Connect with us

Здравје

На овие високи температури сигурно пиете ладна вода, но правите ГОЛЕМА грешка

Published

on

Веројатно ќе ви биде тешко да поверувате, но чаша со вода со умерена температура може да биде покорисна за вашето тело отколку ладната вода.

Иако туширањето со ладна вода е препорачливо, експертите на тоа поле не советуваат да посегнете да пиете ладна вода.

Ви ги откриваме негативните својства на ладната вода, а воедно и позитивните на топлата вода.

Ладната вода е лоша за варењето на храната

Ладната вода, како и сите ладни напитоци – сокови, шејкови, газирани пијалаци и слично, влијаат на стеснувањето на крвните садови. Тоа не би било толку страшно доколку не влијае на храната која претходно сме ја внеле, односно отежнато или ограничено нејзино варење, а и самата хидратација на телото е значително побавна.

Телото останува без енергија

Кога ќе се напиеме ладен пијалак, во нашето тело доаѓа до спречување на апсорбирање на нутриентите кои ни даваат енергија. Нашето тело во тој случај својата постоечка енергија ја троши за да ја регулира температурата во самиот организам, иако ние мислиме дека соодветно сме го разладиле и сме му помогнале.

Таквото однесување може да доведе до опаѓање на нивото на водата во организмот, што е спротивно на тоа што сакаме да го постигнеме.

Предности на топлата вода:

Чаша вода со умерена температура ја подобрува и забрзува хидратацијата на организмот. По истата, вашиот организам не троши дополнителна сила и вие ќе се чувствувате посвежо.

Воедно се стимулираат и природните ензими за варење на храната, па организмот се ослободува од непотребната енергија. Храната која сте ја изеле, многу полесно се преработува и не создава тегоби во стомак.

Експертите советуваат секое утро да пиете една чаша млака вода со малку капки свежо исцеден лимон за да бидете подготвени за предизвиците кои следат во текот на денот.

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк