Некои работи не треба да се кажуваат секому, мудреците ги препорачуваат следниве правила
February 24, 2020

Булевар

На вистинското место

Некои работи не треба да се кажуваат секому, мудреците ги препорачуваат следниве правила

Вистината секогаш треба да се зборува, но поради другите луѓе, сепак има некои работи кои треба и да ги задржиме за себе и затоа мудреците не предупредуваат дека има некои работи што најдобро е да се задржат за себе.
Првото нешто што треба да се чува како тајна, велат мудреците, се вашите далекусежни планови.
Обидете се да идржите до моментот кога вашиот план е реализиран. Сите наши идеи не се само несовршени, но тие исто така имаат многу слаби места и лесно можат да се напаѓаат и да ни ги уништат.

Второ, не зборувајте за вашата дарежливост – реткост е во овој свет, па затоа треба да се чува како зеница во твоето око. Не се фалете за вашите добри дела. Гордоста веднаш ќе го препознае тоа и ќе и ги одземе сите благослови што се дадени за добротворни цели.
Третото нешто за кое не треба да зборуваме, и според мудриот совет, е за нешиот аскетизам.
Не зборувајте по луѓето за вашата исхрана ограничувањата, сексуалните односи, итн. Физичкиот аскетизам е корисен само ако е комбиниран со емоционална компонента.

Четвртата работа за која треба да се молчи е храброста. Во животот добиваме надворешни и внатрешни предизвици. Надворешните се видливи, така што луѓето добиваат награди за нив, но никој не забележува надминување на внатрешните предизвици, и затоа наградите за нив не се доделуваат.
Петтата работа што не е навистина неопходна да се разговара со другите е вашите семејни проблеми.
И воопшто за вашиот приватен живот. Запомнете, колку помалку ќе зборувате за проблемите во вашето семејство, тоа ќе биде посилно и постабилно. Тоа е ослободување од негативната енергија што се акумулирала во процесот на комуникација.

%d bloggers like this: