Connect with us

Здравје

Др-Митов: Сопствениците на куче имаат ПОЗДРАВО срце!

Published

on

Љубителите на кучињата добро знаат колку топлина и чувство на задоволство им носат нивните верни миленици. Но, најверојатно не се свесни дека расте бројот на релевантни податоци според кои чувањето куче може да го подобри здравјето на срцето.

Имањето миленик, особено куче, повеќе студии го поврзуваат со намален ризик од кардиоваскуларни заболувања. Секако, тоа не значи дека постои директна каузална врска помеѓу овие две работи, но релацијата можно е да се одвива на неколку индиректни начини.

Кои се можните причини?

Неколку студии покажале дека сопствениците на кучиња имаат помал крвен притисок во однос на оние кои го немаат овој миленик. Како што рековме, се смета дека причините се индиректни. Всушност, се движат во неколку насоки и тоа:

• Прво, миленичињата имаат смирувачки ефект на сопствениците
• Второ, моќта на допирот веројатно игра исто така важна улога
• И трето, што можеби е и најважно – оние кои чуваат куче имаат зголемена или дополнителна физичка активност .

Статистиката вели дека сопствениците на кучиња имаат и пониски нивоа на холестерол и триглицериди од останатите

Покрај тоа што според испитувањата сопствениците на куче имаат помал крвен притисок, тие имаат и намалено ниво на уште еден значаен фактор за срцевото здравје – подобар липиден профил. Значи, пониски нивоа на триглицериди и холестерол во крвта.

Инетересно, но истражувачите заклучиле дека ова не може да се објасни само со подобрата исхрана, непушењето или BMI на испитаниците. Причините засега остануваа нецелосно јасни.

Повеќе:

https://drmitov.mk/сопствениците-на-куче-имаат-поздраво-2/

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк