Connect with us

Европа

Проф. Д-р Ѓорѓевиќ: Наскоро и мажите ќе раѓаат деца

Published

on

Србија, Соединетите Американски Држави, сите европски метрополи, но и Индија, Виетнам, африканските и латиноамериканските земји, со топло добредојде, секогаш се подготвени да го угостат во својата болница водечкиот светски експерт од областа на  урологија, како за деца, така и за возрасни, потоа експерт за реконструктивна хирургија, како и операција за промена на пол, професор д-р Мирослав Ѓорѓевиќ.

Српскиот, светски познат специјалист го најавува најзначајниот проект во неговата 30-годишна кариера, богат со најголеми медицински достигнувања, во кој ќе пресади машки полов орган на женско тело, а неговата цел е во блиска иднина гениталната хирургија да достигне толку високо ниво што ќе и овозможат на трансродовата жена, односно на личноста која е родена како маж, да зачне дете, пишува Нова. РС.

Низ „рацете“ на д-р Ѓорѓевиќ поминале илјадници пациенти, но тој секогаш нагласува дека операцијата со која се занимава првенствено е насочена кон лекување на деца родени со проблеми поврзани со гениталиите.

Гранката на хирургија која ја практикувам се базира на третман на гениталии, односно на многу чувствителни анатомски структури, без разлика дали се женски или машки. Во текот на мојата кариера, од најраните денови, развивав оперативни техники и научни достигнувања поврзани со подобрувањето, пред се во однос на третманот на децата, кои се раѓаат со одредени проблеми поврзани со гениталиите, но и возрасните кои развиваат нарушувања во текот на нивниот живот. „Исто така, мојата специјалност е некаква помош на една голема популација – трансродови“, објаснува проф. д-р Ѓорѓевиќ, кој работи на Универзитетската детска клиника во Тиршова.

Целта кон која цели, посочува, е пренесување на функционалните гениталии од машкиот во женскиот пол и обратно.

„Ова е моја голема желба и сега најголемиот проект на кој работам со моите колеги. Тоа подразбира пренамена, односно префрлање на половите органи од еден пол на друг, но формирани така што тие се функционални и естетски прифатливи. За жал , сè уште не сме дошле до идеално решение, за да може да го направиме тоа, односно да го спроведеме без да го загрозиме здравјето на пациентот.

ЗАНИМЛИВОСТИ

НАЈАВА НА НАЈДОБРИОТ СРПСКИ ХИРУРГ: Наскоро и мажите ќе раѓаат деца!

September 10, 2022

Србија, Соединетите Американски Држави, сите европски метрополи, но и Индија, Виетнам, африканските и латиноамериканските земји, со топло добредојде, секогаш се подготвени да го угостат во својата болница водечкиот светски експерт од областа на  урологија, како за деца, така и за возрасни, потоа експерт за реконструктивна хирургија, како и операција за промена на пол, професор д-р Мирослав Ѓорѓевиќ.

Српскиот, светски познат специјалист го најавува најзначајниот проект во неговата 30-годишна кариера, богат со најголеми медицински достигнувања, во кој ќе пресади машки полов орган на женско тело, а неговата цел е во блиска иднина гениталната хирургија да достигне толку високо ниво што ќе и овозможат на трансродовата жена, односно на личноста која е родена како маж, да зачне дете, пишува Нова. РС.

Низ „рацете“ на д-р Ѓорѓевиќ поминале илјадници пациенти, но тој секогаш нагласува дека операцијата со која се занимава првенствено е насочена кон лекување на деца родени со проблеми поврзани со гениталиите.

„Гранката на хирургија која ја практикувам се базира на третман на гениталии, односно на многу чувствителни анатомски структури, без разлика дали се женски или машки. Во текот на мојата кариера, од најраните денови, развивав оперативни техники и научни достигнувања поврзани со подобрувањето, пред се во однос на третманот на децата, кои се раѓаат со одредени проблеми поврзани со гениталиите, но и возрасните кои развиваат нарушувања во текот на нивниот живот. „Исто така, мојата специјалност е некаква помош на една голема популација – трансродови“, објаснува проф. д-р Ѓорѓевиќ, кој работи на Универзитетската детска клиника во Тиршова.

Целта кон која цели, посочува, е пренесување на функционалните гениталии од машкиот во женскиот пол и обратно.

„Ова е моја голема желба и сега најголемиот проект на кој работам со моите колеги. Тоа подразбира пренамена, односно префрлање на половите органи од еден пол на друг, но формирани така што тие се функционални и естетски прифатливи. За жал , сè уште не сме дошле до идеално решение, за да може да го направиме тоа, односно да го спроведеме без да го загрозиме здравјето на пациентот.

Во рамките на тој проект изнаоѓаме начини за зачувување на органите кои нормално при операцијата за конверзија на гениталиите ги отстрануваме од лице кое го менува полот и го праќа на хистопатологија, што е како да ги фрламе во ѓубре.

Сакаме да ги користиме овие органи кои се здрави и да им помогнеме на луѓето кои се родени без нив или кои ги изгубиле во текот на животот. Се користи за операции за промена на полот кај трансродовите лица, а за кои ваквите органи се идеално решение за постигнување функција во иднина, откако ќе се промени полот, Истакнува др. Ѓорѓевиќ, кој моментално е во фаза на преговори за отварање на Центар за операции за промена на полот во Лондон.

Маж кој беше опериран од професорот во 2019 година и трансплантиран еден тестис од жив дарител неодамна доби дете.

„Кај нас е прв случај маж со трансплантиран тестис да има здраво потомство. Двајца браќа, еднојајчани близнаци, дојдоа кај мене со желба едниот брат да му подари тестис на другиот. Оној што добил тестис останал без овој орган во раното детство поради вродени аномалии“, вели д-р Ѓорѓевиќ.

Планот и најголемиот зафат на нашиот хирург ќе биде трансплантација на машки генитален орган од жив донатор – на женско тело.

„Ова го правиме како дел од нашата борба за подобар живот на сите трансродови луѓе. Развивме оперативни техники, ја подготвуваме процедурата, а проблемот е биоетички, односно како да ги ставиме оние пациенти кои евентуално би примиле машки генитален орган на тешка имуносупресивна терапија и да ги оставиме да живеат со можни ризици за респираторниот систем, црн дроб, бубрези, затоа што не смееме да загрозиме нечиј живот“, нагласува докторот, додавајќи дека неговата работа бара големи жртви, толку што неговиот годишен одмор никогаш не трае подолго од седум дена во 12 месеци.

Тој нагласува дека една од главните цели е трансплантација на оваријално или тестикуларно ткиво на лице на кое му недостасува тоа ткиво, како и плодност кај трансродова жена.

„Тоа е всушност воспоставување на нормална хормонална функција. Сакаме да покажеме дека е можно да се трансплантираат гонадите на трансродово лице, кое на тој начин би го решило својот хормонален статус без да добие супституциона терапија.

Ако маж кој останал без машки карактеристики и органи, подложени на надворешни гениталии и трансплантација на матката и јајниците, така што сè е покриено со биоетичките закони, сосема е можно и очекувам да се случи, трансродовата жена, не само што без двоумење почнува да носи фустани, туку ги има сите аспекти на личност која се чини дека е родена со гениталиите кон кои се стреми.

Исто така, во одреден момент треба да и се даде плодност, поточно можност да забремени и да носаи бебе во стомакот, исто како и жените кои се родени како женски“, вели проф. д-р Ѓорѓевиќ.

Исто така, можно е да се запре процесот на промена на полот, да се прекине терапијата.

“Долго време се сметаше дека е невозможно да се вратиме на претходниот пол. Сепак, во последните 12 години нашите хирурзи покажаа дека тоа е сè уште можно. Нашиот ‘Белградски центар” имаше најмногу такви кандидати и е на прво место во светот, затоа што досега работевме најмногу операции од ваков тип“, гордо вели нашиот најдобар експерт за реконструктивна хирургија.

Неопходно е да се пренесе знаењето и да се задржат младите хирурзи во Србија.

„Се трудам навреме да ги научам студентите по медицина на сè што знам, а не да почнат да учат германски или француски во трета година од студиите, за да ја напуштат земјата.

Ако нашите млади исчезнат и останеме без квалитетни лекари кој ќе го продолжи трендот на добра српска медицина, ќе изгубиме една дисциплина, а земјата без медицина, наука и култура се згаснува и исчезнува од територијата.

Имав многу понуди да ја напуштам Србија. Од Америка ме повикаа да работам само со нив.Сепак, јас сум врзан за оваа средина, за нашата земја. Моите корени се тука, чувствувам морална и лична обврска кон оние кои ме учеа и воспитаа да останам овде. Се чувствувам потребен во Србија, да заминам од тука преку млади генерации се што можам од моето искуство и знаење, како ова што го работам да продолжи да живее и да постигнува уште подобри резултати од досега“, со насмевка завршува професорот Ѓорѓевиќ на крајот од разговорот.

Позицијата на трансродовите луѓе се менува на подобро

Има се повеќе пациенти кои доаѓаат на операција за промена на полот кога штотуку наполниле 18 години.

“Има многу млади пациенти кои неодамна станаа полнолетни. Мојот начин на комуникација со трансродовата популација не е променет откако се заинтересирав за овој вид лек пред 30 години.

Врз основа на моето искуство, можам да кажам дека ситуацијата е драстично сменети на подобро.Кај нас и во светот сега живеат неспоредливо подобро во однос на периодот пред 10 или 20 години.

Денес слободно доаѓаат на операции.Но, на хируршката конверзија на гениталиите и претходи процес на мониторинг од психолози и психијатри.Потоа пациентот користи хормонска терапија за да го постигне саканиот пол и дури по две до три години постојано следење, кога ќе се увериме дека трансродовноста им е главен проблем, преминуваме на хируршка интервенција“, објаснува Проф. Д-р Ѓорѓевиќ.

Професорот Ѓорѓевиќ во 2017 година го предводеше тимот од врвни доктори кои успешно извршија промена на полот на 33 годишен маж во жена во Република Македонија, во приватната болница Аџибадем Систина. На 03 јуни 2017 година на страницата на Аџибадем Систина беше објавено:

Европа

Драматични сцени во Ријека по силното невреме: Пожарникари и граѓани спасуваа деца од поплавена игротека (ВИДЕО)

Published

on

Хрватски „Нови Лист“ доцна синоќа објави драматична снимка од центарот на Ријека по силното невреме кое го зафати градот.

Пожарникари и граѓани извлекуваа деца од поплавена игротека во која биле при налетот на поројниот дожд кој предизвика поплави во градот. При ваквото невреме игротеката почнала да се полни со вода.

Досега невидено невреме вчера ја погоди Ријека. Поплавени беа улиците во ценатрот на градот, сообраќајот беше оневозможен. Според неофицијалните информации, во Ријека за 2 ипол часа наврнале 140 литри дожд.

Атмосферската канализација не можела да ја прифати водата, пошто што дошло до поплави. Во надојдената вода животот го загуби едно лице.

Continue Reading

Европа

Ескалираат тензиите во Егејското море: Исплови речиси целата грчка флота!

Published

on

Со излегувањето на голем дел од флотата во Егејот, Грција одговара на континуираните турски провокации во последните неколку дена, а истовремено испраќа порака за подготвеност до Анкара во поглед на пристигнувањето на бродот за истражување Оруч Реис од Црното Море до Јужниот Медитеран, веројатно на почетокот на октомври.

Оруч Реис е турски брод за истражување во сопственост на Генералниот директорат за истражување и истражување на минерали (МТА) во Анкара и управуван од неговиот оддел на Геофизичкиот директорат за подморски геофизички истражувања во плитки води. Најчесто се користи за истражување на подморски наоѓалишта на нафта и гас.

И покрај тоа што мобилизацијата на воените бродови на флотата беше планирана и е дел од спроведувањето на вежбата „Копје“, чија прва фаза започнува денеска, а ќе биде завршена утре на поширокото подрачје на Егејското Море и Кикладите, таа е директно поврзано и со зголемувањето на тензиите во грчко-турските односи.

Според информациите, грчката морнарица веќе подготвува планови за справување со евентуален обид на Турција да создаде какви било капацитети во Јужниот Медитеранот, искористувајќи го запловувањето на турскиот истражувачки брод во Средоземното Море во оваа насока. Да потсетиме дека Оруч Реис, откако ги заврши реновирањето и надградбата на својот софтвер, неодамна беше во процес на тестирање на своите системи во морската област Босфор.

Кругови на Министерството за национална одбрана проценуваат дека и покрај фактот што Анкара го ангажираше за истражување со Oруч Реис нејзините вистински намери се да го испрати бродот во пошироката поморска област на Кастелоризос, грчки остров во близина на турското копно, создавајќи по втор пат, во рок од три години, кризни услови во грчко-турските односи. Веќе, според информациите, се дадени наредби на бродовите кои патролираат во Јужното Егејско Море да бидат во состојба на готовност со цел да се открие какво било зголемување на турската мобилност во областа.

Двојно кризно сценарио

Едно од сценаријата што Министерството за национална одбрана го разгледува е можноста Турција да настојува да создаде двојна кризна ситуација во односите со Грција од една и со Кипар од друга. Врз основа на ова сценарио, Анкара најверојатно ќе ја поврзе мисијата на Оруч Реис во морската област Кастелоризо со истовремено движење на пловечката платформа за дупчење „Абдулхамид Кан“ од нејзината сегашна локација, 55 милји јужно од Анталија, до ЕЕЗ на Кипар. Треба да се напомене дека „Абдулхамид Кан“ ќе биде во оваа област до 7 октомври, при што кипарската страна смета дека веднаш потоа може да се пресели во област западно или дури јужно од Мегалонис.

Ескалација на интензитетот

Во исто време, Пентагон, во обид да ги дешифрира понатамошните амбиции на Анкара против Грција и Кипар, со интерес ги следи и ги оценува, не само изјавите на турските владини претставници, туку и тактичките потези на турската воена и политичка лидерство.

Индикативно, треба да забележиме дека вчера во некои турски медиуми кружеше гласина дека во понеделник на полноќ турскиот министер за одбрана Хулуси Акар продолжил да свика итен затворен состанок со учество на највисоките претставници на турските одбранбени сили и началникот на Генералштабот Јашар Ѓулер. Како што соопштија, на средбата се разговарало за следните чекори на Турција против Грција за прашањето на островите во Егејското Море, додека некои од нив зборувале за „важен развој“ во екот на „тековната криза меѓу Грција и Турција“.

И покрај тоа што станува збор за демантирана информација од турска страна, таа сепак генерално ја отсликува климата што се создаде внатре во соседната држава против Грција. Клима која се очекува да се потврди на денешното свикување на моќниот Совет за национална безбедност на Турција, кој ќе се состане под претседателство на Реџеп Таип Ердоган.

Во фокусот на оваа конкретна средба, меѓу другите, ќе биде и Грција. Како што се проценува, турскиот претседател ќе се обиде да ја искористи средбата на Советот за национална безбедност за повторно да ја нападне нашата земја, фокусирајќи се на неговата позната парафилологија за опремување на островите во Егејското Море и за создавање американски бази на грчка територија, што цел Турција.

Continue Reading

Европа

Новата премиерка на Италија: “Не сум родител 1, родител 2, јас сум Христијанка – ќе го браниме Бога, татковината и семејството”

Published

on

,,Јас не можам да се кажам Италијанка, христијанка, жена, мајка. Не! Морам да бидам граѓанин Х, род Y, родител 1, родител 2. Јас морам да бидам број.

Затоа што кога сум само број, кога повеќе немам ни идентитет ни корен, дури тогаш сум совршен роб на милоста на финансиските шпекуланти. Совршен потрошувач“.

Вака гласи говорот кој ги стаписа левичарите во Италија, а им даде надеж на десничарите. Тврдите ставови на новата премиерка Џорџа Малони, која влегла во политиката членувајќи во организација поврзана со фашизам одекнаа по социјалните мрежи.

Мелони ги брани семејните вредности и националниот идентитет наспроти конзумеризмот. Таа најавува дека дошла на функцијата бидејќи „огнови ќе се запалат за да сведочат дека два и два се четири“, цитирајќи го Гилберт Честертон.

– Денес бараме одговори на следниве прашања. Зoшто фамилијата е непријател? Зoшто семејството е толку застрашувачки поим? Има само еден одговор на овие прашања. Затоа што тoа нè дефинира. Затоа што тоа е нашиот идентитет – вели Мелони и додава:

– Затоа што сè што сме, сега е непријател за оние кои не сакаат да бидеме свои и просто сакаат да бидеме робови на конзумеризмот.

Затоа удираат по националниот идентитет, затоа го напаѓаат верскиот идентиет, па родовиот и во крајна линија семејниот идентитет – продолжува премиерката.

– Затоа се плашат од нас. Затоа ова предизвикува толку многу страв. Затоа што ние не сакаме да бидеме само бројки. Ние ќе ја браниме вредноста на човекот. Секој еден човек. Бидејќи секој од нас има единствен генетски код што е неповторлив.

Им се допаѓало тоа или не, тоа е светост. Ние таа светост ќе ја браниме. Ќе го браниме Бога, татковината и семејството. Нешта од кои некои се гадат.

Ќе ги браниме за да ја одбраниме нашата слобода, бидејќи никогаш нема да бидеме робови и прости конзументи во милост на финансиските шпекуланти – подвлекува Џорџа, а потоа зборува за нејзината мисија, за огнот и за мечот на кои „им е дојдено времето“:

– Тоа е нашата мисија. Затоа дојдов јас овде денес. Пред повеќе од век, (Гилберт) Честертон напиша: „Огнови ќе се запалат за да сведочат дека два и два се четири. Меч ќе се извади за да се докаже дека лисјата на лето се зелени – театрално завршува Мелони.

– Дојде време, Господа. Спремни сме. Ви благодарам.

Видео:

https://fb.watch/fQcH_4SX5Z/

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2021 Булевар.мк