Connect with us

Истражување

Заев, Спасовски и Шахпаска со најголеми плати – Филипче меѓу помалку платените

Published

on

„Како дел од заложбите на Владата за поголема дигитална транспарентност, на оваа страница можете да ги проверите висините на платите на Претседателот на Владата, Замениците на Претседателот на Владата и на министрите во Владата. Висината на платата на министрите е јавен податок“, наведуваат од Владата.

Највисока нето плата зема премиерот Зоран Заев. Таа вкупно изнесува 87.813 денари, од кои 8.973 се за минат труд. Премиерот е и меѓу првите пет со највисок стаж од 22 години.

Втор на списокот е министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, со вкупна нето плата од 85.113 за кого се нагласува дека има покачување на платата од 20%. Спасовски има работен стаж од 18 години.

Трета, според висината е министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, со 74.273 денари нето плата од кои 9.303 се за минат труд. Шахпаска е и министерката која зад себе има најдолг работен стаж од 28 години.

Министерките за одбрана и култура, Радмила Шекеринска и Ирена Стефоска, според висината на платата, се следни. Шекеринска зема 72.989 денари, а Стефоска 72.670. Тие се на врвот на листата и според стажот, министерката за одбрана има 24 години, а министерката за култура 23.

Следни на листата се вицепремиерите за европски и економски прашања, Никола Димитров и Фатмир Битиќи, кои земаат идентична плата од 71.385 денари, а имаат и исти години на стаж – 19.

Првиот вицепремиер Артан Груби, пак, зема плата од 70.102 денари, а зад себе има 15 години работен стаж. Министерот за здравство Венко Филипче, пак има плата од 68.179 денари, од кои 3.209 денари се за минат труд, а има стаж од 9 години. Останатите плати се движат од 68 до 70.000 денари.

Единствено под таа граница се двајцата министри за животна средина и за информатичко општество и администрација, Насер Нуредини и Јетон Шаќири, кои земаат најниски плати од 65.612 односно 65.292 денари. Кај министерот Шаќири, во графата не е наведено дека има работен стаж.

Целиот список:

https://vlada.mk/plati

Continue Reading

Истражување

Зошто понеделникот се вика понеделник?

Published

on

Во нашата култура им ги должиме имињата на деновите во неделата на германските богови. Монтаг првично потекнува од Мани, богот на Месечината. Античките Тевтони го виделе братот на сонцето на Месечината. Значи, скоро е логично дека НЕДЕЛА претходи на понеделник. Други научници истакнуваат дека „понеделник“ произлегол од директен превод на Dies lunes од латински јазик. Работата на Мани беше да го следи текот на Месечината.

Неделата започна во недела!

Дури и ако тешко можете да го замислите, понеделник не беше секогаш првиот ден во неделата во Германија. Така е само од 1976 година. Па дури и постои меѓународен стандард што го постави понеделникот како прв ден во неделата од 1976 година. Дури и ако постарите луѓе можеби не се сеќаваат на тоа: Пред 1976 година, неделата беше официјално почеток на нова недела. Во некои култури, ова е случај до денес, на пример во САД. Кој би помислил/познал? Ако сакате да оставите впечаток некаде со бескорисно знаење во смисла на прашањето од 1 милион евра, тогаш повикајте се на стандардот ISO 8601/DIN 1355. Ова официјално наведува дека неделата започнува во понеделник. Патем, понеделникот сè уште беше наречен Мунитаг на старогермански. Инаку, понеделник е како и секој друг ден во неделата: Се случува еднаш неделно, односно 52 пати годишно. Но, некако овој работен ден е различен/посебен …

Понеделник и неговото културно значење

Да вистина е. Особено во нашата западна култура, понеделник не е баш популарен како почеток на нова работна недела. Но, тоа воопшто не е случај во другите култури: муслиманите и Евреите традиционално го користат овој ден како ден на постот, а ангелите се слават во Православната црква. Ако вашето расположение опаѓа сега со приближувањето на понеделник, запомнете дека понеделник не е катастрофа во многу делови на светот. Во Германија, сепак, понеделник треба да се бори со некои предрасуди. Belowе ги разгледаме најважните подолу, пред да преминеме на интересните резултати од научните студии.

Понеделник и долгиот список на предрасуди и случаи на проблеми

Се чини дека толку многу кажаниот блуз во понеделникот по викендот навистина се случува. Во Германија, над 80% од сите вработени изјавуваат дека го започнуваат понеделникот со исклучително лошо расположение. Како резултат, многу луѓе имаат тврдоглаво мислење дека понеделник е најлошиот ден во неделата. Повеќе за тоа подоцна.

Понеделник во поп-културата

Негативната слика за понеделник не се јавува случајно, затоа што привлечните мелодии како што се „Не сакам понеделник“ или „манијакален понеделник“ ни го прават тоа јасно и повторно со звуци на звукот колку е лошо овој понеделник. Поп културата даде голем придонес во фактот дека понеделникот најчесто го класифицираме како тажен и меланхоличен.

Назад во средниот век …

Терминот „син понеделник“ е, сепак, многу постар од споменатите хитови. Веќе во средниот век црквите биле украсени со сина боја за време на постот. Многу занаетчии не работеа во понеделник кога постеа. Тоа беше почеток на неделата за која некои вработени можат само да сонуваат денес. Само направете го сино

Фатен „автомобил од понеделник“? Но, што точно има врска понеделникот со тоа …?

Дали нешто не е во ред? Потоа се произведе во понеделник!

Тој понеделник е генерално негативно погоден, може да се види во јазичните креации, како што се уредот понеделник или автомобилот понеделник. Ова во основа значи недостаток на функционалност што јазично му се припишува на понеделник. Дури оди дотаму што Сојузниот суд на правдата се реши со пресудата со „автомобилот од понеделник“. Во основа, станува збор за автомобил кој има значителни дефекти поради лошата изработка.

ШТО ВЕЛИ СТАТИСТИКАТА ЗА ПОНЕДЕЛНИК?

Фактот дека понеделникот не е добар почеток на новата недела од чисто статистичка гледна точка, го покажува особено големиот број на пријави за боледување и големиот број самоубиства во овој работен ден. Во други студии, истражувачите откриле дека е-поштата направила најмногу грешки во понеделник. Значи, продуктивноста се чини дека не е особено добра на почетокот на неделата.

„Црн понеделник“ на берза

Сериозна берзанска несреќа во октомври 1987 година, која започна во Хонг Конг, а потоа се прошири во Европа, се нарекува „црн понеделник“. Ни тоа сигурно не и помогна на негативната слика за понеделник. Во овој контекст, би сакале да ве потсетиме на бројни важни демонстрации, кои исто така се одржаа во понеделникот. И денес се зборува за „понеделнички демонстрации“, бидејќи тие ја обликуваа сликата во медиумите на крајот на ерата на ГДР.

Понеделник и неговото свечено лице

Конечно, нешто позитивно во врска со понеделникот, особено за вработените: Бројните државни празници секогаш паѓаат во понеделник и розов понеделник, не треба да бидат поврзани со ништо негативно, освен со среќна и глупава гужва. Освен ако не сте решителен противник на карневалот …

Што ни велат научниците за најлошиот ден во неделата?

Во суштина, колку повеќе се приближуваме до викендот, толку подобро расположение станува. Колку подалеку е викендот, толку е полошо расположението. И тоа обично е случај во понеделник. Веројатно ја познавате и оваа појава, особено ако навистина уживавте викендов. Со промена на биоритамот (спиење подолго време), вработените честопати се чувствуваат истоштено во понеделник. Навистина, има некои истражувања што го идентификуваат понеделникот како најлош ден во неделата. Ова е во согласност со општите очекувања.

Како може задоволството да се мери јазично?

Двајца математичари од Вермонт спроведоа интересно истражување засновано врз многу голема база на податоци. Оценивте повеќе од 2,4 милиони блогови и вкупно повеќе од 10 милиони реченици. Толку голема база на податоци е инхерентно значајна за резултатите. Затоа, вреди да се погледне резултатот од централниот преглед. Истражувачите сакаа да ја анализираат благосостојбата на писателите во зависност од денот на неделата. За да го направат ова, тие експлицитно бараа формулации кои започнуваат со „Се чувствувам“. Евалуацијата покажа дека блогерите се чувствувале најпријатно во неделата. И тоа иако беше ужасен страшниот понеделник! Податоците исто така покажаа дека многу луѓе можат да го понесат ова чувство на благосостојба во понеделник. Значи, според оваа студија, понеделник не е најлошиот ден во неделата. Податоците јасно укажуваат на тоа дека средата е најлошиот ден во неделата. Објаснувањето е разбирливо: енергичноста на почетокот на неделава згасна и има уште два долги работни дена пред да започне следниот викенд.

И, кој ден е всушност (не) најпродуктивниот во неделата?

Еден американски институт за истражување утврди дека вторникот е најпродуктивниот ден во неделата, следен од понеделник. Не треба да изненадува што петокот заврши на последното место според продуктивноста. 

Continue Reading

Истражување

Над 40% од високообразовниот кадар заминал во cтранcтво

Published

on

Одливот на високообразовани луѓе во Македонија станува сериозен проблем. Заминувањето на високообразовани граѓани во странство резултира со недостиг на образован и квалификуван кадар во фирмите во земјава.

Во 2010-та година, според проценките на Светска банка 29,1% од високо образованите луѓе во земјава заминале да живеат или работат во странство. Девет години подоцна состојбата е драстично влошена.

„Според последните податоци и издадената анализа во 2019-та година стапката на високо-образован кадар што живее и работи во странство е особено висока и изнесува скоро 40% или повеќе од една третина од високообразованиот кадар“, нотира анализата „Владино планирање – ефективност на владините мерки за справување со ризиците на пазарот на труд и начинот на планирање на средствата за надминувување на истите“ на државните ревизори.

Министерството за внатрешни работи регистрирало 5.000 нови луѓе кои пријавиле престој во странство – или ја напуштиле Македонија. Според Државниот завод за статистика, пак, само за една година за повеќе од четири пати е зголемен бројот на отселени граѓани со високо образование, драматично се зголемува бројот.

Continue Reading

Истражување

Следува втора епидемија на заболувања и ментални проблеми, вели Даниловски

Published

on

Пандемијата ја истакна важноста на глобалната соработка, ни покажа дека целото човештво се наоѓа на ист брод, дека сите сме делови од еден затворени систем на врзани садови, а вирусот може да се победи некаде, само ако е поразен насекаде. Но, пандемијата покажа и дека е потребен комплетен ресет на општествениот систем, истакна епидемиологот проф. д-р Драган Даниловски, кој беше предавач на онлајн дискусија што секоја недела ја организира Лекарската комора на РСМ, со цел размена на најновите сознанија и искуства во лекувањето на Ковид-19 меѓу здравствените професионалци.

– Стана јасно дека никој не може да се преправа дека може да постигне безбедност само во своите граници. Се поставува и прашање зошто одговорните политичари ширум светот не се собраа во меѓународните институции и не се договорија државните и мултилатералните цели меѓусебно да ги усогласат и надополнат, рече проф. д-р Даниловски.

Пандемијата направи да ја цениме улогата на некои луѓе чија улога во општеството обично е потценета, како што се медицинските сестри, болничарите, касиерите, куририте за брза пошта, без кои системот не може да функционира.

-Пандемијата, исто така, на најдиректен начин покажа дека докторите и другите здравствени работници во ковид-центрите се херои коишто покажуваат огромна храброст и посветеност наспроти сите потешкотии низ кои поминуваат. Важна улога играат и лекарите од примарната здравствена заштита кои на сопствените плеќи ја држат пирамидата на здравствениот систем и се грижат да го сочуваат здравјето на граѓаните, рече проф. д-р Даниловски.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2020 Булевар.мк

error: