Connect with us

Здравје

Има ли крв на Трансфузиологија, операции ставени на чекање !?

Published

on

Има или нема крв на Трансфузиологија – дилема која одекна во јавноста по алармот на лекари дека резервите се испразнети на Институтот за трансфузиона медицина и дека пациенти токму поради тоа  се приморани да чекаат за операција или сами да се снајдат и некој з анив да донира. Наспроти ваквите тврдења, првиот човек на Трансфузиологија д-р Садула Усеини смирува дека залиха има, уверувајќи дека досега биле задоволени потребите на пациентите кои се лекуваат како во јавните така и во приватни здравствени установи.

“Се спомнува дека се повикуваат фамилии да даруваат крв, секако тоа не е дел од нашата стратегија и тоа е реакција на блиски на пациентот со цел полесно и побрзо да стигнат до крвен продукт, а притоа  ја искористуваат моќта на социјалните мрежи и на медиумите.За да појасниме, сакаме уште еднаш да информираме  дека се изготвува годишен интегрален план на крводарителски акции (преку 800 секоја година). Во услови на пандемија кога средните училишта и факултетите работеа со онлајн настава, кога вработените во повеќето  работни организации работеа од дома, притоа не можеа да се организираат планираните крводарителски акции и да се спроведува годишниот инегрален план изготвен за годината. Би сакале да потсетиме дека крводарувањето е привилегија на здравите. Во време на пандемија за жал многу наши граѓани заболеа и не беа во можност да даруваат крв.“ се вели во дописот на директорот Усеини.

Од Институтот меѓудругото појаснуваат дека заклучно со вчера имало 2052 единици еритроцитен концентрат готови за издавање и распоредени по сите трансфузиолошки единици за потребите на пациентите во болниците низ градовите на нашата земја.

Дека резервите со крв се слаби и дека ситуацијата е тензична вчера алармираше онкологот д-р Милан Ристески од приватната болница One Hospital.

„Откако почна пандемиајата крв се потешко и потешко се добива. Скоро сите мои пациенти, не можат да дојдат, како порано што доаѓаа без проблем до крв и крвни деривати. На сите им е кажано дека треба да си викнат свои роднини да даруваат крв. Е сега, за нашите ајде ќе кажеме дека е полесно, ама за странските државјани, кои што немаат роднини овде, немаат познати во државата… Не можат да даруваат крв лица кои не се државјени на Република Македонија. На тој начин, автоматски, веќе е стимулирана црната берза за крводарителство“, вели доктор Милан Ристески, онколог во „One Hospital“.

Бројни се и апелите за донации кои речиси секојдневно кружат на социјалните мрежи. И деновиве на фејсбук кружи една таква објава во која пациентка сместена на трауматологија моли за донација на крв од групата Б негатив.За случајот со оваа пациентка од Институтот за трансфузија велат дека бараната количина  е издадена истиот ден кога и било побарано.

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк