fbpx
Во Турција нема ниту еден случај со Коpона – Нивниот министер објасни како тоа му успеало

Во Турција нема ниту еден случај со Коpона – Нивниот министер објасни како тоа му успеало

Министерот за здравство на Турција, Фахретин Коца ја пофали владата за ефикасно спречување на влезот на вирусот во земјата. Како Турција успеа (досега) да го запре коронавирусот, а на другите земји не им успеа?

Вирусите не бираат националност и не им пречат границите. Меѓутоа, интересно е што Турција се уште немала ниту еден случај на зараза со коронавирусот, па многумина се прашуваат како им успеа.

Министерот за здравство на Турција, Фахретин Коца ја пофали владата за ефикасно спречување на влезот на вирусот во земјата. Како Турција успеа (досега) да го запре коронавирусот, а на другите земји не им успеа?

Вирусите не бираат националност и не им пречат границите. Меѓутоа, интересно е што Турција се уште немала ниту еден случај на зараза со коронавирусот, па многумина се прашуваат како им успеа.

Земјата со околу 80 милиони жители тврди дека нема ниту еден потврден случај иако околу нив е потполно поинаква ситуацијата, пишуваат хрватските и српските медиуми.

Турскиот министер за здравство Фахретин Коца ја пофали владата за ефикасно спречување на влезот на вирусот во земјата. Како Турција успеа (досега) да го запре коронавирусот, а на другите земји не им успеа?

-На сите кои се враќаат во Турција им советуваме да одат во самоизолација на 14 дена. Хронично болните и оние над 50 години не би требало воопшто да излегуваат. Ако веќе мораат, нека носат маска, вели Коца кој тврди дека во земјата се тестирани 2.000 луѓе и сите биле негативни на коронавирус.

-Ако вирусот влезе во Турција, ќе го внесе некој што дошол од странство, рече министерот и како клучна работа за спречувањето на ширењето на вирусот ја наведе затворањето на границата со Иран.

-Ако не го направивме тоа, 50.000 луѓе неделно ќе влегуваа во Турција, рече тој критикувајќи ги Иранците поради неделување.

„Да ги ставеа градовите Ком и Машдад во изолација, вирусот не би се проширил така лесно“, заклучи тој.

Во Иран во последните 24 часа имаше најмногу смртни случаи предизвикани од коронавирусот надвор од Кина. Во еден ден починаа 54 луѓе, а сега вкупната бројка е 291.

Фактот е дека Турците релативно брзо, уште кога почна епидемијата да шири од Вухан, ги забранија летовите од Кина и ја затворија границата со Иран каде вирусот почна неконтролирано да се шири.

Сепак, со право многумина се прашуваат дали е тоа доволно за спречување на ширењето на вирусот кога и во другите соседни земји е потврдена заразата.

Извор: Слободен печат

administrator

Related Articles

%d bloggers like this: