ОВОЈ ВИД МЕСО Е НАЈЛОШО ОД СИТЕ: Не можете ни да замислите какви болести може да предизвика

Што јадеме и како тоа влијае на целото наше тело и здравје? Прекумерната потрошувачка на храна со висока содржина на јаглени хидрати може да доведе до потенцијален почеток на дијабетес, додека мрсната храна доведува до зголемување на телесната тежина. Како да знаеме која е вистинската мерка и која храна може да го продолжи нашиот животен век? За овие теми гостуваше во Курир ТВ нутриционистката Наташа Ѓукиќ.

„За жал, денес нема храна или исхрана за која со сигурност можеме да кажеме дека ќе ни го продолжи животниот век. На нашата долговечност влијае нашиот начин на живот, вклучително и начинот на кој се храниме, но исхраната дефинитивно не може да влијае на тоа, бидејќи има нови, недоволно истражени болести. , а генетиката игра голема улога“, вели нутриционистката која предност и дава на храната од растително потекло:

„Предност се дава на храна од растително потекло. Сојата, на пример, ги обезбедува сите протеини и аминокиселини што ги носи месото. Но, тоа не е нешто што треба да се консумира исклучиво.

За јаткастите плодови тој вели дека се корисни бидејќи содржат здрави масти, но и дека треба да се ограничи нивниот внес, бидејќи имаат висока калориска вредност:

Јаткасти плодови

Orasi



„Јаткастите плодови имаат многу здрави масти кои треба да ги внесеме во нашиот организам, но треба да бидеме внимателни со нив бидејќи имаат висока калориска вредност, па особено луѓето кои сакаат да ослабат треба да водат сметка за внесувањето на јаткастите плодови. 30 грама, но зависи од типот на јаткасто овошје.Не е исто како грст кикирики или индиски ореви, кои се неспоредливо покалорични“.

Од месо, се препорачува бело посно месо:

„Што се однесува до месото, треба да се внесува бело посно месо. Црвеното месо предизвикува ризик од канцерогени заболувања, а месните производи треба целосно да се исклучат од исхраната. На крајот можеме да ги земеме оние што се домашно без адитиви и знаеме како се произведуваат .

Рибата е многу здрава, но во неа се крие и опасност:


„Рибата треба да биде на трпезата три до четири пати неделно. Тоа треба да биде бела, посна риба. Некои риби, како што е скушата на пример, може да содржат жива, и затоа бремените и доилките се ограничени во внесот на риба. поради оваа можност“, рече Ѓукиќ и додаде:

Мешунките се одличен извор на растителни протеини и треба да се користат во исхраната да речеме два пати неделно.

Крвавото месо, како што е црвеното месо, може да биде дел од здравата и балансирана исхрана, но е важно да се следат нутриционистичките препораки за конзумација. Еве некои информации и препораки:

  1. Умерена конзумација: За здравствени цели, препорачувана е умерена конзумација на црвено месо. Според Меѓународната агенција за истражување на ракот, препорачува се да се конзумираат не повеќе од 500 грама сирово црвено месо неделно.
  2. Варирајте видови на месо: Изберете различни видови на црвено месо, како на пример говедина, свинско, јагнешко, за да добиете разновидност на нутриенти. Опциите како телешки стек, сирењади, говедска шницла и свинско филе се некои здрави избори.
  3. Отстранете видливата масноќа: Пред да го конзумирате црвеното месо, отстранете видливите делови на масноќа. Ова помага да се намали содржината на заситени масти и калории.
  4. Гответе го правилно: Изберете здрави методи на приготвување, како што се грилирање, печење или готвење на пареа. Избегнувајте прегреано готвење и препечување, бидејќи тоа може да предизвика формирање на штетни соединенија.
  5. Комбинирајте со зеленчук и житарки: Додавајте зеленчук, житарки и салати како дел од вашата оброк со црвено месо. Ова помага да се осигура балансирана исхрана со поголемо вклучување на витамини, минерали и влакна.
  6. Пазете на порции: При конзумација на црвено месо, внимавајте на големината на порциите.