Connect with us

Здравје

Изненадувачки ефект од омилената салата на Македонците – Колку повеќе ја јадете ќе ја забележите разликата

Published

on

Најновото истражување открива како туршијата делува на здравјето!

Ферментираната храна како кисела зелка, кисели краставички, јогурт и кефир се сметаат за здрава храна. Подготовката на кисели краставички и кисела храна е еден од најстарите начини на зачувување и зачувување на храната. Киселите краставици го враќаат нарушениот баланс на бактериите во цревата, го подобруваат метаболизмот, варењето, имунитетот, го регулираат крвниот притисок и холестеролот, ги ублажуваат проблемите со кожата и го подобруваат расположението…

Предностите се многу. Сепак, најновото истражување дошло до изненадувачки ефект на туршијата. Не само што може да го намали стресот со смирување на вашите нерви, туку и го подобрува сонот. Лекарите ги поделиле учесниците во две групи кои следеле различни диети. Првата била ставена на диета која следела пирамидална шема, а втората била замолена да јаде „психобиотска диета“ која вклучувала голема количина на пребиотици и ферментирана храна.

Втората група мораше строго да се придржува до дневното мени кое се состои од две до три порции ферментирана храна. Тие вклучуваат кисела зелка, кефир и кисели краставички. После тоа, оваа група јадела пет до осум порции цели зрна и шест до осум порции овошје и зеленчук кои се богати со пробиотски влакна. Тие вклучуваат јаболка, банани, зелка и кромид.

Иако и двете групи забележале дека нивниот сон се подобрил, резултатите покажале дека учесниците кои јаделе психобиотска храна, исто така, доживеале намалување на количината и интензитетот на стресот под кој можеби биле во тоа време. Дополнително, нивото на воочениот стрес се намалуваше колку повеќе учесникот ја следеше психобиотската диета, која вклучува многу туршија.

Домашната туршија е фантастичен извор на витамини и растителни влакна и ја создаваат потребната рамнотежа на, во овој период од годината, трпезите кои често се обилни. витамини како што се К виматинот, Б витаминато, особено важни и ретки во растителните хранливи материи, Б12. Покрај тоа, туршијата е вистинско богатство на пробиотски култури кои прават чуда за нашиот дигестивен тракт – го олеснуваат варењето, спречуваат запек, гасови и надуеност. Природните пробиотици ќе се погрижат и за зајакнување нашиот имунолошки систем, го балансира нивото на холестерол и спречува рак на дебелото црево и други хронични заболувања.

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк