Connect with us

Истражување

Придобивки од јаболката: Здравствена моќ во секој залак

Published

on

Јаболката е многу корисна за здравјето поради нејзините хранливи својства. Еве неколку придобивки од јаболката:

1. Богата е со влакна: Јаболката содржи растворливи влакна, како пектин, кои помагаат во регулирање на дигестијата и го намалуваат холестеролот.

2. Поддржува здраво срце: Антиоксидансите во јаболката, како флавоноиди и полифеноли, придонесуваат за намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

3. Го зајакнува имунитетот: Витаминот Ц во јаболката помага во зајакнување на имунолошкиот систем и го намалува воспалението.

4. Го регулира шеќерот во крвта: Благодарение на растителните влакна, јаболката помага во стабилизирање на нивото на шеќер во крвта.

5. Промовира здравје на мозокот: Јаболката содржи антиоксиданси кои можат да го заштитат мозокот од оксидативен стрес и да го намалат ризикот од когнитивни заболувања.

Редовното консумирање на јаболки може да придонесе за подобро варење, заштита на срцето и подобро општо здравје.

Истражување

ChatGPT нема дилема дали Александар Македонски бил Грк или Македонец

Published

on

Една од најнапредните алатки за вештачка интелигенција ChatGPT нема никаква дилема дали Александар Македонски бил Грк или Македонец.

Ако ја запрашате оваа алатка дали Александар Велики од Македонија бил Грк ќе добиете јасен недвосмислен негативен одговор.

,,Не, Александар Велики од Македонија бил Македонец не бил Грк. Тој бил роден во кралството Македон кое имало свој различен идентитет, монархија и обичаи посебни од тие на грчките држави градови на југот. Александар Велики владеел како македонски крал и го проширил македонското влијание низ целата империја”, стои во одговорот на ChatGPT алатката која се смета за една од најдобрите во вештачката интелигенција која прибира најточни инфорамции од најголем број светски извори.

Continue Reading

Истражување

Владата на В. Британија одлучи: Фолна киселина ќе се додава во брашното заради подобро јавно здравје

Published

on

Фолна киселина ќе биде прописно и законски додадена во производството на интегрално пченично брашно во Велика Британија, со цел спречување и намалување вродени дефекти… Имено, оваа супстанција би можела да спречи околу 200 случаи на дефекти на невралната туба кај бебињата, што значи подобро здравјето и за малечките, и за бремените жени, соопшти Британската влада.

Властите им даваат рок на производителите до крајот на 2026 година да ги направат потребните прилагодувања.

Научниците ја поздравија одлуката на Владата. Фолната киселина е особено важна во раната бременост бидејќи помага во правилниот развој на мозокот, черепот и ‘рбетниот мозок на детето. И според Националната здравствена служба, идните мајки и жените кои се обидуваат да забременат треба да земаат додатоци на фолна киселина – советуваат лекарите. Инаку, брашното е веќе прописно збогатено со калциум, нијацин, тијамин и железо – заради подобро јавно здравје.

Соопштението следи по здравствените подобрувања во други земји, како Австралија и Канада, каде што оваа практика е веќе во сила.

Некои стручњаци, сепак, велат дека промената не опфаќа доволно и оти треба да се вклучат повеќе намирници. Нина Моди, професорка по Неонатална медицина на Империјалниот колеџ во Лондон, смета дека ова ќе ги стави во ризик жените кои се чувствителни на глутен, и кои јадат ориз наместо леб и интегрални производи.

Фолната киселина, позната и како витамин Б-9, се наоѓа во секојдневната храна како грав и зелен зеленчук, што значи дека повеќето луѓе добиваат доволно преку редовна, здрава исхрана.

Независното советодавно тело на Владата ги проучи сите докази и ја поздрави одлуката за збогатување на брашното. Стручњаците сметаат дека тоа е правилен начин на дејствување за целото општество. Од новата мерка ќе бидат изземени малите мелничари кои произведуваат помалку од 500 метрички тони брашно годишно.

Continue Reading

Истражување

Азбест: Скриена опасност за здравјето и животната средина

Published

on

Азбестот е природен минерал кој се состои од тенки влакнести кристали. Поради неговата отпорност на топлина, оган и хемикалии, како и неговата цврстина, азбестот долго време се користел во градежништвото, индустријата и разни производи, како што се изолациски материјали, кровни покриви, цевки и кочнички системи.

Меѓутоа, азбестот е познат како опасен за здравјето. Неговите влакна, ако се ослободат во воздухот и се вдишат, можат да предизвикаат сериозни заболувања. Најчести здравствени проблеми поврзани со изложеноста на азбест се:

• Азбестоза: хронична белодробна болест предизвикана од вдишување на азбестни влакна, која го отежнува дишењето.

• Мезотелиом: редок, но агресивен рак на мембраната околу белите дробови, срцето или абдоменот.

• Рак на белите дробови: ризикот значително се зголемува кај луѓето изложени на азбест.

Азбестот е забранет или строго регулиран во многу земји поради неговата токсичност. Отстранувањето на азбестните материјали мора да го спроведат специјализирани и сертифицирани професионалци, со цел да се избегне ослободување на опасните влакна во околината.

Во контекст на заштита на животната средина и јавната безбедност, важно е да се подигне свеста за опасностите од азбестот и да се применуваат строги мерки за негово управување и отстранување.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк