Connect with us

Здравје

Мед и ореви за зајакнување на организмот во студените денови

Published

on


И медот и оревите се многу здрава храна. Научниците одамна докажаа дека содржат голема доза на важни витамини и минерали, па затоа поволно делуваат на човечкото тело, а нивната мешавина помага да се ослободат од многу опасни болести. За да ја подобрите работата на внатрешните органи и целиот систем, треба почесто да јадете мед со ореви. Исто така, ќе ви користи ако сте под емоционален стрес или ако работите тешка физичка работа. Зошто треба да јадете мед и ореви


Кога редовно јадеме мед и ореви, во нашето тело се случува следново: – Ако сте страдале од главоболка, тоа ќе помине. -Нормализира работата на дигестивниот систем. За да се ослободите од запек, јадете ја оваа слатка смеса почесто. -Помага за побрзо закрепнување од породување. – Медот и оревите се незаменливи за здравјето на жените бидејќи содржат супстанции кои го подобруваат протокот на крв во органите во малата карлица, а со тоа го зголемуваат либидото. – Кај мажите, тие ја зголемуваат потенцијата. –

За зајакнување на имунитетот – доволно е да се јаде мала количина од смесата секој ден. Ако веќе сте настинати, тоа ќе ви помогне брзо да се ослободите од затнат нос и болки во грлото. -Ако страдате од анемија, јадете ја оваа храна бидејќи содржат железо, цинк, манган и железо. -Медот и оревите ги стабилизираат метаболичките нарушувања. -Се препорачува да јадете повеќе од оваа храна за време на интензивна ментална работа, што ја подобрува концентрацијата. -Лаговите содржат состојки кои ја ублажуваат ревматската болка. Како да подготвите мешавина од мед и ореви


Оваа мешавина воопшто не е тешко да се направи, а подготовката е исклучително лесна. Измешајте 500 гр мед со 500 гр ореви и додадете сок од еден лимон. Измешајте добро и истурете во стаклена тегла. Потрошувачка: За деца постари од 3 години – 1 лажичка двапати на ден. За возрасни: 1-2 лажици три пати на ден. Бидете здрави!

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк