Connect with us

Здравје

ЕВЕ ШТО ЈАДЕЛ НИКОЛА ТЕСЛА ЗА ПОЈАДОК! Тој верувал дека тоа му дава сила

Published

on

Во својата книга „Моите пронајдоци: Автобиографијата на Никола Тесла“ изјавил дека обично појадувал млеко и јајца, го прескокнувал ручекот, а особено сакал супа од зеленчук.

  • Најважниот елемент од мојот животен стил е исхраната. Не можете да очекувате машината да работи добро ако не и обезбедите соодветно гориво – изјави Никола Тесла, но истакна и дека со текот на времето видел дека два оброка дневно се сосема доволни.
  • Два оброка дневно ми го подобрија здравјето и ми го заострија апетитот и вкусот. Не знаев што е животот додека не го исклучив ручекот од исхраната. Денес, на 78 години, уживам во двата оброци во иста мера како кога бев 16-годишно момче и немам никакви дигестивни проблеми – пишува на веб-страницата на Tesla Universe.

Супа од кромид и целер


Како што вели, за појадок сакал да пие млеко бидејќи е богато со протеини, а да јаде јајца, особено белки бидејќи и тие се богати со протеини. Сакал и ориз, но не и сирење.

Зеленчукот е неопходен, иако не содржи многу протеини. Не дава многу енергија, но ги регулира цревата, му дава на телото витамини. Сакам да јадам убава супа од кромид и сечкан целер подготвена со многу путер. Оваа комбинација лесно се вари и ја јадам со години – рекол Тесла.

ŠTA JE JEO NIKOLA TESLA? Ovo je JELOVNIK slavnog naučnika + RECEPT |  Velouté de céleri rave, Velouté de celeri, Celerie rave

Тесла го пофали и овошјето, а тој рече дека шеќерот не е опасен во мали количини, но не смееме да заборавиме дека го има многу во овошјето.

Јадел месо двапати годишно


На прашањето дали е вегетаријанец или не, Тесла рече:

-Јадам месо многу ретко, еднаш или двапати годишно. Богата е со протеини, но рибата е речиси подеднакво богата со протеини и масти и многу полесно се вари. Фосфорот што го содржи е одличен за нервниот систем. Но, фосфорот, иако го храни мозокот, предизвикува киселост во телото. И месото и рибата ни даваат брза енергија. Овие намирници им се неопходни на луѓето од одредени професии, иако ни го скратуваат животот поради нивниот состав. Сепак, додека сме живи ни даваат многу енергија – истакнал Никола Тесла.

А што велеше тој за спиењето ?

  • Спиеш? Речиси никогаш не спијам. Потекнувам од семејство на долговечни луѓе кои се познати по тоа што не спијат многу. Се надевам дека ќе го достигнам рекордот на моите предци и ќе живеам барем 100 години. Недостатокот на сон не ме загрижува. Понекогаш дремам по еден час. Меѓутоа, повремено, на секои неколку месеци, спијам по 4 до 5 часа. Потоа се будам целосно наполнет со енергија, како батерија. по таква ноќ ништо не може да ме спречи. Тогаш чувствувам огромна сила. Нема сомнеж дека спиењето е закрепнувачко, животворно, дека ја зголемува енергијата. Од друга страна, не верувам дека тоа е неопходно за нечие здравје, особено ако се работи за некој што вообичаено спие малку – рекол Тесла.

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк