June 16, 2019

Булевар

На вистинското место

Сакте да штедите? Еве 6 совети како да го направите тоа

Постојат многу методи како да се заштедат пари. Оние кои сакаат да заштедат пари можат да воведат различни лимити на секојдневните трошоци и на тој начин да заштедат пари.
Се советува никогаш да не купуваат производи кои не им се потребни бидејќи на тој начин секој поединец ќе стекне навика за штедење на пари. Со штедењето на пари може да се изгради мало богатство кои ќе биде од голема помош во иднина.
Еве неколку совети како да заштедите пари:

1. Штедењето треба да биде приоритет за секого и многу е важно да се остави некој одреден износ на пари на страна, а не да се остави онаа количина на пари која ви останала непотрошена. Веднаш штом поединецот ќе добие плата, се советува да земе 10 проценти од својата плата и да ги стави на страна. Оваа метода е многу ефективна и резултира со добра навика за штедење.

2. Потребно е да се постават краткорочни и долгорочни цели за штедење. Поединецот кој сака да заштеди пари мора да осмисли свој план како да ги оствари целите. Така, тој би требало да одреди датум до кој тој би требало да заштеди, како и да утврди колку пари е потребно да издвојува секој месец за да ја постигне таа цел (внимавајте целта мора да биде реална и изводлива во однос на приходите).

3. Лицето треба да пресмета колку изнесува месечната сума за плаќање на поранешните долгови (ако постојат), а кога ќе ги отплати, тие пари повторно му стојат на располагање. Тогаш парите се ослободени од „канџите на долгот“, па можат повторно да се ставаат на страна. Се советува доколку отплаќате некакви долгови прво да ги отплатите најголемите.
4. Кредитните картички би требало да се користат како алатка со која ќе управувате со парите, а не како средство од кое ќе позајмувате пари. Кредитните картички не се лоши, но потребна е голема самоконтрола. Ако картичката се користи одговорно, тогаш лицето дури може и да има бенифиции од неа. Банките заработуваат пари од оние кои не можат да се контролираат па трошат и повеќе од тоа што имаат. За да се избегне долгот на картичките се советува плаќање во готовина.

5. За полесно да ги користите и контролирате парите, се советува тие да се распределат. На пример, да се одвои потребната сума за гориво, за храна, за сметки, еден дел за итни случаи, пари за на страна, па потоа од преостаната сума да се испланира купувањето за цел месец. Никогаш не практикувајте да штедите толку колку што ќе ви остане од платата, штедењето планирајте го веднаш по исплатата на месечните основни трошоци, односно сметајте го како да плаќате плус уште некоја сметка, а потоа од преостанатите пари трошете за месецот.

6. За сите оние кои сакаат да заштедат пари, потребно е да знаат каде се наоѓаат нивните пари, колку пари имаат на раполагање и како ги трошат. Водете пресметки на дневно, неделно и месечно ниво колку пари сте имале и каде ви отишле, што сте платиле и во наредниот месец вашите забелешки ќе ви покажат каде отишле вашите пари и кои трошоци биле сосема непотреби, па на тој начин ќе можете да ги скратите и секој нареден месец да имате поголема заштедена сума.

%d bloggers like this: