October 22, 2019

Булевар

На вистинското место

Неподвижни прооделе, слепи прогледале, неми прозбореле: Водата од овој манастир прави чуда

Чудотворната вода на манастирот Ѓунис во нишката епархија, прави чуда. Со неа немите прозборуваат, неподвижните проодуваат.
Легендата со настанувањето на манастирот познат по чудата се поврзува со дамнешните времиња и појавувањето на Мајката божја и изворот на местото каде е манастирот.
Богородица прикажала 13-годишно девојче под кое се отворил изворот на лековитата вода. Мајката Божја го благословила изворот кој денес лекува многумина и му рекла на детето да пренесе на сите на местото да се изгради црква. Оваа легенда потекнува од 1898. година.
Водата им помогнала на болни, неподвижни, неми, несреќни, слепи.

Извор: republika.mk

%d bloggers like this: