Connect with us

Магазин

Едноставен рецепт за американски палачинки во кои ќе се заљубите

Published

on

Најдобро е да го чувате овој рецепт на безбедно место и да го користите во моменти кога желбата за слатко станува неподнослива.

Еве како да направите највкусни американски палачинки!

Американските палачинки се разликуваат од нашите по тоа што се поголеми и подебели. Кога се печат, тие имаат дебелина од околу половина сантиметар. Додека се уште топли, се премачкуваат со малку путер и се наредуваат една врз друга, а потоа се преливаат со јаворов сируп. Ова ги прави сочни и сунѓерести, и тие се топат во устата.

Ако сакате, јаворовиот сируп може да го замените со мед, карамелен прелив, или пак многу се популарни палачинките со Нутела, домашни џемови или свежо овошје.

Состојки:

1 лажичка сол
1 лажица шеќер
250 мл млеко
1 јајце
3 лажици растопен путер
200 гр брашно
1 прашок за пециво

Подготовка:

Во длабок сад, измешајте ги брашното, прашокот за пециво, солта и шеќерот. Направете дупка во средина и додадете ги млекото, јајцето и растопениот путер. Промешајте со лажица додека не се добие густа смеса. Не користете миксер. Ако смесата е премногу густа, можете да додадете малку повеќе млеко или брашно по потреба. Оставете ја смесата да отстои 3-5 минути.

Во меѓувреме, загрејте тавче за палачинки на умерена температура. Кога е загреано, премачкајте го со малку путер.

Со помош на кутлача, ставете од смесата во тавчето. Налевајте во едно место и оставете да се распоредат во кружна форма, со дијаметар од околу 10 см. Печете додека палачинките не добијат златно-кафеава боја, а потоа превртете ги на другата страна. Печете ги уште околу 1-2 минути.

Кога се готови, подгответе ги и послужете со омилен прелив.

Добар апетит!

Магазин

Сочен ручек кој ќе го обожавате: Карфиолот подготвен на овој начин е највкусен

Published

on

Сочно и вкусно јадење…

Состојки:

1 главица карфиол
100 мл млеко
1 коцка за супа, пилешка
250 мл павлака за готвење
200 гр кашкавал
2 лажици презла
прстофат сол
прстофат бибер
зачинска пипер
50 гр путер

Начин на подготовка:

Ставете млеко да зоврие со половина литро вода и коцка за супа. Од главица карфиол одвојте ги крупните цветови, па спуштете во врела течност и гответе пет минути.

Намачкајте со путер сад за печење, наредете цветови карфиол, па посипете со рендан кашкавал и презла.

Прелијте со павлака, посолете, побиберете и посипете со зачинска пипер. Печете 15 минути во рерна загреана на 180 степени.

Добар апетит!

Continue Reading

Магазин

Дневен хороскоп за петок – 21 март

Published

on

Овен:

Денес ќе имате изобилство на енергија која ќе ве мотивира да започнете нешто сосема ново. Ненадејно изненадување од некоја личност која долго време не сте ја виделе ќе ве расположи и охрабри. Без страв, прифатете ги сите можности што ќе се појават.

Бик:

Вашата трпеливост денес ќе биде на тест. Не брзајте со донесувањето одлуки, бидејќи најдобрите решенија ќе дојдат ако си дадете кратка пауза за размислување. Во вечерните часови ќе уживате во позитивна комуникација со некоја блиска личност.

Близнаци:

Денес ќе бидете во центарот на вниманието, а вашите зборови ќе имаат големо влијание. Овој ден е идеален за преговори. Можеби ќе ви дојде една креативна идеја која неочекувано ќе го промени вашиот тек на работа или живот.

Рак:

Денес ќе бидете подложни на интензивни емоции и ќе имате можност да разјасните старо недоразбирање. Не плашете се да ги изразите вашите чувства искрено и да поставите граници кога ќе почувствувате дека тоа е потребно.

Лав:

Вашата самодоверба ќе ве води кон успех, но важно е да внимавате на советите што ќе ги добиете од околината. Денес е поволен ден за ризици во кариерата или личен проект што долго сте го одложувале.

Девица:

Овој ден е одличен за да се организирате и поставите приоритети. Ќе откриете нов начин како подобро да го балансирате вашето време и обврски. Очекувајте поволна вест во врска со финансии.

Вага:

Вашата дипломатија денес ќе биде клучна во осетлива ситуација. Некој близок ќе побара ваш совет или помош, а вашиот смирен пристап ќе направи голема разлика. Вечерта искористете ја за да се опуштите.

Скорпија:

Денот ќе ви донесе неочекувана шанса да ја покажете вашата оригиналност и креативност. Бидете внимателни на знаците околу вас, бидејќи универзумот ќе ви испрати порака преку некоја чудна коинциденција.

Стрелец:

Денес ќе почувствувате силна потреба за авантура и нови промени. Одличен момент е да започнете нешто ново или да направите мали промени во секојдневието. Храброста што ќе ја покажете во односите со другите ќе ви се исплати.

Јарец:

Вашата упорност денес ќе ве води кон значајно откритие или напредок во нешто што долго време ве мачело. Не заборавајте да бидете флексибилни и да го слушате вашето интуитивно чувство. Некој ќе ви донесе добра вест до крајот на денот.

Водолија:

Вашата имагинација денес ќе биде многу изразена и ќе привлечете нови интересни луѓе околу вас. Прифатете можност за нова соработка или дружење. Вечерта избегнувајте сериозни разговори.

Риби:

Вашата емпатија денес ќе ви помогне да се зближите со луѓето околу вас. Ќе почувствувате инспирација да направите нешто за себе што долго време сте го одложувале. Послушајте ги сигналите што ви ги испраќа вашето тело.

Continue Reading

Магазин

Денес е рамноденица – во 16:33 часот дојде пролетта

Published

on

20 март, во 16:33 часот официјално започнува најубавата сезона – пролетта.

Имено, денес е рамноденица која го навестува крајот на зимата, односно на денешен датум ноќта и денот ќе бидат со еднаква должина.

Иако голем број на луѓе знаат уште од училиште дека пролетта доаѓа на 21 март, пролетта ни доаѓа на 20 март последните две децении. Експертите ни открија дека пролетта доаѓа ден порано во последните дваесет години, поради двете различни методи за одредување на почетокот и крајот на годишните времиња: метеоролошки и астрономски.

Користејќи го метеоролошкиот метод – метеоролозите го набљудуваат годишниот пад и пораст на температурата и состојбата на атмосферата. Ова се утврдува климатолошки, со следење на температурната статистика и коорднација според календарот, со цел годишните времиња да се поделат на четири тримесечни сезони. Според овој метод, секоја сезона трае три месеци.

Вториот, астрономски метод, се заснова на астрономските сезони и се однесува на положбата на орбитата на Земјата во однос на Сонцето. Според овој метод, астрономскиот календар ги одредува годишните времиња според тоа кога ротационата оска на Земјата е на 23,5 степени во однос на нејзината орбита околу Сонцето.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк