Тестирале над 1000 возила, откриле која боја најмногу ги привлекува гулабите (ФОТО)
February 26, 2020

Булевар

На вистинското место

Тестирале над 1000 возила, откриле која боја најмногу ги привлекува гулабите (ФОТО)

Интересен тест допринесе да се открие што е причината за гулабот да слета на автомобил и тука да си заврши работа и да го исфрли изметот?

За многумина ова прашање ќе се покаже апсурдно, но тоа ги збуни британските научници. Притоа, тие го сфатиле експериментот доста сериозно, а во него искористиле дури 1140 автомобили.

Прашањето е какви автомобили бираат гулабите?

Британските научници собрале доста интересни информации и статистика, а според истражувањата бојата на автомобилите влијае директно над активноста на гулабите.

Тоа може да ви се чини неверојатно, но и покрај сè ако еден до друг се паркираат два апсолутно еднакви автомобили на место со големо присуство на тие птицни, а истите се разликуваат само по бојата, гулабите секој пат ќе изберат едно и исто возило.

Истражувачите од Британија стигнале до заклучок дека птиците ги сакаат црвените автомобили, но на овие возила птиците најчесто следуваат и со плен.

Од сите автомобили, кои учествувале во експериментот 18% кои биле погодени од птиците биле со црвена боја. Околу 14% од возилата го привлекле вниманието на гулабите, а биле обоени во сино.

Колку и да е чудно, од птиите најмалку погодени биле зелените возила. Автомобилите со оваа боја биле погодени едвај со 1%. Тие практично и ретко се гледаат по улица, па очигледно и луѓето не ја сакаат оваа боја.

Целосно гледано, научниците успеале да докажаде тека птиците ги сакаат длабоките, светлите и темни бои како црвената, црната и сината. Светлите, сребрените и белите автомобили многу помалку ги привлекуваат гулабите.

Извор:24.ауто

%d bloggers like this: