Connect with us

Религија

Денеска се слави СВЕТИ МАКАРИЈ – Светецот кој имал моќ да ги воскреснува мртвите од гробот

Published

on

Македонската православна црква денеска го одбележува споменот на свети Макариј Египетски, светец од Египет за кој се верува дека имал моќ да ги воскреснува мртвите од гробот.

Макариј Египетски бил византиски монах, подвижник и писател, кој како еден од „отците на пустината“ влијаел на ширењето на монашкиот идеал во Египет, како и на неговиот понатамошен развој во христијанството.

Тој бил помлад современик на Антониј Велики, а неговиот татко бил свештеник. Тој се ожени на 19 години, но неговата сопруга почина набрзо по бракот. Откако ѝ ветил верност до крајот на својот живот, и бидејќи не сакал да биде во искушение, решил да замине во пустината, каде што живеел 60 години.

Преданието вели дека поради неговиот подвижнички живот, истрајноста и истрајноста што ја покажал, Бог го наградил со дарот да може да ги воскреснува мртвите.

Молитва
Како пустински жител и во тело на Ангел и чудотворец, ти се покажа како нашиот богоносен отец Макарије. Преку пост, бдение и молитви примивте небесни дарови, исцелувајќи ги болестите на оние кои со вера доаѓаат кај вас. Слава на Оној што ти даде сила, Кој те прослави и Кој преку тебе им дава исцеление на сите.

Кога го прашале зошто е толку сув и кога јаде и кога не, тој одговорил: „Од страв Божји“.

Тој беше толку успешен во чистењето на својот ум од зли мисли и своето срце од лошите желби што Бог го обдари со дарот на чудотворство. Неговата понизност ги воодушевувала и луѓето и демоните. По враќањето во цивилизацијата на 80-годишна возраст, Макариј, според легендата, одел од место до место и помогнал во воскреснувањето на христијаните кои биле убиени само затоа што ја исповедале својата вера.

Свети Макариј поживеа деведесет и седум години.

Пред неговата смрт, свети Антониј и свети Пахомиј му се јавиле од оној свет и му рекле дека ќе умре за девет дена, што и се случило.

Непосредно пред неговата смрт, му се јави еден херувим кој во видение му го откри блажениот свет небесен, го пофали неговото дело и доблест и му кажа дека е испратен да ја однесе неговата душа во Царството Небесно.

Починал во 390 година.

Религија

Денеска се празнува СВЕТИ преподобен ЕМИЛИЈАН

Published

on

Се роди во Рим, а во младоста изврши многубројни и тешки гревови. Но кога се отрезни од грешењето и си дојде на себе, трепереше од самата помисла за Судот Божји. Стапи во еден манастир и со пост, бдение и послушание го скроти и го исуши своето тело.

Овде им беше пример на браќата. Ноќе често излегуваше од манастирот и одеше во една блиска пештера на молитва. Бидејќи не знаеше каде оди монахот, игуменот на манастирот една ноќ тајно тргна по него.

И таа ноќ тој го виде Емилијан како стои на молитва со страв и во солзи. Одеднаш целата таа гора ја облеа небесна светлина посилна од сонцето, а најсилна беше во пештерата на Емилијан. А од небото се слушна глас: „Емилијан, ти се простуваат гревовите!“

Игуменот се исполни со ужас и побегна во манастирот. Утредента им објави на браќата за она што го виде и чу минатата ноќ. Емилијан поживеа долго и мирно, во голема почит меѓу браќата, па се упокои во Господ.

Continue Reading

Религија

ДАТУМОТ НА РАЃАЊЕ НА ИСУС Е ПОГРЕШЕНО ПРЕСМЕТАН, еве како се случило тоа

Published

on

Исус не е роден на 25 декември и веројатно воопшто не е роден во декември. Во Библијата се спомнуваат овчари кои ги паселе стадата на полето, што покажува дека во тоа време било топло. Декември во Израел би бил студен, полињата пусти, а овците во колиба. Овчарите би ги чувале овците на полињата најмногу на пролет, пишува Listverse.

Најраните проценки за раѓањето на Исус датираат од времето на Климент Александриски, кога се споменуваат датумите 21 март, 15 април, 21 април или 20 мај. 25 декември се споменува дури во средината на четвртиот век. Популарната теорија шпекулира дека овој датум е „украден“ од Римјаните, односно нивниот древен фестивал на раѓањето на Сонцето, кој се одржал на крајот на декември. Сепак, многу ранохристијански писатели не го спомнуваат овој фестивал, а некои отворено ги исмеваат римските прослави од овој тип, па многумина се сомневаат и во оваа теорија.

Раниот христијански писател Тертулијан пресметал дека Исус е роден на 25 март, но тој датум подоцна бил земен како датум на зачнувањето на Исус. Точно девет месеци од тој датум е 25 декември, така што тој датум се зема за негов датум на раѓање. Така тој датум всушност бил „создаден“ од раната Црква, а не од паганските обичаи. Меѓутоа, многу научници ја отфрлаат теоријата дека Исус е роден во декември.

Во реконструкциите на раѓањето на Исус се спомнуваат и опишуваат тројцата кралеви кои му донеле подароци. Меѓутоа, од Библијата може јасно да се прочита дека тројцата кралеви дошле да го посетат Исус многу подоцна. „Влегувајќи во куќата, го видоа детето со Марија, неговата мајка, и поклонувајќи се, му се поклонија…“, вели Библијата која ни кажува две работи.

Прво, Исус тогаш бил со Марија и Јосиф во куќа, не во штала, и второ – се работело за дете, а не за новороденче. Научниците тврдат дека тројцата цареви дошле да го посетат Исус околу две години по неговото раѓање. 

На  24 февруари 1582 година Папата Григориј Тринаесетти прогласил нов календар, наречен по него Грегоријански, со папски декрет (була). Оттогаш, во римокатоличките земји престанал да важи јулијанскиот календар кој бил прогласен од Јулиј Цезар во 45 година п.н.е., со што е утврдено дека новата година започнува на 1 јануари, а не на 1 март како дотогаш.

Протестантскиот свет го прифати Грегоријанскиот календар во 18 век, а православните земји го воведоа во административна употреба дури во втората деценија на 20 век. Српската, руската, ерусалимската, грузиската црква и манастирите на Света Гора останале верни на јулијанскиот календар, бидејќи врз основа на него биле утврдени сите христијански празници на Првиот вселенски собор во Никеја во 325 година.

Според Никејското Александриско правило било утврдено дека годините се бројат од раѓањето на Исус Христос, но подоцна во „христијанскиот Рим“, Римската империја, преминале на мерење на времето од почетокот на светот, што црковните хронолози го пресметале да се случило на 1 септември 5509 година п.н.е.

Во 523 година, папскиот викар Бонифациј му наредил на монахот Дионисиј Помладиот да го одреди начинот на спроведување на Александриското владеење, а тој погрешно пресметал дека Исус е роден 753 години по основањето на Рим, на 25 декември.

Имено, според Новиот завет, Христос се родил за време на владеењето на Ирод Велики, кој умрел 750 години по основањето на Рим, па Дионисиј погрешил најмалку 3 години со датирањето на раѓањето на Исус. Иако набрзо се увидело дека пресметката е погрешна, нејзиниот резултат остана во канонот според кој христијанската ера започнува на 1 јануари 754 година по основањето на Рим. Ова неправилно броење на години продолжи до ден-денес.

Во нашите краеви, сметано на државите од поранешна Југославија, во Кралството СХС, Грегоријанскиот календар официјално е воведен во административна употреба со Законот за изедначување на стариот и новиот календар од 10 јануари 1919 година, со кој е утврдено дека од 15 јануари 1919 година Јулијанскиот календар престанува да се применува и дека Денот на Исусовото раѓање е всушност 28 јануари.

Continue Reading

Религија

Како Светиот Василиј од Острог го исфрлил нечистиот дух од 15 – годишната Снежана

Published

on

Уште една во низата приказни за чудата на Светиот Василиј Острошки е сведочењето на јеромонахот Исаија, кој го запишал во манастирската тетратка.

Денес оваа приказна се наоѓа помеѓу безброј други во книгата „Новите чуда на Светиот Васил Острошки“ во издание на манастирот Острог и Света Гора.

Јеромонахот Исаија во својата тетратка опишал како Свети Василиј го исфрлил нечистиот дух од 15 – годишна девојка.

Приказната ви ја пренесуваме во целост:

„Една вечер, околу два часот по полноќ, се слушна некоја бучава на манастирската чешма.

Кога погледнавме видовме дека мијат некоја девојка со водата од чешмата, а таа вика и вреска.

Нејзините родители ни кажаа како се вика, дека има 15 години и дека доаѓаат од Хановер. Во неа беше нечистиот дух и ја донеле кај Светецот за да се исцели.

Отецот Јоил дојде да ѝ прочита молитва, бидејќи таа не сакаше да излезе од колата. Кога ја отвори вратата, таа го фати за епитерахелијата и го удри со нога.

По некое време заминав и јас да ѝ прочитам молитва, а отец Јоил ми кажа сѐ однапред, па така што бев подготвен да реагирам. Меѓутоа, овој пат девојката беше помирна.

Некако успеавме низ приказна да ја убедиме да излезе од автомобилот и ја одведеме до патот на Светителот. Кога стигнавме до црквата, таа не сакаше да оди понатаму. Таму и прочитав молитва и таа се врати.

Следното утро, влезе кај Светителот, но не сакаше да го бакне ниту крстот ниту Светецот. Вечерта го направи и тоа.

Секој пат кога доаѓаше кај Светецот ѝ читавме молитви, па така кај неа сѐ одеше на подобро.

Вториот ден вечерта ѝ ставија крст околу вратот и тогаш веќе ѝ беше многу подобро. Таа го зема крстот и го бакнуваше.

И слава на Бог и Светиот Василиј! – Снежана третиот ден се причести во Долниот манастир и здрава се врати во својата кужа, на голема радост на нејзиното семејство!

Извор: stil.kurir.rs

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2021 Булевар.мк