Connect with us

Приказни

Баба Велика од Говрлево низ солзи: И по три дена не јадам ништо, душата ми е жедна за вода

Published

on

Минатото и сегашноста си поигруваат со Велика Спасовска,оваа 83 годишна жена од с.Говрлево, скопско е заборавена од најблиските и роднини и пријатели и е препуштена сама на себе.

А таа е толку желна за друштво за разговор, во овие години на баба Велика и треба баш некој за да ја праша како е и дали и треба нешто, но тоа го нема баба Велика, а за своите ма ки раскажуваа оваа напатена бабичка во емисијата ,,Срце на дланка”.

Таа живее во мала собичка од 10 квадратни во селот Говрлево, родена е во семејство до шест сестри и двајца браќа, но уште од најмали години таа пати и животот не ја милува.

– Јас сум родена 1938 година, година пред да се родам јас по чинува сестра ми, по мојта раѓање пак брат ми, две години подоцна другиот брат. Јас на 25 години се мажам, јас имав две деца синот Љупчо и ќерката Аница.

Таа немала лесен живот, имала не добра свекрвта и била приморана да се исели од куќата

– Поради свекрвта која не се трпеше и немаше простор за соживот, јас и споругот со детето бевме приморани да се иселиме. Почнавме се од нула и во тешки услови заминавме за Припор, таму живеевме 30 години.

Најголема бол ка во животот ќе и биде кога нејзината ќерка ќе посегне по својот живот, а потоа и цело семејство и се рас паѓа

– Ќерка ми неможеше да издржи при тсоците, што и љубомореа многу,и заврши како заврши, втор уд ар во животот кој ме промени е синот.

-Тој беше припадник на полицаец и случајни пов реди негов колега, а поради тоа тие го ставија зад решетки, таму беше 3 месеци, потоа го избркаа од работа а после овие случувања тој губи контрола вели низ солзи баба Велика.

-Сите проблеми се одрзадуваат на здравјето на нас, најмногу го засега сопругот кој доби склероза, пред 5 години замина во шумата и не се врати.

-После некое време го пронајдоа смр знат, тој барал помош викал, бидејќи незнаел да се врати, но како што велам многу душ мани има, несакале да му помогнат.

– Три ипол години сум без шпроет, имам едно ама тоа не би го нарекла шпорет, кога го запа лм дими. Имам некој дрва но неможам да си ги исцепам, често сум премрзната.

– Додека беше сопругот колку толку се крпеше животот. Но сега немам јадење, од глад ќе испуштам душа.

-10 години сум без струја, а уредно плаќам, дедото бидејќи беше склерозен го фр лил струјомерот и незнам како е и така остана. Ми се има случено 3 дена да не јадам, често јадам сув леб.

– Имав кокошки но ми ги от руја, одам на зелениот пазар таму ми даваат нешто ме сожалуваат.

– Комшијата Игор, да му се позлатат раците, тој ми помага колку толку, донаса леб ми дава книга за да зап алам огин, немам ни како да се искапам, само се бришам со влажни марамичиња колку толку, навистина е тешко.

– И да живеам уште еден месец ама барем тој месец да живеам како човек, да можам да се искапм, да се најадам и да не ми е жедна душата за вода.

Доколку саката на било кој начин да и помогнмете на баба Велика, тоа може да го сторите на 075-304-405

Текст на Кластер.мк

Рекла Казала

Шилегов сам се пеглал

Published

on

„Па јас со години сам пазарам и немам проблем со тоа. Искрено и секое утро сам си ги пеглам кошулите, и тоа од мајка ми ми е останато. За готвење ме бива само во делот на месото, ама знам и тоа добро да го направам“, вели градоначалникот на Скопје Петре Шилегов денеска на Репортер мк.

Continue Reading

Рекла Казала

Ќе ме избркаа од училиште бидејќи имав панкерска фризура, а денес ме нарекуваат „пијандура“

Published

on

За скопскиот градоначалник Петре Шилегов не е тајна дека има бунтовен карактер. Вака „Репортер“ ја започнува објавата за неговото интервју.

Шилегов откри детали за својата младост и за приватноста, но зборуваше и за тоа како се чувствува што го нарекуваат “пијандура“.

Ретко кој знае дека на времето ќе го бркале од средното економско училиште „Борис Кидрич” оти имал долга коса.

-Ќе ме исклучуваа тогаш, наставници, па директорот… сите. Па долгава коса ја скратив да биде панкерска. Сите со плава кецела на школо, ја со работнички мантил. Ама ете, тоа е  таа бунтовност што ја имам од дете и ме следи цел живот, раскажува скопскиот градоначалник, кој зад себе има адвокатска кариера.

Шилегов вели дека успева да ги одвои приватниот живот и јавниот. Но, дека и не секогаш е пријатно кога ќе прочита за себе сешто.

-Ние политичарите претерано сме во фокус. Јас сешто дознав за себе. Така и ја почнаа црната кампања против мене. Пијан сум држел говори. И од тогаш ме следи тоа, овој е пијандура. Е добро де, океј. Очајни луѓе коментираат и тоа не ме допира, ама не е добро кога те судат луѓе кои не те знаат. После, зборат, арогантен сум бил. Кога збориш за некој нешто треба да го познаваш. Ама, ете, јас можам да се носам со тоа, раскажува скопскиот градоначалник.

Ако некој сака да го погледне целото интервју со скопскиот градоначалник, тоа може да го направи на Репортер, на линкот во продолжение:

Continue Reading

Приказни

Отец Тодоров: Сексуалноста е интима, не идеолошка алатка, ЛГБТ идеологијата нов антиживотен тоталитаризам

Published

on

СЕКСУАЛНОСТА Е ИНТИМА, А НЕ ИДЕОЛОШКА АЛАТКА!

(LGBTIQ идеологијата како нов антиживотен тоталитаризам!)

Човекот, и од аспект на вистината за него откриена од самиот Творец, но и од аспект на она што самото човештво го осознало за себе, е крајно сложено битие! Таа сложеност особено се изразува кога ќе биде засегнато она најсуштинското кај секој човек, а тоа е неговиот живот. Без живот, без животот во него, без живата личност нема повеќе човек, има само труп или „зомби“, односно, живи мртовци! Затоа, кога ќе биде засегнат неговиот живот, кај секој човек се активира одбрамбениот, имунолошкиот систем, разбран и на духовно и на биолошко ниво.

-Зошто некои идеологии се антиживотни, а се смртољубиви? Кај огромен процент граѓани на Р. Македонија веќе подолго време е активиран одбрамбениот, имунолошкиот систем во однос на нештата што во нашиот јавен простор ни доаѓаат од LGBTIQ идеологијата и пропагандата! Значи, намерно пишувам „идеологија“ а не некаков центар, структури или разни невладини организации кои ја подржуваат и ја пропагираат оваа идеологија. Да, се работи за идеологија, и тоа втемелена на лажна прилагодена „наука“ и пропаганда, која преку остварување на таканаречените права на лицата со различна, или поточно кажано разна/ флуидна сексуална орентација и преку прилагодување на законодавниот систем на Р. Македонија, ќе се обиде и во нашето општество да ги релативизира, а потоа и да ги сруши НОРМАЛНИТЕ, ПРИРОДНИТЕ, ЖИВОТООДРЖУВАЧКИТЕ и традиционалните вредности кои вековно се покажаа како вистински темел на разбирањето и практикувањето на бракот, семејството, воспитување на децата, половата етика, смислата и вистинската насока за осмислување на постоењето!- Бог, верата, нормалното, ненормалното и перверзното!

Јас како свештенослужител, духовен раководител и исповедник имам можност да стекнам увид и во свесните и во подсвесните нивоа на нашите сограѓани. И секогаш кога се отвара оваа тема од нив избива одбрамбен став, внимателност, страв, гнев и разни други артикулирани и неартикулирани емоции. Внимавајте, емоции! Зошто? Затоа што се работи за најсуштинското, се работи за животот, за вредностите и верата, за поколенијата, за менталната здравост, за одговорниот животоосмислувачки морал, за опстанокот, за проблемот со совеста која се буни! Може да наведам и сведоштва на наши сограѓани кои се соочиле со „мекиот“ тоталитаризам на LGBTIQ идеологијата во западните замји, но и кај нас во Македонија! Тие со длабока вознамиреност говорат за развратниот и дрскиот однос со кој припадниците и подржувачите на LGBTIQ идеологијата се препознаваат во тамошните општества.

Почитувани, би било неодговорно од моја страна да не проговорам и за проблемите и искушенијата со кои се соочуваат и нашите сограѓани со различна сексуална орентација. Како духовен раководител, како човек, самиот сум сведок на многу нешта од животот на овие наши сограѓани кои тие ги споделија со мене. Некои од нив прифаќајќи го и практикувајќи го христијанскиот духовен живот започна сериозни промени во себе и со себе, но, за жал, добар процент од нив остануваат во нивното секојдневие во кое преку контакт со државните институции се трудат да остварат некаков дефиниран статус во нашето општество. Да, државните институции би требало да се занимаваат со овој проблем за истиот да не се користи и злоупотребува од LGBTIQ идеологијата за остварување на крајно проблематични цели и агенди! Исто така, апелирам на разбирање во однос на различноста!

Нашето општество е секуларно, а во исто време и различно по национален и верски идентитет, па затоа е потребно развивање на разбирањето за различноста и потребите на другиот, при што, треба да се внимава од различноста и потребите на некоја, ваква или онаква малцинска заедница, па дури и таа да е сексуална, да не се прави идеологија и агресија врз различноста и врадностите на останатите 99% од граѓаните на Р. Македонија.

– Сексуалноста, половиот живот е интима, а не идеологија! Најдобар пример за ваков тип на идеолошка и вредносна агресија е предложеното СЕОПФАТНО СЕКСУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ во македонскиот образовен систем! Во предложеното СЕКСУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ, дури и преку оскудните информации за истото од предлагачот, се препознава тотално непочитување на вредностите и моделите на живеење на огромен процент граѓани на Македонија кои својот начин на живот го оформуваат преку вековните проверени библиски и традиционални вистини и искуства! За овој тип на граѓани сексуалноста/ половиот живот е пројава на љубовта, но и на личносната, духовната зрелост и подготвеност. За нив ИНТИМНОСТА треба да остане во сверата на ИНТИМАТА, а не истата да се сведува на чиста биологија, а човекот на бесловесно и недуховно суштество!

– Родителот е РОД/ ЏЕНДЕР зашто тој раѓа и воспитува живот! Затоа, поради горенаведеното, 99% проценти од граѓаните, од родителите во Македонија се спротиставуваат на либерал – родовиот/ џендеровскиот пристап во воспитувањето на ТУЃИ ДЕЦА! Тие, предлагачите, своите деца, доклку ги имаат, нека си ги воспитуваат според својот модел и во своите вредности, а ние нашите деца ќе си ги воспитуваме во нашиот модел и во нашите вредности! Јасно и аргументирано! Како што ништо општо нема злото со доброто, така ништо општо нема нормалното со ненормалното!

Пишува: Презвитер Ивица Тодоров

*преземено од Фејсбук група Патриотски македонски форум

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2020 Булевар.мк

error: