кога завршила Втората светска војна. На тој план би можеле да го следите европскиот наратив. Што се крие зад ова? Мислам дека секоја земја што сака да стане членка на ЕУ треба да го изглади своето минато со земјите-членки на ЕУ.

Австрискиот случај беше многу комплициран. Австрија во 1995 година влезе во ЕУ како неутрална земја. Хелмут Кол беше оној што нѐ втурна во ЕУ, бидејќи Французите беа против приклучување на неутрална земја во ЕУ. При секој пристапен процес треба да се анализираат односите со соседите. Од почетокот се знаеше дека бугарско-македонскиот однос е комплициран и треба да се изглади. А Бугарија сега се наоѓа во фрагилна политичка состојба.

Господинот Борисов смета дека мала доза на патриотизам ќе ги подобри неговите позиции во државата. Таму со месеци се протестира, економијата не им е сјајна, а кризата со коронавирусот ја влоши целата ситуација. Борисов се служи со доза национализам за да ги зачува својата позиција и моќ. Никој всушност не го цени тоа и никој нема да го поддржи. Треба да размислите кои отстапки можете да ги направите, а кои се работите за кои никогаш не би можеле да преговарате.

На пример вашиот јазик. Треба да се подготвите за тие преговори. Ние во ЕУ сме многу рационални и сакаме да ви помогнеме. Дефинитивно ќе бидете дел од ЕУ, не грижете се. Но треба да ни олесните за да ви помогнеме и да ве внесеме.

Гунтер Фелингер е австриски експерт и советник од невладиниот сектор за побрза интеграција на земјите од Балкан во ЕУ и во НАТО,а неговите тези се изнесени во интервју за Алфа ТВ

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2020 Булевар.мк

error: