Connect with us

Здравје

Повеќе оздравени од новозаразени од Ковид-19, градинките подготвени за прием на деца

Published

on

Бројката на новозаболени од Ковид-19 во земјава и натаму е трицифрена, но висок е и бројот на оздравени пациенти. 

Министерството за здравство вчера регистрираше нови 166 случаи на заболени од Ковид-19 и 224 оздравени пациенти. Во изминатите 24 часа не е регистриран случај на починат пациент.

Паралелно со борбата со корона вирусот, надлежните координирано работат на создавање соодветни услови за отпочнување со работа на градинките кои, според најавите, треба да почнат од 9 септември.

Министерот за здравство Венко Филипче вчера на прес-конференција го презентираше протоколот за установите за згрижување и воспитување деца, а министерката за труд и социјална политика Јахода Шахпаска уверува дека установите се подготвени на 9 септември да ги примат децата согласно здравствените протоколи.

Шахпаска на прес-конференцијата во Владата информираше дека сите установи во земјава согласно протоколите за функционирање во услови на пандемија имаат капацитет да примат 19 илјади деца, а интерес за згрижување досега покажале родители на 14 555 деца.

– Анализата на податоци од градинките покажа дека тие се подготвени наредната среда, 9 септември, да почнат со работа и да ги примат и згрижат децата согласно утврдените протоколи. Приоритет за посетување градинка ќе имаат децата на самохрани родители или на двајца родители кои се вработени и ќе донесат потврда од работодавачот дека работата не може да ја извршуваат од дома. Согласно протоколите за работа, градинките имаат капацитет да згрижат 19 илјади деца, но интерес за згрижување покажале родители на 14 555 деца, истакна Шахпаска.

Доколку градинките согласно критериумите од протоколот можат да згрижат повеќе деца од приоритетните, тогаш ќе може да се прифатат и други деца кои се запишани во градинката. Согласно протоколите, групите до 2 години треба да имаат максимум шест деца за кои ќе се грижат двајца вработени, а групите од три до 10 години најмногу 15 деца за кои ќе се грижат двајца вработени.

Препораката од Владата е општините да обезбедат или адаптираат и дополнителен соодветен простор ако за тоа има потреба, како и соодветен кадар со цел да се обезбеди непречено функционирање.

Според министерката Шахпаска, доколку во една градинка е исполнет капацитетот, тогаш детето може да биде згрижено во друга градинка каде има слободно место, но само во истата општина.

Од друга страна, течат и подготовките и консултациите и за почеток на учебната година за основните и средните училишта. Најавени се работни состаноци со сите градоначалници во земјава со цел да се изнајде најоптималното решение.

– Имаме доволен период, имајќи предвид дека се одложи стартот на учебната година за 1 октомври. Очекувам дека ќе се изнајде оптимално решение на ниво на цела држава, изјави вчера скопскиот градоначалник Петре Шилегов, кој воедно е и претседател на Заедницата на единиците на локална самоуправа (ЗЕЛС).

На ниво на Град Скопје, според Шилегов, сите средни училишта се во доволно добра кондиција за да може да се организира било каков тип на настава. Онаму каде што имаме проблеми, ако се одбере онлајн-настава, мислам дека ќе успееме да им помогнеме на оние луѓе кои немаат услови, истакна Шилегов./МИА

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк