Бадемот – симбол на љубов, среќа и здравје.
Многумина го обожаваат бадемот, но неговата консумација треба да биде внимателна, особено кај луѓе со одредени здравствени состојби.
Бадемот е еден од најздравите видови јаткасто овошје и благодарение на неговиот хранлив состав, може дури и да ја замени улогата на месото или лебот во исхраната. Тоа е првото овошје што цвета на почетокот на пролетта – дури и пред да раззеленат лисјата, а неговото спомнување се среќава и во Библијата. Во бројни култури бадемот симболизира љубов и среќа, и се верува дека носи заштита и благосостојба на семејството – па затоа е добро да се има дрво од бадем во дворот.
Ова верување потекнува од старите Римјани, кои на свадбите фрлале бадеми врз младоженците како симбол на плодност, љубов и добро здравје. Во Шведска, на пример, бадем се крие во божиќен пудинг – оној што ќе го најде, ќе има среќа цела година. И во српската народна традиција, бадемот е споменат во песни, како дрво под кое спие херојот Хајдук Вељко, држејќи убава девојка в прегратка, пишува Крстарица.

Зошто бадемот е толку здрав?
Бадемот припаѓа на семејството на розите и е „далечен роднина“ на праските, кајсиите и вишните. Потекнува од Персија. Се разликуваат две главни сорти – слаткиот бадем кој се користи за јадење, и горкиот бадем кој содржи природен цијанид и во големи количини може да биде отровен. Горкиот бадем најчесто се користи во козметиката – неговото масло е богато со витамин Е и е одлично за нега на кожата и ублажување на брчки. Исто така се користи и како додаток во колачи, поради својот специфичен вкус.
Плодот на бадемот има карактеристична елипсовидна форма и е исклучително хранлив. Поради тоа, научниците го вбројуваат меѓу т.н. „суперхрана“. Бадемот е богат со витамини Е, Ц и К, како и со витамини од групата Б (Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б9). Содржи и големо количество магнезиум, калциум и фосфор, како и здрави незаситени масти.
Сепак, иако е многу здрав, не се препорачува претерување. Идеалната доза е околу 6 до 10 бадеми дневно.
Што лекува бадемот?
Истражувања покажуваат дека бадемот е природен сојузник во намалувањето на „лошиот“ холестерол. Поради богатството со антиоксиданси, здрави масти, магнезиум и бакар, го зајакнува срцето и крвните садови. Консумирањето бадеми со лушпа помага во превенција на срцев удар и е корисно за лица со дијабетес тип 2.
Бадемот содржи природни пробиотици, па ја подобрува цревната флора, го олеснува варењето, спречува создавање на жолчни камења и ја подобрува мозочната активност. Благодарение на витамин Е, ја зајакнува косата, кожата и ноктите, го забавува стареењето и ја поттикнува природната продукција на колаген.
Во козметиката, особено се користат бадемовото млеко и масло – и како состојки во препарати, и како додаток во исхраната.
Во народната медицина, бадемот се користи за ублажување на главоболка (шаката бадеми е „природна аптека“), а се препорачува и против киселини во желудникот. Маслото од бадем е популарно за масажи при болки во зглобовите и мускулите, додека чајот од лушпите се користи при уринарни инфекции – особено е корисен кај лица со бактерии како ешерихија коли.