Browse By

Advertising

Тајна за највкусен бурек се крие во една работа: Откако ќе ја направите….

Кога вие ќе направете пита никогаш не е налик на она која ја хадете во добра бурекчилница.

Дали некогаш сте се запрашале која е причината за тоа
Одговорот за вкусниот бурек се крие во преливот кои се користи во буреџилниците.
Ова е таа тајна која која е потребна за прелив на питата.
потребни состојки:
– 2 шољи млеко
– 7 лажици брашно
– сув квасец
– малку сол или шеќер

Подготовка:
Сите наведени намирноци треба добро да се измешаат, содржината да биде уедначена.

Независно дали ќе правите ваши кори или тие ќе бидат готови кори, секоја кора се премачкува со смесата која предходно е подготвена, а потоа ја филувате со, сирење, месо или зеље, спанаќ…

Кога ќе завршете го виткање на корите кои се наредени во тепсија треба да отстојат малку, а остатокот од смесата оставете го на страна.

Откога ќе се испечи питата ја залевате со остатокот од смесата.

После ова, питата станува совршена и тоа е онаа тајна која ја чуваат големите мајстори за пита и бурек.

Извор: vecer.mk