Тајната на долговечноста: Што јадат луѓето кои живеат најдолго?
Иако генетиката несомнено има своја улога во долгиот животен век на одредени заедници ширум светот, истражувањата покажуваат дека тоа не е единствениот фактор. Физичката активност, силните социјални врски, ниското ниво на стрес и – можеби најмногу – исхраната, играат клучна улога во долговечноста.
Интересно е што во регионите познати како „сини зони“ (места каде што луѓето живеат најдолго), најобилен оброк во денот е појадокот, а најлесен – вечерата. Во продолжение ви ги претставуваме намирниците што секојдневно ги консумираат овие луѓе — вистински рецепти за долг и квалитетен живот.
Јаткасти плодови
Овие мали, но нутритивно моќни закуски се основа на исхраната во повеќето сини зони. Според National Geographic, жителите на Лома Линда во Калифорнија – претежно припадници на адвентистичката заедница – кои секојдневно јадат ореви, имаат пониско ниво на холестерол, намалени воспалителни процеси и поздрав кардиоваскуларен систем.
Папаја
Во Никоја, Костарика, папајата е дел од секојдневното мени. Ова овошје е богато со витамини C, E и A, и содржи папаин – ензим кој помага во намалување на воспалението во телото.
Леб со цели зрна
Жителите на сините зони избегнуваат бел леб. Наместо тоа, претпочитаат леб со цели зрна или леб од кисело тесто, кој е побогат со влакна и нутриенти.
Авокадо
Во Лома Линда, авокадото е еден од најзастапените производи. Тоа е исклучително богато со здрави масти, содржи 30% повеќе калиум од бананите и е познато по своите придобивки во намалување на холестеролот, регулација на тежината и намалување на ризик од дијабетес тип 2.
Банани
Покрај папајата, бананите се секојдневно овошје на жителите на Никоја. Тие се одличен извор на калиум, витамин C и диетални влакна, кои се важни за здравјето на срцето, дигестијата и превенцијата од одредени видови рак.
Црн грав
Црниот грав е основа во исхраната на Икарија – грчки остров познат по високата стапка на стогодишници. Богат е со антиоксиданти, растителни влакна и протеини, и е поврзан со намалување на ризикот од рак, дијабетес и кардиоваскуларни болести.
Кафе
Да, кафето е дел од здравиот начин на живот! Но, клучот е во начинот на консумација – жителите на сините зони го пијат црно, без шеќер и млеко, евентуално со малку природна павлака. На тој начин се избегнува прекумерниот внес на шеќери и калории.
Чај
Ако кафето не е за вас – чајот е одлична замена. Во Окинава, Јапонија, се пие зелен чај збогатен со јасмин и куркума. Зелениот чај е познат по своите антиинфламаторни својства, способноста да го забрза метаболизмот и позитивното влијание врз мозочната функција.
Заклучок: Живот без стрес и со вистинска храна
Долговечноста не се должи само на „добри гени“. Таа се гради – ден по ден – преку мудри избори. Избори кои вклучуваат здрава исхрана, умерена физичка активност, квалитетни односи со луѓето околу нас и избегнување на стресот.
Ако сакаме да го продолжиме нашиот живот, можеби е време да го започнеме денот со авокадо и ореви.