Италија им кажа НЕ на синтетичкото месо, како и млекото и вештачката храна за животни произведена во лабораторија. Италијанската влада одлучи да го забрани производството и комерцијализацијата на синтетичка храна и за луѓето и за животните, што е спротивно на она што се случува во Америка и Сингапур, земји каде е дозволена употребата на оваа храна.
Италијанскиот министер за земјоделство, храна и шуми, Франческо Лолобриџида, вели дека Италија е првата слободна нација кога станува збор за ризикот од јадење синтетичка храна.
Тоа е, како што истакнува, првиот закон во светот кој забранува комерцијализација и лабораториско производство на храната што ја јадеме.
-„Синтетичката храна не гарантира квалитет, здравје или култура и еногастрономска традиција на нашата земја. На овој начин би ризикувале и поголема невработеност бидејќи таа храна би се произведувала онаму каде што трудот чини помалку во општество каде богатите би јаделе добра храна, а сиромашните не“, објаснува министерката Лолобриџида.
На ист став е и италијанскиот министер за здравство Орацио Скилачи:
– „Забраната за производство се заснова на мерки на претпазливост, бидејќи до денес немаме јасни податоци какви ефекти би имала оваа храна врз нашиот организам“. На прво место е здравјето на граѓаните, како и зачувување на нашата кулинарска традиција која се заснова на медитеранската исхрана“.
Прекршувањето на овој закон повлекува многу ригидни казни од 10.000 до 60.000 евра и до 10 отсто од заработката.