Connect with us

Истражување

Детето ми е киднапирано, а институциите во Македонија се изживуваат со мене

Published

on

На социјалната мрежа Фејсбук, на профилот со име Верица Донева пред неколку дена се објави информација дека нејзиниот син и е незаконски одземен, а надлежните институции веќе 10 месеци не преземаат ништо.Во продолжение ви ја пренесуваме интегрално нејзината објава:-Здраво на сите! Решив јавно да споделам да дознае цела Македонија јас низ што минувам! Министерство за труд и социјална политика Министерство за правда МВР ДРЕМЕТЕ ЛИ?!?!?! Веќе 10 месеци трпам неправда, уцени,малтретирање, малверзации преживувам голгота од нашите нефункционални институции и иживување од страна на институциите во нашата “Држава” ако може така да ја наречам. Денеска реши јавно да споделам што и како работат институциите за малолетни дечиња, а знам и дека има многу самохрани МАЈКИ кои што го доживуваат истото што и јас!!!!!! А сега ке оде во прилог ЈАВНО секој доказ и документ ЗАКОНСКИ да се виде јавно нивниот резултат.Јас сум законски старател и мајка на малолетно дете веќе 11 години и СЕУШТЕ СУМ! ДЕТЕТО НЕ МИ Е ДОМА БИДЕЈЌИ ТАТКОТО ПО СВОЈА ВОЛЈА ОТИ МУ СЕ САКАЛО МИ ГО ОДЗЕМА НЕЗАКОНСКИ И УШТЕ НЕ Е ВРАТЕНО ДОМА КАЈ МЕНЕ!!!!!!!!!!! Синчето ми е одземено НЕЗАКОНСКИ и не е вратено до ден денес од страна на таткото од Март месец. Институциите се иживуват со мене цели 10 месеци! НЕ

ПРАВЕЈЌИ НИШТО не превземајќи ништо во област на законот и на мојте МАЈЧИНСКИ права по закон! Сакам под итна постапка детето да ми е донесено дома ВЕДНАШ!!! А од сега па натаму има се ЈАВНО да оде да видеме каков закон и какви права имат МАЈКИТЕ(ПИШУВАМ МАЈКИ СО ГОЛЕМИ БУКВИ ОТИ ТОА ЗА МЕНЕ Е НЕШТО СВЕТО!!!!!!) во оваа Банана Држава!

ДЕНЕС во 21:00 ќе се вклучам Live на Фејсбук, очекувам голема поддршка од сите вас, и се надевам дека ќе ја искараме правдата како што е ред! ВО ПРИЛОГ ОДАТ СИТЕ ДОКУМЕНТИ И ДОКАЗИ ОД МОЈА СТРАНА!!! ДОСТА БЕШЕ МОЛК СЕГА ОДАМ ЈАВНО И ГЛАСНО!!! СПОДЕЛУВАЈТЕ ГО ПОСТОТ ДА СЕ ЗАСРАМАТ ИНСТИТУЦИИТЕ

Continue Reading

Истражување

Зошто понеделникот се вика понеделник?

Published

on

Во нашата култура им ги должиме имињата на деновите во неделата на германските богови. Монтаг првично потекнува од Мани, богот на Месечината. Античките Тевтони го виделе братот на сонцето на Месечината. Значи, скоро е логично дека НЕДЕЛА претходи на понеделник. Други научници истакнуваат дека „понеделник“ произлегол од директен превод на Dies lunes од латински јазик. Работата на Мани беше да го следи текот на Месечината.

Неделата започна во недела!

Дури и ако тешко можете да го замислите, понеделник не беше секогаш првиот ден во неделата во Германија. Така е само од 1976 година. Па дури и постои меѓународен стандард што го постави понеделникот како прв ден во неделата од 1976 година. Дури и ако постарите луѓе можеби не се сеќаваат на тоа: Пред 1976 година, неделата беше официјално почеток на нова недела. Во некои култури, ова е случај до денес, на пример во САД. Кој би помислил/познал? Ако сакате да оставите впечаток некаде со бескорисно знаење во смисла на прашањето од 1 милион евра, тогаш повикајте се на стандардот ISO 8601/DIN 1355. Ова официјално наведува дека неделата започнува во понеделник. Патем, понеделникот сè уште беше наречен Мунитаг на старогермански. Инаку, понеделник е како и секој друг ден во неделата: Се случува еднаш неделно, односно 52 пати годишно. Но, некако овој работен ден е различен/посебен …

Понеделник и неговото културно значење

Да вистина е. Особено во нашата западна култура, понеделник не е баш популарен како почеток на нова работна недела. Но, тоа воопшто не е случај во другите култури: муслиманите и Евреите традиционално го користат овој ден како ден на постот, а ангелите се слават во Православната црква. Ако вашето расположение опаѓа сега со приближувањето на понеделник, запомнете дека понеделник не е катастрофа во многу делови на светот. Во Германија, сепак, понеделник треба да се бори со некои предрасуди. Belowе ги разгледаме најважните подолу, пред да преминеме на интересните резултати од научните студии.

Понеделник и долгиот список на предрасуди и случаи на проблеми

Се чини дека толку многу кажаниот блуз во понеделникот по викендот навистина се случува. Во Германија, над 80% од сите вработени изјавуваат дека го започнуваат понеделникот со исклучително лошо расположение. Како резултат, многу луѓе имаат тврдоглаво мислење дека понеделник е најлошиот ден во неделата. Повеќе за тоа подоцна.

Понеделник во поп-културата

Негативната слика за понеделник не се јавува случајно, затоа што привлечните мелодии како што се „Не сакам понеделник“ или „манијакален понеделник“ ни го прават тоа јасно и повторно со звуци на звукот колку е лошо овој понеделник. Поп културата даде голем придонес во фактот дека понеделникот најчесто го класифицираме како тажен и меланхоличен.

Назад во средниот век …

Терминот „син понеделник“ е, сепак, многу постар од споменатите хитови. Веќе во средниот век црквите биле украсени со сина боја за време на постот. Многу занаетчии не работеа во понеделник кога постеа. Тоа беше почеток на неделата за која некои вработени можат само да сонуваат денес. Само направете го сино

Фатен „автомобил од понеделник“? Но, што точно има врска понеделникот со тоа …?

Дали нешто не е во ред? Потоа се произведе во понеделник!

Тој понеделник е генерално негативно погоден, може да се види во јазичните креации, како што се уредот понеделник или автомобилот понеделник. Ова во основа значи недостаток на функционалност што јазично му се припишува на понеделник. Дури оди дотаму што Сојузниот суд на правдата се реши со пресудата со „автомобилот од понеделник“. Во основа, станува збор за автомобил кој има значителни дефекти поради лошата изработка.

ШТО ВЕЛИ СТАТИСТИКАТА ЗА ПОНЕДЕЛНИК?

Фактот дека понеделникот не е добар почеток на новата недела од чисто статистичка гледна точка, го покажува особено големиот број на пријави за боледување и големиот број самоубиства во овој работен ден. Во други студии, истражувачите откриле дека е-поштата направила најмногу грешки во понеделник. Значи, продуктивноста се чини дека не е особено добра на почетокот на неделата.

„Црн понеделник“ на берза

Сериозна берзанска несреќа во октомври 1987 година, која започна во Хонг Конг, а потоа се прошири во Европа, се нарекува „црн понеделник“. Ни тоа сигурно не и помогна на негативната слика за понеделник. Во овој контекст, би сакале да ве потсетиме на бројни важни демонстрации, кои исто така се одржаа во понеделникот. И денес се зборува за „понеделнички демонстрации“, бидејќи тие ја обликуваа сликата во медиумите на крајот на ерата на ГДР.

Понеделник и неговото свечено лице

Конечно, нешто позитивно во врска со понеделникот, особено за вработените: Бројните државни празници секогаш паѓаат во понеделник и розов понеделник, не треба да бидат поврзани со ништо негативно, освен со среќна и глупава гужва. Освен ако не сте решителен противник на карневалот …

Што ни велат научниците за најлошиот ден во неделата?

Во суштина, колку повеќе се приближуваме до викендот, толку подобро расположение станува. Колку подалеку е викендот, толку е полошо расположението. И тоа обично е случај во понеделник. Веројатно ја познавате и оваа појава, особено ако навистина уживавте викендов. Со промена на биоритамот (спиење подолго време), вработените честопати се чувствуваат истоштено во понеделник. Навистина, има некои истражувања што го идентификуваат понеделникот како најлош ден во неделата. Ова е во согласност со општите очекувања.

Како може задоволството да се мери јазично?

Двајца математичари од Вермонт спроведоа интересно истражување засновано врз многу голема база на податоци. Оценивте повеќе од 2,4 милиони блогови и вкупно повеќе од 10 милиони реченици. Толку голема база на податоци е инхерентно значајна за резултатите. Затоа, вреди да се погледне резултатот од централниот преглед. Истражувачите сакаа да ја анализираат благосостојбата на писателите во зависност од денот на неделата. За да го направат ова, тие експлицитно бараа формулации кои започнуваат со „Се чувствувам“. Евалуацијата покажа дека блогерите се чувствувале најпријатно во неделата. И тоа иако беше ужасен страшниот понеделник! Податоците исто така покажаа дека многу луѓе можат да го понесат ова чувство на благосостојба во понеделник. Значи, според оваа студија, понеделник не е најлошиот ден во неделата. Податоците јасно укажуваат на тоа дека средата е најлошиот ден во неделата. Објаснувањето е разбирливо: енергичноста на почетокот на неделава згасна и има уште два долги работни дена пред да започне следниот викенд.

И, кој ден е всушност (не) најпродуктивниот во неделата?

Еден американски институт за истражување утврди дека вторникот е најпродуктивниот ден во неделата, следен од понеделник. Не треба да изненадува што петокот заврши на последното место според продуктивноста. 

Continue Reading

Истражување

Над 40% од високообразовниот кадар заминал во cтранcтво

Published

on

Одливот на високообразовани луѓе во Македонија станува сериозен проблем. Заминувањето на високообразовани граѓани во странство резултира со недостиг на образован и квалификуван кадар во фирмите во земјава.

Во 2010-та година, според проценките на Светска банка 29,1% од високо образованите луѓе во земјава заминале да живеат или работат во странство. Девет години подоцна состојбата е драстично влошена.

„Според последните податоци и издадената анализа во 2019-та година стапката на високо-образован кадар што живее и работи во странство е особено висока и изнесува скоро 40% или повеќе од една третина од високообразованиот кадар“, нотира анализата „Владино планирање – ефективност на владините мерки за справување со ризиците на пазарот на труд и начинот на планирање на средствата за надминувување на истите“ на државните ревизори.

Министерството за внатрешни работи регистрирало 5.000 нови луѓе кои пријавиле престој во странство – или ја напуштиле Македонија. Според Државниот завод за статистика, пак, само за една година за повеќе од четири пати е зголемен бројот на отселени граѓани со високо образование, драматично се зголемува бројот.

Continue Reading

Истражување

Следува втора епидемија на заболувања и ментални проблеми, вели Даниловски

Published

on

Пандемијата ја истакна важноста на глобалната соработка, ни покажа дека целото човештво се наоѓа на ист брод, дека сите сме делови од еден затворени систем на врзани садови, а вирусот може да се победи некаде, само ако е поразен насекаде. Но, пандемијата покажа и дека е потребен комплетен ресет на општествениот систем, истакна епидемиологот проф. д-р Драган Даниловски, кој беше предавач на онлајн дискусија што секоја недела ја организира Лекарската комора на РСМ, со цел размена на најновите сознанија и искуства во лекувањето на Ковид-19 меѓу здравствените професионалци.

– Стана јасно дека никој не може да се преправа дека може да постигне безбедност само во своите граници. Се поставува и прашање зошто одговорните политичари ширум светот не се собраа во меѓународните институции и не се договорија државните и мултилатералните цели меѓусебно да ги усогласат и надополнат, рече проф. д-р Даниловски.

Пандемијата направи да ја цениме улогата на некои луѓе чија улога во општеството обично е потценета, како што се медицинските сестри, болничарите, касиерите, куририте за брза пошта, без кои системот не може да функционира.

-Пандемијата, исто така, на најдиректен начин покажа дека докторите и другите здравствени работници во ковид-центрите се херои коишто покажуваат огромна храброст и посветеност наспроти сите потешкотии низ кои поминуваат. Важна улога играат и лекарите од примарната здравствена заштита кои на сопствените плеќи ја држат пирамидата на здравствениот систем и се грижат да го сочуваат здравјето на граѓаните, рече проф. д-р Даниловски.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2020 Булевар.мк

error: