Connect with us

Здравје

Помага при несоница: Јадете го ова овошје пред спиење доколку не можете да заспиете

Published

on

Експертите тврдат дека ситното зелено овошје може да им помогне на оние со проблеми со спиењето. 

Британското Bed Kingdom препорачува да се јаде киви пред спиење како природно средство за спиење, повикувајќи се на различни студии кои покажале дека ова овошје е корисно за квалитетен сон.

Кралството тврди дека антиоксидантните својства и витамините во кивито се дополнителен бонус што може да ги ублажи симптомите на нарушувања на спиењето.

Кивито со години е дел од рутината на многу луѓе пред спиење, а науката ја потврдува вредноста на кивито како средство за спиење – изјавија експертите за West Wales Chronicle.

Други намирници кои можат да помогнат во сонот се бадеми, лосос, овес, авокадо, јајца и банани.

Експертите за спиење советуваат и да се придржувате до строг распоред за дремка, да избегнувате кофеин доцна во денот и да вежбате наутро.

– За да се одржи здрав распоред за спиење, добар избор е да се ограничи внесот на кофеин во подоцнежните делови од денот и целосно да се елиминира како што се приближува пред спиење – велат експертите, истакнувајќи дека кофеинот, кој се наоѓа во многу чаеви, кафиња и газирани пијалоци, може да го напушти телото само по еден час, пренесува „ NewYorkPost “.

Истражувачите долго време дебатираа за најдоброто време за вежбање за да се постигнат најповолни резултати.

Некои студии покажуваат дека вежбањето во попладневните часови може да го зголеми животниот век, додека друга студија тврди дека ноќното вежбање во теретана е покорисно.

Премногу или премалку сон може да предизвика хаос на имунолошкиот систем.

Студијата исто така покажа дека луѓето кои ги затворале очите повеќе од девет часа и оние кои имале помалку од шест часа биле изложени на поголем ризик од инфекции

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк