Connect with us

Здравје

Направете домашен сируп кој ги брка болестите и го јакне имунитетот

Published

on

Домашниот сируп за подобрување на имунитетот се пие во разладен чај, за да се искористат сите благодети на медот кој е чувствителен на висока температура.

Куркумата, ѓумбирот и медот спаѓаат во самиот врв на најмоќни природни лекови кои го зајакнуваат имунитетот и го намалуваат ризикот од разни болести, а освен лековитите својства, тие се привлечни и поради нивниот вкус.

Свежата куркума не е достапна насекаде, но може да се набави во продавница за здрава храна. Се препорачува во комбинација со црн бибер кој го поттикнува нејзиното делување.

За да го подготвите овој домашен „магичен напиток“ за здравје, ви се потребни и портокали и лимони, како и органски јаболков оцет. Сирупот консумирајте го со чаша вода или чај и чувајте го во фрижидер.

Потребни состојки:

– 2 помали шолји мед

– 5 цм. корен од ѓумбир

– 5 цм. корен од куркума

– 1 лажичка куркума во прав

– 1 органски лимон

– 1 органски портокал

– 1/3 шолја органски јаболков оцет

– 1 прстофат црн бибер

Начин на припрема:

1. Добро измијте ги лимонот и портокалот, исцедете ги, а куркумата и ѓумбирот излупете ги и изрендајте ги.

2. Ставете го јаболковиот оцет во сад и помешајте го со сокот од лимон и портокал.

3. Изрендајте ја кората од овошјата, па додајте ја заедно со останатите состојки и добро измешајте.

4. Оставете да отстои преку ноќ во фрижидер, а следниот ден процедете низ цедалка.

Сирупот може да се додава во чај или да се пие помешан со вода. Ако го додавате во шолја чај, внимавајте тој да не биде многу врел за да можете да ги искористите благодетите на медот.

извор: точка.мк

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк