Connect with us

Истражување

Зошто понеделникот се вика понеделник?

Published

on

Во нашата култура им ги должиме имињата на деновите во неделата на германските богови. Монтаг првично потекнува од Мани, богот на Месечината. Античките Тевтони го виделе братот на сонцето на Месечината. Значи, скоро е логично дека НЕДЕЛА претходи на понеделник. Други научници истакнуваат дека „понеделник“ произлегол од директен превод на Dies lunes од латински јазик. Работата на Мани беше да го следи текот на Месечината.

Неделата започна во недела!

Дури и ако тешко можете да го замислите, понеделник не беше секогаш првиот ден во неделата во Германија. Така е само од 1976 година. Па дури и постои меѓународен стандард што го постави понеделникот како прв ден во неделата од 1976 година. Дури и ако постарите луѓе можеби не се сеќаваат на тоа: Пред 1976 година, неделата беше официјално почеток на нова недела. Во некои култури, ова е случај до денес, на пример во САД. Кој би помислил/познал? Ако сакате да оставите впечаток некаде со бескорисно знаење во смисла на прашањето од 1 милион евра, тогаш повикајте се на стандардот ISO 8601/DIN 1355. Ова официјално наведува дека неделата започнува во понеделник. Патем, понеделникот сè уште беше наречен Мунитаг на старогермански. Инаку, понеделник е како и секој друг ден во неделата: Се случува еднаш неделно, односно 52 пати годишно. Но, некако овој работен ден е различен/посебен …

Понеделник и неговото културно значење

Да вистина е. Особено во нашата западна култура, понеделник не е баш популарен како почеток на нова работна недела. Но, тоа воопшто не е случај во другите култури: муслиманите и Евреите традиционално го користат овој ден како ден на постот, а ангелите се слават во Православната црква. Ако вашето расположение опаѓа сега со приближувањето на понеделник, запомнете дека понеделник не е катастрофа во многу делови на светот. Во Германија, сепак, понеделник треба да се бори со некои предрасуди. Belowе ги разгледаме најважните подолу, пред да преминеме на интересните резултати од научните студии.

Понеделник и долгиот список на предрасуди и случаи на проблеми

Се чини дека толку многу кажаниот блуз во понеделникот по викендот навистина се случува. Во Германија, над 80% од сите вработени изјавуваат дека го започнуваат понеделникот со исклучително лошо расположение. Како резултат, многу луѓе имаат тврдоглаво мислење дека понеделник е најлошиот ден во неделата. Повеќе за тоа подоцна.

Понеделник во поп-културата

Негативната слика за понеделник не се јавува случајно, затоа што привлечните мелодии како што се „Не сакам понеделник“ или „манијакален понеделник“ ни го прават тоа јасно и повторно со звуци на звукот колку е лошо овој понеделник. Поп културата даде голем придонес во фактот дека понеделникот најчесто го класифицираме како тажен и меланхоличен.

Назад во средниот век …

Терминот „син понеделник“ е, сепак, многу постар од споменатите хитови. Веќе во средниот век црквите биле украсени со сина боја за време на постот. Многу занаетчии не работеа во понеделник кога постеа. Тоа беше почеток на неделата за која некои вработени можат само да сонуваат денес. Само направете го сино

Фатен „автомобил од понеделник“? Но, што точно има врска понеделникот со тоа …?

Дали нешто не е во ред? Потоа се произведе во понеделник!

Тој понеделник е генерално негативно погоден, може да се види во јазичните креации, како што се уредот понеделник или автомобилот понеделник. Ова во основа значи недостаток на функционалност што јазично му се припишува на понеделник. Дури оди дотаму што Сојузниот суд на правдата се реши со пресудата со „автомобилот од понеделник“. Во основа, станува збор за автомобил кој има значителни дефекти поради лошата изработка.

ШТО ВЕЛИ СТАТИСТИКАТА ЗА ПОНЕДЕЛНИК?

Фактот дека понеделникот не е добар почеток на новата недела од чисто статистичка гледна точка, го покажува особено големиот број на пријави за боледување и големиот број самоубиства во овој работен ден. Во други студии, истражувачите откриле дека е-поштата направила најмногу грешки во понеделник. Значи, продуктивноста се чини дека не е особено добра на почетокот на неделата.

„Црн понеделник“ на берза

Сериозна берзанска несреќа во октомври 1987 година, која започна во Хонг Конг, а потоа се прошири во Европа, се нарекува „црн понеделник“. Ни тоа сигурно не и помогна на негативната слика за понеделник. Во овој контекст, би сакале да ве потсетиме на бројни важни демонстрации, кои исто така се одржаа во понеделникот. И денес се зборува за „понеделнички демонстрации“, бидејќи тие ја обликуваа сликата во медиумите на крајот на ерата на ГДР.

Понеделник и неговото свечено лице

Конечно, нешто позитивно во врска со понеделникот, особено за вработените: Бројните државни празници секогаш паѓаат во понеделник и розов понеделник, не треба да бидат поврзани со ништо негативно, освен со среќна и глупава гужва. Освен ако не сте решителен противник на карневалот …

Што ни велат научниците за најлошиот ден во неделата?

Во суштина, колку повеќе се приближуваме до викендот, толку подобро расположение станува. Колку подалеку е викендот, толку е полошо расположението. И тоа обично е случај во понеделник. Веројатно ја познавате и оваа појава, особено ако навистина уживавте викендов. Со промена на биоритамот (спиење подолго време), вработените честопати се чувствуваат истоштено во понеделник. Навистина, има некои истражувања што го идентификуваат понеделникот како најлош ден во неделата. Ова е во согласност со општите очекувања.

Како може задоволството да се мери јазично?

Двајца математичари од Вермонт спроведоа интересно истражување засновано врз многу голема база на податоци. Оценивте повеќе од 2,4 милиони блогови и вкупно повеќе од 10 милиони реченици. Толку голема база на податоци е инхерентно значајна за резултатите. Затоа, вреди да се погледне резултатот од централниот преглед. Истражувачите сакаа да ја анализираат благосостојбата на писателите во зависност од денот на неделата. За да го направат ова, тие експлицитно бараа формулации кои започнуваат со „Се чувствувам“. Евалуацијата покажа дека блогерите се чувствувале најпријатно во неделата. И тоа иако беше ужасен страшниот понеделник! Податоците исто така покажаа дека многу луѓе можат да го понесат ова чувство на благосостојба во понеделник. Значи, според оваа студија, понеделник не е најлошиот ден во неделата. Податоците јасно укажуваат на тоа дека средата е најлошиот ден во неделата. Објаснувањето е разбирливо: енергичноста на почетокот на неделава згасна и има уште два долги работни дена пред да започне следниот викенд.

И, кој ден е всушност (не) најпродуктивниот во неделата?

Еден американски институт за истражување утврди дека вторникот е најпродуктивниот ден во неделата, следен од понеделник. Не треба да изненадува што петокот заврши на последното место според продуктивноста. 

Continue Reading

Здравје

Студии: Витаминот Д може да помогне во борба против КОВИД, 20 минути секој ден на сонце е препорачлива доза

Published

on

Дали може здравото ниво на витамин Д во крвта да ви помогне да избегнете интензивна нега или смрт ако се заразите со COVID-19?

Повеќе истражувања сугерираат дека „сончевиот витамин“ може да игра улога во тоа колку може да биде сериозен вашиот случај.

Додека студиите не докажуваат причина и последица, „овие студии ја поддржуваат идејата дека витаминот Д може да биде заштитник од КОВИД компликации“, вели Вадим Бакман, д-р, професор по биомедицински инженеринг и медицина на Универзитетот Нортвестерн, Чикаго врска помеѓу недостаток на витамин Д и разлики во стапката на смртност во различни земји.

Меѓу најновите студии:

Повеќе од 80% од 200 пациенти хоспитализирани со COVID-19 имале недостаток на витамин Д. Пациентите со пониско ниво на витамин Д имале и поголеми нивоа на воспалителни маркери во крвта. Но, истражувачите не откриле никаква врска помеѓу ниските нивоа на Д и колку е тешка болеста.


Шпански истражувачи тестирале како витамин Д може да влијае на луѓето хоспитализирани со КОВИД. Од 50-те кои го примиле, само на еден му била потребна е интензивна нега, а никој не починал. Меѓу 26 пациенти кои не примиле витамин, на 13 им била потребна болничка нега, а двајца починале.


Американски истражувачи проценија примероци на крв од 235 пациенти примени во болница со КОВИД и потоа ги следеа за да видат како поминуваат. Пациентите кои имале соодветно ниво на витамин Д, имале помали шанси да останат без свест или да умрат од КОВИД. (По објавувањето на студијата, уредниците на списанието објавија „изразување на загриженост“), прашувајќи дали големината на примерокот е доволно голема и како се анализираат податоците. Авторот на студијата, Мајкл Холик, д-р, истражувач на витамин Д од Универзитетот во Бостон познат по промовирање на витамин, потврди дека е потребна поголема студија.)

Истражувачи од Универзитетот „Квин Мери“ во Лондон започнуваат „Коронавит“, 6-месечно истражување, во кое ќе се запишат 5.000 луѓе за да се види дали високи дози на витамин Д можат да ги намалат респираторните инфекции во зима, вклучително и КОВИД-19.

И други 31 студии се наведени како Клинички испитувања па сеуште регрутираат луѓе за истражувања.

Експертите велат дека здравото ниво на витамин Д во крвта може да даде предност за преживување помагајќи им на луѓето со КОВИД-19 да избегнат бура со цитокин, кога имунолошкиот систем ќе ги нападне сопствените клетки и ткива на вашето тело.

Во меѓувреме, некои луѓе велат дека нема штета во земањето витамин Д како мерка на претпазливост.

Just 20 minutes of sunshine per
day triggers your body to release
over 200 antimicrobials that
fight fungi, parasites viruses.

Како истражувачите започнаа да го разгледуваат витаминот Д?


Витаминот Д, произведен кога сонцето ќе ја погоди вашата кожа, има многу други придобивки, како што е здравјето на коските. Исто така се наоѓа во некои видови храна и додатоци.

Кога пандемијата КОВИД-19 започна да ескалира, Бакман, истражувач од Северозапад, вели дека сакал да помогне, но не бил сигурен како. „Имаше неколку мистерии кои сè уште не беа адресирани“, вели тој. Една беше разликата во стапката на смртност од земја во земја.

Така, неговиот тим направи статистичка анализа на податоците од болниците и клиниките низ Кина, Франција, Германија, Италија, Иран, Јужна Кореја, Шпанија, Швајцарија, Велика Британија и САД, откако ги разгледа можните објаснувања за разликите во стапките на смртност од КОВИД -19, како што се варијација во квалитетот на здравствената заштита, возраста на населението, стапките на тестирање и различните видови на вируси.

Улогата на витамин Д во регулирањето на имунитетниот систем, вклучително и неговата потенцијална способност да го потисне опасното производство на цитокин, е позната. И сончевата светлина и витамин Д се поврзани со намалување на стапката на смртност во пандемијата на грип во 1918-1919 година.

Значи, кога се појави истражување за улогата на цитокинската бура во COVID-19, групата на Бакман се фокусираше повеќе на улогата на нивото на витамин Д.

Тие ја проценија поврзаноста помеѓу витамин Д и тежок КОВИД-19 врз основа на потенцијална врска помеѓу недостаток на витамин Д и Ц-реактивен протеин или ЦРП, сурогат маркер за тежок КОВИД-19. Овие протеини се произведени од црниот дроб како одговор на воспалението за да се намали штетата од инфекција, вели тој.

Тие проценија дека околу 17% од пациентите со дефицит на витамин Д ќе добијат сериозна инфекција со КОВИД-19, но само околу 14% од оние со здраво ниво на витамин Д. Бекман рече дека разликата е статистички значајна. „Колку [всушност] ќе ја намали смртноста, не знаеме“, вели тој, бидејќи бројките се базираат на статистички модел.

Други студии во врска со витамин Д


Меѓу неодамнешните студии за наоѓање врска помеѓу нивоата на витамин Д и колку е сериозен COVID-19:

Истражувачите од Велика Британија ги проценија просечните нивоа на витамин Д и бројот на случаи со КОВИД-19, како и стапките на смртност, низ 20 европски земји. Земјите со ниско просечно ниво на крв во витамин Д кај населението имале поголем број случаи на КОВИД-19 и смртни случаи, вели водачот на студијата Петре Кристијан Или, д-р, доктор на науки, истражувачки и иновативен директор на Фондацијата Кралицата Елизабета, Фондација Труст во Кинг Лин, Велика Британија.


На универзитетот Нортвестерн, истражувачите користеле моделирање за да проценат дека 17% од оние со недостаток на витамин Д ќе развијат сериозна инфекција со КОВИД-19, но само околу 14% од оние со здраво ниво на витамин Д. Тие ја проценија поврзаноста помеѓу витамин Д и тежок КОВИД-19 врз основа на потенцијална врска помеѓу недостаток на витамин Д и Ц-реактивни протеини или ЦРП, сурогат маркер за тежок КОВИД-19.


Во мала студија, истражувачите од Луизијана и Тексас оценија 20 пациенти хоспитализирани со КОВИД-19, откривајќи дека 11 од пациентите примени на МКС имале недостаток на витамин Д, но само четворица од оние на кои не им е потребна МКП.


Индонезиски истражувачи оценија 780 документирани случаи на КОВИД-19 и открија дека повеќето пациенти кои починале имале нивоа на витамин Д под нормалното.
Ирски истражувачи ги анализирале европските студии за население и нивото на витамин Д, откривајќи земји со високи стапки на недостаток на витамин Д, исто така, имале повисоки стапки на смртност од COVID-19. Тие истражувачи побараа од владата да ги подигне препораките за витамин Д.


Сончева светлина и вашето здравје

Додека истражувањето открива дека нискиот витамин Д може да влијае на тоа колку сериозен ќе биде COVID-19, сè уште не е познато дали враќањето на витамин Д во нормално ниво ќе помогне како третман. Ниту, пак, некој може со сигурност да каже дека здравото ниво на витамин Д ќе ви помогне да го избегнете вирусот.

Истражувач од Универзитетот во Југоисточна Филипини ги процени нивоата на витамин Д во крвта на 212 лица со дијагностициран COVID-19 и откри дека нивото на витамин Д е најниско кај оние во критична состојба и највисоко кај оние со полесна инфекција. Заклучокот на неговиот труд, не рецензиран од рецензии, е дека додатоците “може да ги подобрат клиничките резултати на пациентите заразени со COVID-19”.

„Ние веќе знаеме дека ни треба за здравјето на коските”, вели Или, истражувач од Велика Британија. „Чекајќи докази за витамин Д и КОВИД-19 – како да го кажам ова – доказите може да дојдат предоцна за да помогнат“.

Но, не сите се согласуваат дека витаминот Д може да биде корисен за припитомување на КОВИД-19. Истражувачите од Центарот за медицина заснована на докази објавија „брз преглед“ на доказите на 1 мај, заклучувајќи „Нема докази поврзани со недостаток на витамин Д што предиспонираат за COVID-19, ниту имало студии за додатоци за спречување или лекување на КОВИД-19 “.

Истражувачите исто така велат дека иако постои „преклопување“ помеѓу некои групи со ризик да бидат со малку витамин Д и групи со висок ризик да добијат COVID-19, вклучително и постари возрасни лица, луѓе со боја и оние со хронични болести, тие здруженија не се докажани.

Во една неодамнешна рецензирана студија, истражувачите кои оценија повеќе од 348,000 луѓе, вклучувајќи 449 со потврден КОВИД-19, не најдоа врска помеѓу нивото на витамин Д и ризикот од инфекција, ниту врската што може да ги објасни етничките разлики во развојот на инфекцијата.

За да се одржи здраво ниво на витамин Д во крвта, Институтот за медицина препорачува деца и под 1 година да внесуваат 400 меѓународни единици (IU) на витамин Д дневно, а луѓето на возраст од 1 до 70 години да земаат 600 IU. Луѓето над 70-годишна возраст треба да добијат 800 IU на ден.

Витаминот Д е природно присутен малку во храната, но се додава и е достапен и како додаток. Три унци варен лосос има 570 IU, додека 3 унци пастрмка има 645. Чаша 2% млеко збогатено со витамин Д има 120.

Но, за време на пандемијата, можеби е паметно да се преземат повеќе, вели Aоан Менсон, доктор по медицина, DrPH, професор по медицина на Медицинското училиште Харвард и началник на Одделот за превентивна медицина во Бригам и женска болница.

„Препорачаната диетална доза на витамин Д е 600-800 IU / дневно, но во овој период мултивитамин или додаток кој содржи 1.000-2.000 IU / дневно витамин Д би бил разумен“,вели тој.

Continue Reading

Истражување

Нема патување без пасош: Kовид пасоши ќе има и за Западен Балкан

Published

on

Она што е најнова најава од ЕУ е дека ковид пасоши ќе има и Западен Балкан. Имено, примената на дигитални сертификати за патувања ќе почне од јуни, а не е исклучена ниту можноста  државјаните на трети земји, вклучувајќи го и Западен Балкан, да бидат снабдени со овој документ кога патуваат.

Портпаролот на Европската комисија (ЕК) Кристијан Виганд, сепак, истакна дека несуштинското патување на државјани на трети земји во ЕУ сè уште е забрането.

„Оние кои можат да патуваат во моментот, исто така, ќе можат да добијат зелен дигитален сертификат со барање од земјата-членка во која патуваат, доставувајќи докази за вакцинација. „Земјите-членки мораат да ги проценат доказите и да издадат дигитален сертификат“, рече Виганд.

Дигиталните сертификати воведени од ЕУ ќе содржат информации за вакцинација, негативен тест за PCR или присуство на антитела.

Сепак, Европската комисија тврди дека наскоро ќе има опција со која на државјаните на трети земји ќе можат да им се признаат потврди за вакцинација издадени од нивната земја, но дека тоа бара усогласување на системот за издавање на овие документи со европските барања.

„Ова практично ќе ги признае сертификатите за трети земји во ЕУ на ист начин како дигиталните зелени сертификати издадени од ЕУ“, рече Виганд.

Тој објасни дека со цел да се избегнат ограничувањата на патувањето, дигиталните сертификати поврзани со вакцините признаени од Европската агенција за лекови ќе бидат издадени во рамките на ЕУ и дека на земјите-членки им останува да одлучат индивидуално дали ќе прифатат вакцини од други производители.

Izvor: RSE, Agencije

Continue Reading

COVID 19

Дали треба да пиете алkохол по примање на ваkцина против kоронавируcот?

Published

on

Долги редици Босанци, Црногорци и Македонци – честопати цели семејства – се формираа пред главниот центар за вакцинација во српскиот главен град додека полицијата надгледуваше.

Едно од прашњата кои примателите на вакцина често го прашуваат е дали е дозволено по примањето на вакцина пиење на алкохол?

Пиењето алкохол по добивањето вакцина за коронавирус може значително да го отежни имунолошкиот одговор и потенцијално да ја направи вакцината неефикасна, рече водечки руски научник. „Силно препорачуваме да се воздржувате од алкохол три дена по секоја инјекција“, изјави за Њу саентист Александер Гинтсбург, раководител на Националниот центар за епидемиологија и микробиологија Гамалеја во Москва, кој ја развива вакцината Спутник V.

Ова предупредување не се однесува само на вакцините Спутник V, туку и на сите вакцини против ковид-19 и реално на сите други вакцини. „Ова е многу јасно“, рече тој.

Постоечката научна литература за алкохолот и имунолошкиот систем покажува дека вишокот алкохол е имуносупресив, така што луѓето што многу пијат се поподложни на инфекции. „Тешките алкохоличари имаат многу проблеми, а слабата имунолошка функција е една од нив“, вели имунологот Еленор Рајли од Универзитетот во Единбург, Велика Британија.

Here's how long you should wait before drinking alcohol after the Covid  vaccine | The Scotsman

Во испитувањата, околу 10 проценти од луѓето не станале имуни откако примиле вакцина Спутник V, а бројката е слична и кај другите вакцини. Причините за ова се непознати. Дали алкохолот може да биде фактор не е испитано.

Една студија од 2012 година од истражувачи во Шведска покажа дека слабото до умерено консумирање алкохол благо го потиснува инфламаторниот одговор на вакцината против бактериска пневмонија, но немал никакво влијание врз имунолошкиот одговор. Истражувачите го дефинираа ова ниво на консумирање алкохол како просечен внес на помалку од 30 грама на ден, приближно како три вотки.

Гинтсбург за Њу саентист изјави дека ова е премногу строго. „Се разбира, не зборуваме за целосна забрана на алкохолот за време на вакцинацијата. Ова е само разумно намалување на консумирањето сѐ додека телото не формира свој имунолошки одговор на коронавирусната инфекција“, рече тој. „Важно е да се разбере дека прекумерната потрошувачка на алкохол може значително да го намали имунитетот и со тоа да ја намали ефикасноста на вакцинацијата, па дури и да ја направи бесмислена. Покрај тоа, ова важи не само за Спутник V, туку и за секоја друга вакцина“.

МКД.мк

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2020 Булевар.мк

error: