Connect with us

Здравје

Напиток од село, спас за секоја болест: Што се лечи обичната сурутка!?

Published

on

Сурутка е нуспроизвод на производство на сирење. Организираното индустриско производство на сурутка започна дури во 40-тите години на минатиот век. Низ историјата, нашите баби користеле сурутка како лек и тие дефинитивно не биле во ред! Она што можеби сте го чуле за тоа, а кое со векови е многу популарно меѓу луѓето, е дека сурутката е најдобриот природен лек за црниот дроб.

Сурутка се користи за сите проблеми со црниот дроб, вклучувајќи масен црн дроб, оштетен црн дроб поради вирусни заболувања (хепатитис, жолтица), отечен црн дроб, а особено црниот дроб оптоварен со прекумерна потрошувачка на алкохол, масни и нездрава храна. Сурутка ја забрзува регенерацијата на црниот дроб. Терапијата со сурутка се спроведува подолг временски период, со консумирање најмалку половина литар дневно, а по можност и повеќе сурутка.

Сурутка ќе придонесе за регенерација, чистење и обновување на заболениот црн дроб доколку се користи упорно и редовно. Се разбира, многу е важно да се запрат штетните ефекти и диетата што продолжуваат да го уништуваат црниот дроб како алкохол, многу масна храна и преработена храна и други штетни материи.





Покрај сурутка, препорачливо е да се користи младо сирење во комбинација за проблеми со црниот дроб, по можност за појадок на празен стомак, затоа што тогаш ефектите се најдобри. Сурутка може да помогне и при губење на тежината, бидејќи содржи многу протеини кои ја зголемуваат мускулната маса и даваат чувство на ситост со мала количина калории.

Најдобрите и највредните состојки на млекото остануваат во сурутка, имено витамини Б и Е, минерали и млечни шеќери, кои се одговорни за градење фини и нежни врски во мозокот. Исто така, содржи важни минерали: натриум, калиум, фосфор, магнезиум, железо, цинк, бакар, кобалт, манган, молибден, витамини, аминокиселини и протеини, без многу калории. Она што сите имаме заедничко неодамна е дека сме под стрес.

Сурутка е идеален пијалок за овој проблем. Причината е што предизвикува лачење на серотонин (хормон за задоволство) во нашето тело, што ќе ве натера да се чувствувате добро и да го отстрани стресот од организмот. Сурутка се препорачува и за постојано чувство на замор, особено во пролетта, како и за грчеви и болка во мускулите поради физички напор.

Сурутката ја спречува остеопорозата, отстранува плакета на забите и има превентивно дејство против кариес. Покрај овие придобивки, сурутката се препорачува со децении како ефикасен народен лек, за луѓе кои имаат проблеми со покачени масни крв, кои не можат да ги контролираат со лекови и диети. Речиси во сите луѓе, тој целосно го регулира високиот холестерол и триглицериди по неколку недели редовна употреба.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк