Што јадеме и како тоа влијае на целото наше тело и здравје? Прекумерната потрошувачка на храна со висока содржина на јаглени хидрати може да доведе до потенцијален почеток на дијабетес, додека мрсната храна доведува до зголемување на телесната тежина. Како да знаеме која е вистинската мерка и која храна може да го продолжи нашиот животен век? За овие теми гостуваше во Курир ТВ нутриционистката Наташа Ѓукиќ.
„За жал, денес нема храна или исхрана за која со сигурност можеме да кажеме дека ќе ни го продолжи животниот век. На нашата долговечност влијае нашиот начин на живот, вклучително и начинот на кој се храниме, но исхраната дефинитивно не може да влијае на тоа, бидејќи има нови, недоволно истражени болести. , а генетиката игра голема улога“, вели нутриционистката која предност и дава на храната од растително потекло:
„Предност се дава на храна од растително потекло. Сојата, на пример, ги обезбедува сите протеини и аминокиселини што ги носи месото. Но, тоа не е нешто што треба да се консумира исклучиво.
За јаткастите плодови тој вели дека се корисни бидејќи содржат здрави масти, но и дека треба да се ограничи нивниот внес, бидејќи имаат висока калориска вредност:
Јаткасти плодови
„Јаткастите плодови имаат многу здрави масти кои треба да ги внесеме во нашиот организам, но треба да бидеме внимателни со нив бидејќи имаат висока калориска вредност, па особено луѓето кои сакаат да ослабат треба да водат сметка за внесувањето на јаткастите плодови. 30 грама, но зависи од типот на јаткасто овошје.Не е исто како грст кикирики или индиски ореви, кои се неспоредливо покалорични“.
Од месо, се препорачува бело посно месо:
„Што се однесува до месото, треба да се внесува бело посно месо. Црвеното месо предизвикува ризик од канцерогени заболувања, а месните производи треба целосно да се исклучат од исхраната. На крајот можеме да ги земеме оние што се домашно без адитиви и знаеме како се произведуваат .
Рибата е многу здрава, но во неа се крие и опасност:
„Рибата треба да биде на трпезата три до четири пати неделно. Тоа треба да биде бела, посна риба. Некои риби, како што е скушата на пример, може да содржат жива, и затоа бремените и доилките се ограничени во внесот на риба. поради оваа можност“, рече Ѓукиќ и додаде:
Мешунките се одличен извор на растителни протеини и треба да се користат во исхраната да речеме два пати неделно.
Крвавото месо, како што е црвеното месо, може да биде дел од здравата и балансирана исхрана, но е важно да се следат нутриционистичките препораки за конзумација. Еве некои информации и препораки:
Умерена конзумација: За здравствени цели, препорачувана е умерена конзумација на црвено месо. Според Меѓународната агенција за истражување на ракот, препорачува се да се конзумираат не повеќе од 500 грама сирово црвено месо неделно.
Варирајте видови на месо: Изберете различни видови на црвено месо, како на пример говедина, свинско, јагнешко, за да добиете разновидност на нутриенти. Опциите како телешки стек, сирењади, говедска шницла и свинско филе се некои здрави избори.
Отстранете видливата масноќа: Пред да го конзумирате црвеното месо, отстранете видливите делови на масноќа. Ова помага да се намали содржината на заситени масти и калории.
Гответе го правилно: Изберете здрави методи на приготвување, како што се грилирање, печење или готвење на пареа. Избегнувајте прегреано готвење и препечување, бидејќи тоа може да предизвика формирање на штетни соединенија.
Комбинирајте со зеленчук и житарки: Додавајте зеленчук, житарки и салати како дел од вашата оброк со црвено месо. Ова помага да се осигура балансирана исхрана со поголемо вклучување на витамини, минерали и влакна.
Пазете на порции: При конзумација на црвено месо, внимавајте на големината на порциите.
Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:
Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.
Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.
Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.
Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.
Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.
Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?
Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.
Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.
Зошто ја замрзнуваме храната?
Да се забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.
Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.
На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.