Connect with us

Приказни

Чудото на Свети Јован со болното дете на албанскиот бег – Свети Јован во Бигорски не престанува да твори чудеса

Published

on

За Свети Јован, Претечата и Крстител Господов, се вели дека додека бил жив на земјата не направил ниедно чудо, додека откако заминал на Небесата не престанал да твори чудеса. Сепак, ние со вистинитост ќе кажеме дека самата негова личност, неговото необично, ангелоподобно житие преставува едно огромно чудо Божјо! Образ на воздржанието, на девственоста, на покајанието и на чистотата од страстите преку испосништвото и молитвата, Свети Јован се покажал како „ангел во тело“ и „телесен ангел“, како тајноводец во тајните на монаштвото, но и на добродетелниот христијански живот воопшто, кој нè подготвува за патот Господов.


Бигорската чудотворна икона на Свети Јован Претеча и Крстител

Овој светилник на Сонцето на правдата – Христос Бог, најславниот од сите пророци, крајот на Стариот и почетокот на Новиот Завет, Претечата и Крстителот Господов Свети Јован, го удостоил и нашиот народ со неговата покајничка и преобразувачка светлина, која веќе илјада години ги осветлува нашите простори преку неговото славно Бигорско Светилиште крај Радика. Во една прилика, за „најголемиот меѓу родените од жена“, нашиот старец и игумен, Епископот г. Партениј, ќе каже:

„Се наоѓам во недоумение дали да ја отворам својата уста и да проговорам нешто за богопрославениот Крстител Господов. Верувајте ми, воопшто не е лесно да се најдат достојни зборови за оној кој од устата Христова ги понесе најголемите пофалби. И навистина, каква пофалба би можел да искаже човек за оној за кого Самиот наш Господ Исус Христос, Синот Божји, рекол: Вистина ви велам: меѓу родените од жена не се јавил поголем од Јован Крстител (Матеј 11,11)?!

Сведоци сме како гласот на оној, што вика во пустината (Матеј 3,3), и во нашево време повикува со истата моќ и со истата привлечност, како што повикувал и пред две илјади години во пустината крај Јордан. А неговата порака тогаш била сосема јасна и останува таква и до денес. Неговата света и од пост истоштена рака, и сега како и во тоа време, покажува кон Христа, а неговиот трепетен глас на сиот свет триумфално му возвестува: Еве Го Јагнето Божјо, Кое ги зеде гревовите на светот врз Себе! (Јован 1,29)

Понекогаш, кога зборуваме за некои историски собитија, особено од животот на Црквата, ни се чинат некако бледи, далечни, па тешко можат да го смекнат нашето срце. Така на пример, кога читаме, или се раскажува за времето кога Свети Јован проповедал на земјата; потоа за тоа како тој низ вековите правел безброј чудеса, вклучително и во овој Манастир; за тоа како неговата света икона на чудесен начин самата дошла овде, или како чудно се спасувала секогаш кога Манастирот бил разрушуван и пак се враќала кога бил обновуван – сето тоа, макар и да звучи восхитувачко, може да ни изгледа како нешто далечно. Меѓутоа, да ви исповедам искрено: во овие дваесет и шест години поминати во Манастиров, моите очи видоа многу, навистина многу чудеса на Свети Јован, така што лесно го разбирам неговото чудотворство и добротворство низ историјата. Во повеќе наврати реката Радика сум ја нарекувал нашиот Јордан, бидејќи Свети Јован благодатно присуствува на ова место, како некогаш во јорданската пустина и громогласно повикува на покајание. И стотици, илјадници млади луѓе се одѕвале на неговиот повик и го нашле патот на Евангелието, Го нашле Јагнето Божјо. Не е ли тоа едно најголемо чудо? Не е ли тоа претворање на камените срца во чеда Авраамови?“

(Епископ Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител)

Од чудотворната бигорска икона на Свети Јован, од лицето на светителот прикажано на неа, се излева, како благодат и дар на Светиот Дух, една несоздадена и незалезна светлина, која носи мир, спокојство и радост. Сето ова ќе го почувствува човек кога со чисто срце и искрена мисла ќе застане пред ликот на Претечата, која со смирено достоинство ги пречекува сите поклоници во Бигорскиот манастир. Зрачејќи, во сребрен, сјаен оков и преукрасена со дарови од благодарност поради многубројните чуда, иконата, како непресушен извор, излева благодат која чудотвори. Исто така, огромно достоинство и благодат за Бигорската Обител, но и за сето наше општество, е честа што Манастирот поседува едно големо парче од чудотворните мошти на Свети Јован, кое се чува во прекрасно изработениот кивот во храмот. Во кивотот, изработен во 1833 година во с. Битуше, покрај моштите на Светиот Претеча, се наоѓа парче од Чесниот Крст на кој бил распнат нашиот Спасител, Господ Исус Христос, а исто така мошти и од: Света Марина, Света Параскева, Свети Евстатиј, Свети Пантелејмон, Свети Јаков Брат Божји, Света Јулита и Свети Кирик, Свети Трифон, Свети Харалампиј и Свети Никита.


Кивотот со светите и чудотворни мошти: на средина Чесниот Крст на Господ Исус Христос; десно од него – моштите на: Свети Јован, Светите Јулита и Кирик, Свети Харалампиј, Свети Никита и Свети Трифон; лево од Крстот – моштите на: Свети Јаков Брат Божји, Свети Пантелејмон, Свети Евстатиј Плакида, Света Параскева и Света Марија

Првото од чудата на Свети Јован во Бигорски е самиот начин на кој иконата му се открила на првиот ктитор на Манастирот, Свети Јован Дебранин, Архиепископ Охридски. Таа, според преданието на манастирот, едноставно лебдела во воздухот над изворот со вода, на чие место денес се наоѓа неговиот главен храм. Чудо било и нејзиното исчезнување во немирните и тешки времиња, низ кои минувал Манастирот. Благодатта што иконата ја носела во себе, ја чувала од погибел и не дозволила таа да биде уништена во неколкукратното пустошење на манастирот. Таа секогаш одново се појавувала, сведочејќи за вечно-живиот дух на Манастирот, кој повторно се раѓал како феникс од своите урнатини.


Јавувањето на Чудотворната икона на Свети Јован Крстител на монахот Јован Дебранин, првиот ктитор на Бигорски, почеток на 11 век.

Така, уште од самиот почеток, иконата не престанала да чудотвори. Неизбројното мноштво намерници, кои пред неа застанале со вера и од срце го помолиле Крстителот, биле услишани, исцелени од болести, утешени. Претечата преку својата икона им доаѓал на помош на сите: стари и млади, болни и здрави, православни и иноверци. Како што се нижеле чудата, така се множеле и даровите пред иконата. Секој дар крие вистинита приказна зад себе. Бројните сребрени медалјони во облик на бебе сведочат дека Свети Јован израдувал многу бездетни родители, дарувајќи им со солзи посакувани рожби.

Како што сребрениот оков ја покрива иконата, така Свети Јован сокрил од нас многу од неговите безбројни чуда, смирено оставајќи само дел, што новото братство се потруди да ги забележи и зачува, како сведоштво за светоста на иконата.

Во продолжение, во серија од неколку написи, ќе објавиме еден мал дел од чудата на Свети Јован случени во Бигорски, почнувајќи со најстарите запишани, од нашите духовни претходници, монасите од 19 век.


Чудото на Свети Јован кога некој бег сакал да го претвори Манастирот во теке

Во 1814 година се случило големо чудо: против Светата Обител се кренал некој силник, којшто имал намера да го разруши Манастирот и да го претвори во теќе. Тоа бил дебарскиот Јусуф-бег. Но на 8 септември Јусуф-бег бил ранет и на 21 истиот месец – умрел. Кога го погребувале, од небото паднал силен град и страшни грмотевици кои погубиле 20 души од луѓето на Јусуф-бег. Исплашени, преостанатите агарјани се разбегале. Така, со застапништвото на Свети Јован Крстител, Манастирот бил спасен од погибел.


Чудото на Свети Јован со болното дете на албанскиот бег

Кон средината на XIX век, Свети Јован му помогнал и на некој турски бег од Албанија, којшто имал болно дете. На бегот на сон му се јавил Свети Јован и го повикал да дојде во Манастирот и да го измие своето дете со чудотворната вода. Бегот го послушал и заедно со детето отишле во Манастирот и направиле како што им било советувано. И ете чудо! Детето било потполно исцелено! На иконата во Манастирот бегот го препознал својот добротвор, Свети Јован Крстител, и од голема благодарност му поклонил на неговото светилиште маслинови полиња кај Елбасан. Долго време Манастирот се снабдувал со масло од овие имоти. Во 30-те години на ΧΧ век, свештеникот Атанасиј (поп Ташко) од село Битуше, којшто во тоа време бил настојател на Бигорскиот Манастир, ги продал овие полиња.


Чудото на Свети Јован кога разбојници го нападнале Манастирот

Друг пат, арнаутски разбојници го ограбиле манастирскиот караван со маски што носеле храна за Манастирот. По тоа злодело, водачот на разбојниците тешко се разболел. Уплашен од казната за овој грев и сметајќи ја болеста како Божја опомена, тој го ослободил караванот и луѓето, а згора на тоа подарил и големо количество масло за Манастирот. Оттогаш никој повеќе не се осмелил да напаѓа или пакости, било на луѓето од Манастирот, било на неговите имоти. Манастирот уживал голема почит и кај друговерците, бидејќи манастирските врати деноноќно биле отворени за сите што доаѓале, без разлика на верата и народноста. Сите наоѓале и наоѓаат потслон и утеха во домот на Претечата.


Свети Јован исцелува жена од тумор во градите

„Јас, Станче Здравковска, пред две години, на бдението на Пресвета Богородица, бев во Бигорскиот Манастир ‘Свети Јован Крстител’. Претходно, според лекарските наоди, ми беше откриен еден необичен оток од левата страна на градите, за кого беше констатирано дека најверојатно станува збор за тумор. Од мојот доктор имав препорака за операција во најбрзо време. Утредента по бдението требаше да одам на мамографија. Меѓутоа, кога отидов на лекар, стручен хирург, се зачуди кога ја виде снимката. Ми рече: ‘Вакво нешто никогаш не ми се случило! Просто, немаш повеќе ништо!’ Му благодарам на Свети Јован Крстител и на мојот духовен старец, Владиката Партениј, кој се помоли за мене пред Чудотворната икона. На Бога слава, амин!“

(Писмо добиено на манастирската електронска адреса на 5 септември 2021 година)


Свети Јован спојува двајца млади и по три години им подарува дете

„Почитувани браќа од Бигорскиот Манастир,

Со особена радост, по повод празникот на Свети Јован Крстител и од пишанијата за неговите чуда, би сакале да пишеме и ние, Горан и Христина Петровски.

Откако се случи моето доаѓање во Манастирот, ги увидов и почувствував убавините и благословот на Свети Јован, особено откако Неговото Преосвештенство, нашиот духовен татко и Владика г. Партениј, ме зеде под негово духовно раководство. Оттогаш мојот живот се промени во целост, започнав да го отфрлам моето старо јас. Преку Манастирот и по молитвите на Свети Јован и со благословот на мојот духовен отец Владиката Партениј, се запознав со мојата сопруга, којашто ја побарав за жена пред чудотворната икона на Крстителот.

Изминаа 3 години заеднички живот во брак и ние постојано посакувавме да имаме дете, но тоа никако не се зачнуваше. Најпосле, нашата желба му ја споделивме на нашиот духовен отец Партениј и тој се помоли за нас пред иконата на Свети Јован. И ете, Господ, по молитвите на Претечата, нè удостои да се зачне плод и ни се роди машко дете. Во знак на благодарност кон Претечата го крстивме Јован.

Се надеваме дека ќе го примите и ова сведоштво, коешто е едно од многуте што постојано се случуваат и ќе се случуваат во Манастирот на Свети Јован преку неговата чудотворна икона и моштите.

Срдечен поздрав и со љубов,

Горан, Христина и Јован Петровски, деца бигорски“.

(Писмо добиено на манастирската електронска адреса на 6 септември 2021 година)

Извор: Бигорски.орг.мк

Приказни

САУДИСКА МОДНА ИКОНА – Принцезата Дина Абдулазиз одби да носи хиџаб и гради приказна поинаква од строгите арапски правила за жените (Фото)

Published

on

Саудиската принцеза Дина Аљухани Абдулазиз, не сакаjќи да ги следи строгите арапски правила на живот, успеала да си го изгради животот што го сака – да биде во светот на модата. Таа притоа одбила да носи хиџаб, а тоа „го правда“ со нејзиното „право на избор“, како што вели.

Модната икона, која е среде петтото десетлетие од својот живот, е родена во Калифорнија и студирала на неколку американски колеџи, а станала принцеза откако се омажила за саудискиот принц-султан бин Фахад бин Насер бин Абдулазиз кога имала 23 години.

Дина вели дека точно се сеќава на мигот кога решила животот да ѝ го посвети на модата, прво кусо како манекенка, а потоа, од 2006 година и како сопственичка на свој бренд.

– Ми помогна тоа што ме воспита мајка која секогаш сакаше добро да се облекува. Ја сметам за своја прва муза. И затоа, кога имав шест години, британскиот моден магазин „Татлер“ дојде во моите раце. Си помислив: „О Боже мој, Зар ова постои!?“ Посакав да знам сè за тоа. Го проучував секое списание, бев желна за сè што беше поврзано со модата, вели таа.

Од крајот на шеесеттите, жените во Саудиска Арабија се грижат за модата и купуваат уникатни модни парчиња, според оваа Саудијка.

– Тие не зборуваат за тоа, не го покажуваат пред другите, не се сликаат, затоа што тоа се смета за вулгарно, додаде таа.

Љубовта кон модата ја однела до местото уредник на арапското издание на списанието „Вог“ во 2016 година, но го напуштила две години подоцна. Дина е достапна и на Инстаграм, каде ја следат 114.000 луѓе.

Continue Reading

Приказни

„ГОТОВО СЕ ОТКАЖУВАМ ОД ТЕНИСОТ! ПЛАЧЕВМЕ!“ – ЈЕЛЕНА зборува за ПОВЛЕКУВАЊЕТО НА НОВАК! Најважната улога ја одиграл СИНОТ!

Published

on

Новак Ѓоковиќ, најдобриот тенисер на светот, минуваше низ тежок период во кариерата. Според неговата сопруга Јелена Новак, некогаш имал желба да го напушти тенисот.

Она што Новак Ѓоковиќ го доживеа во Австралија минатата година, да биде третиран како криминалец долго ќе го боли, а работите да бидат уште полоши, неговиот голем ривал Рафаел Надал го освои рекордниот 21 Грен слем во кариерата.

Сепак, тоа не е најголемата болка што ја доживеа Новак во кариерата.

Why Australia is paralyzed over deporting Novak Djokovic – POLITICO

Јелена Ѓоковиќ пред две години откри дека сака да остави се зад себе во 2018 година, откако загуби во два сета од Беноа Пер во Мајами.

„Тој ми рече: „Го напуштам тенисот“. беше како „Што?!“ И продолжи: „Едоардо (Арталди), разговарај со моите спонзори, сакам да бидам чист пред нив, не знам дали ќе го прекинам тенисот на шест месеци, една година или засекогаш, само кажи им…

Ако сакаат да останат во контакт со нас, добро, а ако не, и тоа е во ред, само сакам сите да бидат во ред со тоа“.

Јелен одеднаш се расплака и му рекла дека не може да го напушти тенисот.

„Плачевме сите ние. Му рековме „Што правиш, ова не е вистинскиот момент!“. Потоа отидовме на одмор… Знаете, тој одлучи да не игра тенис, не сакаше да прави ништо поврзано со тенисот.

А јас го сакам тенисот и децата ги земав со нас, играв тенис со нив. Па во една прилика додека игравме со децата тој се појави таму на третиот, четвртиот ден. И, ме виде дека ја најдов таа стара тениска машина, па ќе играм против неа, кога веќе немам соиграч.

Стефан собираше топки, игравме, навистина беше забавно, не беше само класичен тренинг, на кој беше навикнат. Тоа (класичниот тренинг) веќе не му беше забавен, беше премногу сериозно, премногу конкурентен и сакаше да ужива во тоа, без притисок“.

Одлучувачка улога ја имаше синот Стефан.

„За среќа, виде колку уживаме на теренот, колку ни се допаѓа сето тоа, и баш така, без патики, без кошула, само во шорцеви, вели „Може ли да ми дадете рекет, ве молам“ ( се смее).

И јас му велам: „Не, не може. Го напушти тенисот. Сега е наше време, напуштете го теренот. Се шегував со него, се разбира. И тогаш Стефан му вели „Добро, тато, сега можеш“. И ги зема топките, сервираше неколку пати и рече: „Хмм, не се чувствувам лошо“.

И тогаш го прашав дали може јас и тој да играме малку, па сепак игравме заедно со децата, а последниот ден за одмор ги зеде патиките, облече кошула за тренинг и ми рече „Знаеш, јави му се на Марјан (Вајда) и побарај од него повторно да ми биде тренер. А јас (се смее) му реков „Како сакаш ти, а останатото е историја“.

ATP Finals: You can see them very well in the light · tennisnet.com

Јелена објасни каков е Новак во однос на менталитетот.

“Во тие десет дена чувствуваше дека навистина нема повеќе да игра тенис. Затоа што тоа беше годината кога по операцијата побрза да се врати на тенисот што е можно поскоро. Резултатите не дојдоа тогаш, а тој се обиде да постигне се што е можно поскоро. Луѓето му велеа „забави, успори“, а тој им одговори „Не сакам да успорам!“


„Затоа што, дури и кога сте повредени, вашиот живот е за закрепнување, и тука почна да губи… Паѓање. И паѓање. И паѓа губитник (се смее), но всушност е (прекрасен), затоа што закрепнува, како птица феникс, наоѓа мотивација. Треба да доживее целосен пад, да изгуби апсолутно сè, а потоа повторно да почне да ја гради таа кула… и тогаш таа кула е нереална, заклучи Јелена Ѓоковиќ.

Continue Reading

Приказни

Феноменот Јелена Ѓоковиќ: Како скромната девојка од соседството стана жена која ја следат светските папараци?

Published

on

Како млада девојка, Јелена Ристиќ  ја знаеја само тесен круг луѓе. Како успешна деловна жена, сопруга на најдобриот тенисер, мајка на Стефан и Тара, Јелена Ѓоковиќ  сега ја познава целиот свет, пишува српски Блиц.

Кога и како Јелена Ѓоковиќ, родена 1986 година во Белград, стана предмет на јавен интерес и цел на светските папараци?

Jelena Djokovic comparte un mensaje en el regreso de Novak al Abierto de  Australia

Јелена доаѓа од скромно семејство, а нејзината љубов кон Новак Ѓоковиќ ја направи достапна за јавноста. Иако не избра, таа стана предмет на интерес, а секој  нејзин чекор внимателно се следи. Таа постојано истакнува дека токму поради тоа има голема одговорност пред  јавноста за тоа што ќе каже, дали или каде ќе оди. Многумина си  го даваат правото да ја коментираат и негативно и позитивно.

ФОТО | „Те гледам“: Новак и Јелена Ѓоковиќ никогаш не биле позаљубени -  Слободен печат

Јелена Ѓоковиќ беше студент по економија и финансии на италијанскиот колеџ “Бокони” во Милано. Само една година на овој факултет чини околу 5.000 евра, но Јелена, како и повеќето српски државјани што студираат во “Бокони”, доби стипендија од овој факултет.

Еден од најпопуларните двојки денес се запознаа во 2005 година преку заеднички пријатели, додека Ноле сè уште не беше популарен во светот. Тенисерот  за првпат ја презентираше на јавноста на турнирот во Амерсфорт во јули 2006 година. Таа често го посетуваше Монте Карло каде живее семејството Ѓоковиќ денес.

Фото: Инстаграм

Таа ги мина своите денови во Милано како повеќето од нејзините студентите таму. Живеела во студентски дом, со неколку цимери. Поради многу одговорности на универзитетот, Јелена не ги следеше турнирите  на Новак, но ги гледаше сите натпревари преку телевизиски екрани.

Во тој период, јавноста почна да се интересира за неа – која е девојка која седи во ложата на Новак? Наскоро тој  ја претстави како девојка, потоа сопруга, а потоа како мајка на неговите деца.

ZAVRŠIO SAM, NAPUŠTAM TENIS! PLAKALI SMO!" JELENA PRIČALA O NOVAKOVOM  ODUSTAJANJU! SIN ODIGRAO NAJVAŽNIJU ULOGU!

Денес, Јелена Ѓоковиќ е директорка на Фондацијата, која се занимава со собирање средства за помагање на сиромашните деца во Србија, уредник на списание и секојдневно ја изразува своите афинитети кон бизнисот.

Значи, вистината е дека Јелена Ѓоковиќ одеднаш се стекна со популарност како сопруга на Новак Ѓоковиќ, но таа упорно докажа дека е повеќе од убава личност и повеќе од титулата “жена што седи на трибините”. Јелена денес е пример за многу жени во Србија, а на негативните коментари  таа возвраќа со насмевка.

Она што му се допаѓа на модни читатели е дека иако има милиони, Јелена навистина не сака да потенцира брендови и никогаш нема да ја видат од глава до пети облечена во “крикот” на последната мода. Да, точно е дека  носи скапи часовници, нараквици и прстени на рацете, но секогаш е со мерка и вкус.

Така, Јелена е пример за една млада жена успешна и остварена во сите полиња – како во бизнис, така и  приватно.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2021 Булевар.мк