Connect with us

Магазин

Неколку опасни работи кои може да му се случат на вашето тело доколку не консумирате доволно сол, втората е најопасна

Published

on

Луѓето кои консумираат премногу сол можат да се соочат со здравствени ризици, но исто така и премалата консумација може да биде опасна. Прекумерната потрошувачка на сол е поврзана со зголемен ризик од заболувања на срцето, мозочен удар и заболувања на бубрезите, но внесувањето премала количина на сол исто така може да има сериозни последици, предупредува д-р Саурабх Сети, гастроентеролог кој редовно дава совети на TikTok (@doctorsethimd) и има 486.000 следбеници.

Во видео што стана вирално, 42-годишниот лекар предупредува на опасностите ако се консумира премалку сол. Тој објасни дека солта е клучен електролит што помага на нашите тела да ја задржат водата. „Без сол можете да доживеете сериозна дехидратација и волуменот на крвта може да се намали значително, што може да доведе до пад на крвниот притисок“, изјавил д-р Сети.

Тој исто така нагласил дека недостигот на сол може да доведе и до други опасности. „Вашите мускули ќе ослабат, може да почувствувате вртоглавица, омалаксаност, а дури и несвестица.“

Покрај тоа, недостатокот на сол може да го наруши здравјето на цревата, отежнувајќи ја дигестијата и да го ослабне здравјето на црниот дроб, намалувајќи ја апсорпцијата на важни нутриенти.

Д-р Сети на крајот од видеото порачал дека иако многумина се загрижени за прекумерната консумација на сол, недоволниот внес може да биде далеку поопасен.

„За повеќето луѓе е важно да внесуваат приближно една лажичка морска сол секој ден“, додал тој. Спроведени се повеќе истражувања кои истакнуваат здравствени ризици поврзани со недоволниот внес на сол. Некои истражувања ја поврзуваат ниската содржина на натриум во храната со зголемена инсулинска резистенција – кога клетките во вашите мускули, маснотии и црн дроб не реагираат добро на инсулин и не можат лесно да ја апсорбираат глукозата од вашата крв, пишува The Sun. Едно од овие истражувања вклучувало 152 здрави луѓе и открило дека инсулинската резистенција кај овие лица се зголемила по само седум дена на исхрана со низок внес на натриум.

Високиот крвен притисок е фактор на ризик за животозагрозувачки состојби како што се срцев удар, а резултатите од неколку истражувања сугерираат дека исхраната со низок натриум може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар и смрт.

7 опасности од недостаток на сол според д-р Сети:

Сериозна дехидратација
Намален волумен на крвта, што доведува до пад на крвниот притисок
Интензивна желба за солени намирници
Слабост на мускулите
Вртоглавица, малаксаност или дури несвестица
Нарушување на здравјето на цревата поради отежната дигестија
Ослабено здравје на црниот дроб поради намалена апсорпција на важни хранливи материи

Едно истражување покажало дека внесувањето на помалку од 3000 mg сол дневно е поврзано со зголемен ризик од смрт од срцеви болести, вклучувајќи срцеви и мозочни удари. Некои истражувања исто така покажале дека исхраната со малку натриум може да ја зголеми концентрацијата на LDL (лош) холестерол.

Резултатите од истражувањето од 2003 година, кое вклучувало здрави лица, откриле дека исхраната со малку натриум предизвикала зголемување на LDL холестеролот за 4,6%.

Возрасните лица не треба да внесуваат повеќе од 6 g сол дневно (околу една чајна лажичка). Ова вклучува сол која се наоѓа во храната и сол која се додава за време и по готвењето.

Препорачан дневен внес на сол за различни возрастни групи:

11 години и постари: најмногу 6g (околу една лажичка)
7 до 10 години: најмногу 5g
4 до 6 години: најмногу 3g
1 до 3 години: најмногу 2g
Под 1 година: помалку од 1g

Магазин

Сочен ручек кој ќе го обожавате: Карфиолот подготвен на овој начин е највкусен

Published

on

Сочно и вкусно јадење…

Состојки:

1 главица карфиол
100 мл млеко
1 коцка за супа, пилешка
250 мл павлака за готвење
200 гр кашкавал
2 лажици презла
прстофат сол
прстофат бибер
зачинска пипер
50 гр путер

Начин на подготовка:

Ставете млеко да зоврие со половина литро вода и коцка за супа. Од главица карфиол одвојте ги крупните цветови, па спуштете во врела течност и гответе пет минути.

Намачкајте со путер сад за печење, наредете цветови карфиол, па посипете со рендан кашкавал и презла.

Прелијте со павлака, посолете, побиберете и посипете со зачинска пипер. Печете 15 минути во рерна загреана на 180 степени.

Добар апетит!

Continue Reading

Магазин

Дневен хороскоп за петок – 21 март

Published

on

Овен:

Денес ќе имате изобилство на енергија која ќе ве мотивира да започнете нешто сосема ново. Ненадејно изненадување од некоја личност која долго време не сте ја виделе ќе ве расположи и охрабри. Без страв, прифатете ги сите можности што ќе се појават.

Бик:

Вашата трпеливост денес ќе биде на тест. Не брзајте со донесувањето одлуки, бидејќи најдобрите решенија ќе дојдат ако си дадете кратка пауза за размислување. Во вечерните часови ќе уживате во позитивна комуникација со некоја блиска личност.

Близнаци:

Денес ќе бидете во центарот на вниманието, а вашите зборови ќе имаат големо влијание. Овој ден е идеален за преговори. Можеби ќе ви дојде една креативна идеја која неочекувано ќе го промени вашиот тек на работа или живот.

Рак:

Денес ќе бидете подложни на интензивни емоции и ќе имате можност да разјасните старо недоразбирање. Не плашете се да ги изразите вашите чувства искрено и да поставите граници кога ќе почувствувате дека тоа е потребно.

Лав:

Вашата самодоверба ќе ве води кон успех, но важно е да внимавате на советите што ќе ги добиете од околината. Денес е поволен ден за ризици во кариерата или личен проект што долго сте го одложувале.

Девица:

Овој ден е одличен за да се организирате и поставите приоритети. Ќе откриете нов начин како подобро да го балансирате вашето време и обврски. Очекувајте поволна вест во врска со финансии.

Вага:

Вашата дипломатија денес ќе биде клучна во осетлива ситуација. Некој близок ќе побара ваш совет или помош, а вашиот смирен пристап ќе направи голема разлика. Вечерта искористете ја за да се опуштите.

Скорпија:

Денот ќе ви донесе неочекувана шанса да ја покажете вашата оригиналност и креативност. Бидете внимателни на знаците околу вас, бидејќи универзумот ќе ви испрати порака преку некоја чудна коинциденција.

Стрелец:

Денес ќе почувствувате силна потреба за авантура и нови промени. Одличен момент е да започнете нешто ново или да направите мали промени во секојдневието. Храброста што ќе ја покажете во односите со другите ќе ви се исплати.

Јарец:

Вашата упорност денес ќе ве води кон значајно откритие или напредок во нешто што долго време ве мачело. Не заборавајте да бидете флексибилни и да го слушате вашето интуитивно чувство. Некој ќе ви донесе добра вест до крајот на денот.

Водолија:

Вашата имагинација денес ќе биде многу изразена и ќе привлечете нови интересни луѓе околу вас. Прифатете можност за нова соработка или дружење. Вечерта избегнувајте сериозни разговори.

Риби:

Вашата емпатија денес ќе ви помогне да се зближите со луѓето околу вас. Ќе почувствувате инспирација да направите нешто за себе што долго време сте го одложувале. Послушајте ги сигналите што ви ги испраќа вашето тело.

Continue Reading

Магазин

Денес е рамноденица – во 16:33 часот дојде пролетта

Published

on

20 март, во 16:33 часот официјално започнува најубавата сезона – пролетта.

Имено, денес е рамноденица која го навестува крајот на зимата, односно на денешен датум ноќта и денот ќе бидат со еднаква должина.

Иако голем број на луѓе знаат уште од училиште дека пролетта доаѓа на 21 март, пролетта ни доаѓа на 20 март последните две децении. Експертите ни открија дека пролетта доаѓа ден порано во последните дваесет години, поради двете различни методи за одредување на почетокот и крајот на годишните времиња: метеоролошки и астрономски.

Користејќи го метеоролошкиот метод – метеоролозите го набљудуваат годишниот пад и пораст на температурата и состојбата на атмосферата. Ова се утврдува климатолошки, со следење на температурната статистика и коорднација според календарот, со цел годишните времиња да се поделат на четири тримесечни сезони. Според овој метод, секоја сезона трае три месеци.

Вториот, астрономски метод, се заснова на астрономските сезони и се однесува на положбата на орбитата на Земјата во однос на Сонцето. Според овој метод, астрономскиот календар ги одредува годишните времиња според тоа кога ротационата оска на Земјата е на 23,5 степени во однос на нејзината орбита околу Сонцето.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк