Еве што се случува кога мајка ќе го бакне својот син (Фото)
February 18, 2020

Булевар

На вистинското место

Еве што се случува кога мајка ќе го бакне својот син (Фото)

Ова е прва слика во светот на магнетната резонанца што покажува врска на мајка и дете.
Сликата е на невронаучник Ребека Саксе која го бакнува нејзиниот син кој е има само 2 месеци.
Мозокот на детето се чини дека е помазен и потемен. Ова е затоа што има значително помалку бела материја. Белата материја ја сочинуваат миелин, што е масно ткиво што делува како изолација за жиците што комуницираат пораки во вашиот мозок.

Бакнувањето предизвикува хемиска реакција во вашиот мозок, вклучително и пукање на хормонот окситоцин. Окситоцинот честопати се нарекува „hormoneубовен хормон“ затоа што поттикнува чувство на приврзаност и приврзаност.

Бакнувањето го активира системот за наградување на мозокот; ослободување на допамин што нè прави да се чувствуваме добро. Исто така, ослободува вазопресин кој ги поврзува мајките со бебињата и романтичните партнери едни со други. Исто така, ослободува серотонин што помага да се регулира нашето расположение.

%d bloggers like this: