fbpx
Швајцарски работодавачи ќе им платат на вработените дел од киријата за работа од дома

Швајцарски работодавачи ќе им платат на вработените дел од киријата за работа од дома

Швајцарски работодавачи се должни на своите вработени да им платат еден дел од киријата за работењето од дома, заклучи суд во Цирих.

Тужбата против компанијата ја поднесе еден вработен кој побарал отштета за работењето од дома.

Компанијата укажала дека не постои соодветен договор за отштета и не е обврзана да плати дел од киријата.

Меѓутоа судијата донел заклучоци кои се поинакви од аргументите на компанијата, наведувајќи дека тоа што вработените немале дополнителни трошоци, како што е изнајмување дополнителни простории, не е причина да им се одбие барањето за отштета.

Според пресудата, компанијата е должна да плати надомест, и тоа ретроактивно, 150 франци месечно.

Експертите по трудово право укажуваат и дека работодавецот, кој има одговорност и за здравјето на вработените, има обврска во иднина да набави и соодветна столица за работа од дома.

administrator

Related Articles

%d bloggers like this: