Connect with us

Истражување

Трик со кој за секунда ќе излупите пиперки за зимница – За највкусен ајвар

Published

on

Дојде септември, месецот кога се прави ајвар, зимница и лутеница.

Има супер трик за полесно да се излупат пиперките за ајвар. Ако сакате полесно да ги излупите пиперките кои ги печете, ставете ги во кесе и заврзете го. Нека стои одреден период, па сама ќе се оддели лушпата и се ќе оди побрзо.

Во продолжение прочитајте и рецепт за македонски ајвар, кој е стар со децении, се пренесува од генерација на генерација и им успева на сите!

Состојки: 10 килограми црвени пиперки, 3 големи модри патлиџани, 5 децилитри масло, сол по желба и 1 голема лажица шеќер.

Приготвување: Испечете ги пиперките на рингла или во рерна. Веднаш по печењето, ставете го во пластични вреќички неколку минути за да омекнат и да ви се олесни отстранувањето на лушпите.

Кога ќе се оладат малку, секоја пиперка излупете ја и исчистете ја од семки, па ставете ги во голема цедалка или мрежеста вреќа, која ќе ја закачите за да се исцедат пиперките (потребни се најмалку 3 часа за цедење).

Испечете ги модрите патлиџани исто како пиперките, потоа исто така задржете ги кратко во вреќички, па излупете ги и оставете ги да се цедат.

Исцедените пиперки и патлиџани сомелете ги со рачен апарат за мелење месо, па сето тоа префрлете го во голем лонец и ставете го на тивок оган.

За време на готвењето, непрекинато мешајте, а маслото постепено сипувајте го по 1 децилитар на секои 20 минути. Мешајте непрекинато, бидејќи маслото не смее да излезе на површина.

Најлесно ќе проверите дали ајварот е готов, ако поминете со дрвена лажица по дното на лонецот, по што треба да создаде пат од лажицата, односно треба да го видите дното на тенџерето.

Солта и шеќерот додајте ги пред самиот крај, односно во последните 20 минути од готвењето. Во меѓувреме, додека ајварот се прави, треба да ги подготвите теглите. Загрејте чисти тегли на 50 степени и во нив сипете го ајварот додека уште е топол. На врвот од секоја наполнета тегла ставете малку масло и затворете ги со капак, па оставете ги во кутија и покријте ги со чаршав.

Оставете ги покриени постепено да се ладат 24 часа, а потоа тргнете ги на ладно и мрачно место.

Извор; https://skopje24.mk/trik-so-koj-za-sekunda-ke-zulupite-piperki-za-zimnica/

Истражување

Светозаревиќ: Бугарија уште пред речиси еден век го наметнувала македонскиот јазик како дијалект

Published

on

„Есеи за македонската дијалектологија“ станале „Полог и неговото бугарско население“ – книгата направена пред 95 години која е еден од најголемите докази на бугарските академци за оспорување на македонскиот јазик, денеска е оспорен .

„Есеи за македонската дијалектологија“ станале „Полог и неговото бугарско население“ – книгата направена пред 95 години која е еден од најголемите докази на бугарските академци за оспорување на македонскиот јазик, денеска е оспорен во изданието на историчарите Бранислав Светозаревиќ и Драган Јаќоски. Тој во неа ги открива како се креирала пропагандата на бугарската политика да се оспори јазикот преку автентичните писма кои пред еден век ги разменувале претседателот на бугарската академија и ректор на софискиот универзитет Љубомир Милетиќ и еден од најголемите слависти на 20тиот век Афанасиј Селишчев.

Експлицитно се гледа како се договараат бугарскиот академик и рускиот професор. Неговата книга која претходно била под наслов „Есеи за македонската дијалектологија“ том два, да се преименува во полог и неговото бугарско население. Не само што е сменет самиот наслов туку е направена целосна промена на термините внатре во книгата и македонските дијалекти стануваат бугарски дијалекти, македонското население станува бугарско население, и сето она што е во книгата која служи за жал како нарачка која за жал од наша гледна точка е голем скандал во научните кругови.

Тогашната тенденциозност со етничката карта на Бугарија, оспорувањето на Македонците, запишувајќи дека се Бугари се случува и денеска, бидејќи во интерес на политиката се злоупотребува науката и покрај бројните повици апели од страна на историчарите и филолозите. Но, сега, писмата ваквите тврдења ги побиваат, заклучува тој.

Се надевам дека и оваа книга ќе даде еден придонес кон тоа, прашањето ви е одлично, со оглед на тоа дека бугарската академија во 2020 година замислете издаде броушура за да ја поддржи бугарската политика кон Македонија. Брошурата гласи за Македонија, во таа книга наведуваат некакви докази дека македонскиот јазик е всушност дијалект на бугарскиот и еден од најголемите докази, ја прикажуваат оваа книга од пред 95 години, дека еве, еден голем светски гигант во славистиката кажал дека во Полог, во северо-западот на Македонија се зборува на бугарски јазик, а всушност се работи за една груба мистификација.

Светозаревиќ вели недоследностите во книгата ги открил пред речиси две децении, но недостасувале доказите. До овие писма во минатото било тешко да се дојде, но Светозаревиќ вели, благодарејќи на дигитализацијата на светските архиви успеале да ги лоцираат приближно писмата со коавторот Драган Јаќоски и конечно да дојдат до нив во една од руските архиви.

Continue Reading

Истражување

ChatGPT нема дилема дали Александар Македонски бил Грк или Македонец

Published

on

Една од најнапредните алатки за вештачка интелигенција ChatGPT нема никаква дилема дали Александар Македонски бил Грк или Македонец.

Ако ја запрашате оваа алатка дали Александар Велики од Македонија бил Грк ќе добиете јасен недвосмислен негативен одговор.

,,Не, Александар Велики од Македонија бил Македонец не бил Грк. Тој бил роден во кралството Македон кое имало свој различен идентитет, монархија и обичаи посебни од тие на грчките држави градови на југот. Александар Велики владеел како македонски крал и го проширил македонското влијание низ целата империја”, стои во одговорот на ChatGPT алатката која се смета за една од најдобрите во вештачката интелигенција која прибира најточни инфорамции од најголем број светски извори.

Continue Reading

Истражување

Владата на В. Британија одлучи: Фолна киселина ќе се додава во брашното заради подобро јавно здравје

Published

on

Фолна киселина ќе биде прописно и законски додадена во производството на интегрално пченично брашно во Велика Британија, со цел спречување и намалување вродени дефекти… Имено, оваа супстанција би можела да спречи околу 200 случаи на дефекти на невралната туба кај бебињата, што значи подобро здравјето и за малечките, и за бремените жени, соопшти Британската влада.

Властите им даваат рок на производителите до крајот на 2026 година да ги направат потребните прилагодувања.

Научниците ја поздравија одлуката на Владата. Фолната киселина е особено важна во раната бременост бидејќи помага во правилниот развој на мозокот, черепот и ‘рбетниот мозок на детето. И според Националната здравствена служба, идните мајки и жените кои се обидуваат да забременат треба да земаат додатоци на фолна киселина – советуваат лекарите. Инаку, брашното е веќе прописно збогатено со калциум, нијацин, тијамин и железо – заради подобро јавно здравје.

Соопштението следи по здравствените подобрувања во други земји, како Австралија и Канада, каде што оваа практика е веќе во сила.

Некои стручњаци, сепак, велат дека промената не опфаќа доволно и оти треба да се вклучат повеќе намирници. Нина Моди, професорка по Неонатална медицина на Империјалниот колеџ во Лондон, смета дека ова ќе ги стави во ризик жените кои се чувствителни на глутен, и кои јадат ориз наместо леб и интегрални производи.

Фолната киселина, позната и како витамин Б-9, се наоѓа во секојдневната храна како грав и зелен зеленчук, што значи дека повеќето луѓе добиваат доволно преку редовна, здрава исхрана.

Независното советодавно тело на Владата ги проучи сите докази и ја поздрави одлуката за збогатување на брашното. Стручњаците сметаат дека тоа е правилен начин на дејствување за целото општество. Од новата мерка ќе бидат изземени малите мелничари кои произведуваат помалку од 500 метрички тони брашно годишно.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк