December 15, 2019

Булевар

На вистинското место

Сопственик на електричен тротинет вградил плин за да вози повеќе

Јован Станковиќ, претприемач од Белград, е првиот сопственик на електричен скутер што одлучил да вметне погон на плин во неговиот тротинет на две тркала.

Овој триесет и осумгодишен сопственик на популарната продавница за концепти во Белград вели дека постојат неколку причини поради кои тој решил да вгради плин

– Најважната причина е што сега ќе можам да возам многу подолго отколку кога имав само електричен погон. Второ, тие најавија повторно зголемување на електричната енергија и остануваат само неколку дена пред електричната енергија да стане непрофитабилна како извор на енергија, а јас како самосвесен милениум секогаш гледам кон иднината – рече Станковиќ во изјава за Новости.

На прашањето дали очекува други тронетитисти да го следат неговиот пример

– Мислам така. Со текот на времето, сите ќе ги видат придобивките од гасот. Сега сме во ера на електрични беспилотни летала, следниот чекор се бензинските дронови, а потоа можеби и оние со хибриден погон – вели Станковиќ.

Тој наведува дека потенцијалот на гас е голем, но дека луѓето сè уште не се свесни за тоа.

– Тоа не е само извор на енергија. Веќе започнав да тестирам како бензинецот што го носам на мојот статив, може да се користи за да биде млазен погон. Ако успеам, во иднина, можеби ќе имаме сосема нов модел на тротинетот.

%d bloggers like this: