Connect with us

Македонија

Започна економскиот колапс: Стопанска комора на Македонија прогласи кризна состојба во работењето

Published

on

Се прогласува кризна состојба во работењето на Стопанската комора на Македонија, која ќе трае од 15 септември 2022 година до 15 април 2023 година.

За спроведување на активностите поврзани со оперативното работење во Комората ќе се формира Кризен штаб на Комората, чиј состав и овластувања ќе бидат утврдени со посебна одлука.

„Со оглед на фактот дека состојбата со снабдувањето со електрична енергија сè повеќе се комплицира, а информациите што ги добиваме од нашите членки се сè подраматични, се поставува потребата од концентрирање на нашата работа кон разрешување на ова прашање, со оглед на фактот дека сè друго во овој момент е бесмислено. Снабдувањето со електрична енергија е со таков интензитет, што има огромно и пресудно влијание врз работењето на компаниите членки на Комората, и веќе се забележани случаи на затворање на компаниите и редуцирање на работењето“, велат од СКСМ во своето образложение за одлуката.

„Како што сите знаеме, и покрај огромниот притисок кој што го извршивме на Владата, мерките коишто требаше да бидат преземени доцнат, а информациите кои стигнуваат од Министерството за финансии зборуваат дека сме на праг и на финансиска криза. Токму затоа, немаме друг избор, освен да се искористат сите можности за дополнителен притисок и вклучување во разрешницата на овие проблеми, што значи и редуцирање на коморските редовни активности. Врз основа на определбите на Законот за стопанските комори и Статутот на СКСМ, во кој се јасно набележани одредбите за суштината на нашето постоење, донесена е ваква одлука и се прилагодува работењето“, велат оттаму.

Стопанската комора е создадена да ги застапува и заштитува интересите на стопанските субјекти кои во овој момент се загрозени и таа е независна и самостојна организација, којашто има за цел неколку клучни компоненти:

– застапување на заедничките интереси на членките;

– искажување на интересите на членките пред надлежните државни органи;

– усвојување и предлагање усогласени мислења и ставови во врска со подобрување на условите за работење;

– учество во креирањето на јавното мислење, политиките за суштинските и системските прашања;

– утврдување и негување на добрите деловни обичаи;

– развивање на деловниот морал и утврдување правила на деловното однесување на членките на Комората во меѓусебните односи и во односите кон трети лица и на пазарот.

Конкретно, тоа значи дека со посебна одлука ќе биде формиран кризен штаб кој ќе ги преземе ингеренциите за раководењето со Комората во кризна ситуација, ќе биде во постојано заседание и ќе располага со сите потребни информации за донесување одлуки.

Исто така, кризата со електричната енергија и другите кризни ситуации ќе станат приоритет во коморското работење и нема да се губи ниту една минута во реагирањето и координирањето на активностите меѓу нас. Органите и телата на СКСМ и понатаму ќе ги извршуваат своите овластувања, но секојдневно ќе бидат информирани од Кризниот штаб за сите нови информации што влијаат врз работата на компаниите. Оваа одлука да биде итно проследена до сите наши членки и посебно до органите на Комората.

Македонија

Mесото од делфини, ајкули и китови ќе поскапи, најави министерот за финансии (ВИДЕО)

Published

on

Министерот за финансии Фатмир Бесими бранејќи ги новите даночни реформи најави дека повисок данок од пет на десет проценти ќе се плаќа само за луксузни производи.

Повисок данок од 5 на 10% ќе се се плаќа само кај луксузните производи. Стапката кај основните прехранбени ќе остане непроменета.Луксузните производи како морски производи ајкула, делфин и кит ќе се плаќа повисок данок-објасни министерот за „Сител“.

Continue Reading

Македонија

Деца не учете право, бидете со министерот НА ЗДРАВО

Published

on

Ова што се случува деновиве со правосудниот испит на синот на Претседателот на Собрание и со именување на членови на Управниот одбор на Академијата за судии и обвинители е само уште еден доказ за принципите и начелата кои владеат во нашата држава, а особено во судството.

Пишува: Звонко Давидовиќ, пренесува Фокус.мк

Тоа се принципите на безаконие, самовластие, неодговорност, апашлук, корумпираност, недопирливост и лажливост. Доктрината по која се раководат носителите на функциите е приграби што повеќе можеш за себе и семејството, а ако те фатат прави се недоветен и задолжително декларирај се дека си припадник на националноста без која нема Влада.

Ова што во мигот се прави, начинот на кој се практицира власта и одлуките и законските решенија кои се однесуваат на судството се криминални, хохштаплерски и срамни.

Само дилетант може да каже дека дискреционо право на министерот за правда е кога некому ќе дозволи порано полагање на правосудниот испит. Такво право министерот нема , а кршење на законските прописи и подзаконските акти со превземање на дејствие кое не смее да го преземе и со кое некому овозможува или прибавува некоја корист е класична злоупотреба на службената положба што претставува кривично дело.

Надлежните институции за гонење на сторители на кривични дела се должни да преземат мерки и да го испитаат целиот случај. Смешни се и идиотски оправдувањата дека во Министерството за правда не постојат документи затоа што такви документи има во Академијата, а потврдите за стаж кај оној што ги издал и заверил.

Впрочем, многу лесно се утврдува дали некој предвремено полагал испит со едноставно споредување на датумот на дипломирање и датумот на полагање на правосудниот испит.

Законското решение претседател на Судскиот совет да биде од редот на истакнати правници, а не од редот на судиите е трагикомично и без ниту една трошка логика. Ваквото решение кое беше заложба на тогашниот министер за правда и кое е шверцерски протуркано и без амин на работната група веќе ги покажува своите негативни ефекти и допрва ќе донесе големи проблеми.

Срамно е претседател на телото кое одлучува за именување, разрешување и напредување да биде некое си стручно соработниче кое е истакнат правник само за партијата која е на власт само заради роднинските, пријателските и бизнис релации со партиските функционери.

ИСТАКНАТ ПРАВНИК ИЛИ ПАРТИСКИ КАДАР?

Особено ваквото законско решение е безумно и срамно во ситуација кога терминот истакнат правник е маска за партиски кадар или симпатизер. Таквите предлози на истакнати правници дадени од Претседателот и Собранието само покажуваат колку е политиката навлезена во сите пори на општеството и колку е партискиот интерес поважен од интересот на државата.

Слична ситуација е и со предлагањето и изборот на судиите на Уставниот суд.

Continue Reading

Македонија

Нови лажни дојави за бомби – за прв пат испратени и во две основни училишта

Published

on

По две недели пауза, повторно дојави за бомби во 9 средни училишта. Но за прв пат закана за поставен експлозив добија и две основни  училишта. 

Станува збор за Кочо Рацин и Петар Поп Арсов. Школите по електронска пошта после 15 часот добиле заканувачки пораки, во кои се наведува дека е поставен екслозив. Веднаш е известена полицијата, децата се безбедно евакуирани. 

По направените проверки, МВР соопшти дека и овој пак, како и претходните се работи за лажни дојави за бомби. 

Во меѓувреме од ВМРО-ДПМНЕ побараа оставка од министерот за внатрешни Спасовски, затоа што и по повеќе од месец дена не може да открие кој стои позади лажните дојави за бомби.

Инаку претходно министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, прашан дали има симболика што закани доаѓаат во среда, четврток или петок, изјави дека не само што се случуваат во последните 3 дена од неделата, туку и во време кога наставата ја следи иста смена со ист наставен кадар. 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2021 Булевар.мк