Connect with us

Здравје

Маж од Битола СЕ БОРИ ЗА ЖИВОТ откако наместо вода му дале да пие течност која му ги изгорела органите!

Published

on

Македонската јавност секој ден е сведок на нов хорор во Македонија. Нема граѓанин кој не се вознемири од веста за смртта на 6-годишно дете во Битола, кое во болница било донесено на нозе, а вратено мртво. КУРИР денес дознава за ужасен случај во истиот град.

Еден маж, познат бизнисмен во Битола се бори за живот на скопските клиники. Тоа што му се случило не може да се спореди ниту со морбидно сценарио на некој филм, но за жал, ваквите случувања станаа реалност во Македонија!

Во угостителски објект чиј сопственик е добро познат на битолчани, оштетениот човек побарал вода. Тоа што му било дадено му ги изгорело органите и тој во тешка состојба во моментов се лекува на скопската клиника за Токсикологија.

КУРИР стапи во контакт со познаник на човекот кој ја раскажа голготата низ која поминале.

-Во вторникот, во ресторан во Битола, кој е во склоп на местото каде се прави технички преглед на возила, две лица влегле и нарачале кафе и вода. Оштетениот човек нарача флаширана вода, а по една голтка од шишето сфатил дека нешто не е во ред. Веднаш почувствувал незамислива болка, ја плукнал водата и добил нагони за повраќање. Итно е пренесен со брза помош на интерното одделение во клиничка болница Битола. Поради лошата состојба, се носи одлука да биде транспортиран со амбулантно возило на клиниката за Токсикологија во Скопје, открива нашиот соговорник.

Како што дознава КУРИР, битолчанецот за целото тоа време повраќал крв и се жалел на градна болка, поради што медицинскиот персонал и неговите најблиски прво помислиле дека станува збор за проблеми со срцето.

-Со часови повраќаше крв, резултатите покажаа дека со срцето се е во ред, па докторите почнаа да испитуваат од каде е нагонот за повраќање. Тука настанува сомнеж дека состојбата е предизвикана од таа течност. Самиот човек цело време кажуваше дека со водата која ја испил нешто не било во ред, ни раскажа близок на оштетениот.

На клиниката за Токсикологија е констатирано дека човекот има изгореници во уста, на грлото, во хранопроводот и желудникот, се до дванаесетпалечно црево, дознава КУРИР.

Како што дознава КУРИР, полиција дошла во болница да земе изјава, но семејството не добило никаква информација за тоа што е превземено.

Според неофицијални информации кои ги поседуваме, се сослушале вработените и биле побарани снимки од камерите.

Целиот текст тука.

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк