Connect with us

Здравје

22 ДЕЦА меѓу новите сомнителни на ТУБЕРКУЛОЗА

Published

on

-Околу 22 деца на број што се во прифатниот центар Визбегово, уште не почнале да доаѓаат, се работи преку социјалните служби. Децата од семејството на детенцето што лежи на Детска клиника и што се веќе примени кај нас на одделот се стабилни и уште се иследуваат, вели за Слободен печат доктор Катерина Бошковска, раководителка на Одделот за туберкулоза во детската болница Козле.

На Клиниката за детски болести хоспитализирано е две ипол годишно дете кое што има потврдена туберкулоза. Во болницата било примено со друга дијагноза, но постојано за него се испраќале нови и нови примероци за испитување и позитивен резултат е добиен минатата недела. Ова дете на Детска клиника е примено на 31 јануари со конвулзии, фебрилност и во тешка општа состојба. Од почетокот се водело како менингоенцефалит. Неговата состојба е комплицирана и развило хидроцефалус. Најверојатно поради тешката општа состојба во три наврати за него добиени се негативни наоди за туберкулоза, но сепак таа не била исклучена како можен етиолошки фактор. Затоа континуирано се праќалњ нови примероци, последниот земен пред минатата недела и позитивен. Детето е интубирано и е на респиратор.

-Детето е во тешка состојба. Компликацијата е менингитис со хидроцефалус, централно зафаќање. Другите деца се проследуваат во Козле, бидејќи таму е центарот за туберкулоза кај деца. Ова дете е кај нас зашто е на механичка вентилација. Вакцината против туберкулоза се прима во породилиштето, се ревакцинира подоцна на предучилишна возраст. Во цел западен свет туберкулозата е искоренета. Кај нас има зголемување во период кога мислевме дека бројките одат надолу и кога мислевме дека нема да се јавуваат особено тешки форми, а се јавуваат, вели за „Слободен печат“ професор доктор Стојка Нацева Фуштиќ, директорка на Клиниката за детски болести.

Туберкулозата е предизвикана од бактерии од родот микобактериум туберкулозис која првенствено ги зафаќа белите дробови но може да се појави во било кој орган како кожа, мозок, зглобови, коски, дигестивен, генитален, уринарен систем итн. Според податоците на СЗО 9 милиони лица заболуваат од туберкулоза годишно а околу 1.5 милиони завршуваат фатално. Секое нелекувано лице може да зарази 10 до 15 лица во својата околина.

Не секој контакт со бактеријата предизвикува болест.

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк