Connect with us

Магазин

Три видови на месо кои го уништуваат вашиот организам, вториот вид на месо е омилен во Македонија

Месото е важен дел од исхраната на многу луѓе, но не сите видови месо се исто така корисни, ниту добри за здравјето. Ова особено важи за луѓето кои имаат проблеми со висок крвен притисок и срцето.

Некои видови месо, особено оние кои имаат високo ниво на натриум, заситени масти и конзерванси, можат да придонесат за хипертензија, да го зголемат нивото на холестерол и да го зголемат ризикот од срцеви болести.

Експертите предупредуваат дека некои видови месо можат да имаат штетни последици за кардиоваскуларниот систем и дека треба да се јадат умерено, а најдобро е да се избегнуваат.

Виршли

Иако се практични и често погодни за летна скара или хот дог, виршлите се еден од најнездравите видови преработено месо за здравјето на срцето.

„Виршлите се богати со заситени масти и натриум, што може да придонесе за развој на срцеви болести“, истакна кардиологот д-р Мајкл Рос за „She Finds“.

Заситените масти го зголемуваат ризикот од акумулација на наслаги во артериите, што ги стеснува и го ограничува протокот на крв.

Дополнително, големата количина натриум може да биде причина за задржување на течности, што го оптоварува срцето и го зголемува крвниот притисок.

Сланина

Заедно со виршлите, сланината е уште еден од најнездравите видови преработено месо. Покрај тоа што содржи големи количества заситени масти и натриум, може да има и други негативни ефекти врз здравјето.

Кардиологот д-р Леонард Ганс предупредува дека црвеното месо, како што е сланината, може негативно да влијае на липидниот профил, а најновите истражувања сугерираат дека бактериите во цревата при разградувањето на месото произведуваат метаболит ТМАО, кој може да го зголеми ризикот од болести на срцето, бубрезите и дијабетес.

„Преработеното месо, како што се сланината и колбасите, содржи нитрати кои можат да ја зголемат воспалителноста, а натриумот, пак, го зголемува крвниот притисок“, додава д-р Ганс.

Пржено пилешко

Многумина го избираат пилешкото како поздрава алтернатива на црвеното месо, но начинот на подготовка игра клучна улога. Прженото пилешко, било во форма на крцкави медалјони или сендвичи, носи бројни здравствени ризици.

Диететичарот Џес Федер нагласува:

„Похованите пилешки медалјони или прженото пилешко содржат многу големи количества заситени масти кои предизвикуваат воспаление, калории и натриум.“

Овие масти можат да го зголемат нивото на LDL, „лошиот“ холестерол, што доведува до запушување на артериите и зголемен ризик од срцеви болести.

Дополнително, прекумерниот внес на натриум може да го зголеми крвниот притисок, дополнително оптеретувајќи го срцето. Затоа, експертите препорачуваат да се избира печено пилешко наместо пржено.

Advertisement

Магазин

Од Скопје до Њу Џерси: „Trend Coffee“ – кафулето со тирамису по рецепт на баба и музика во живо

Во Монтклер, Њу Џерси, на булеварот Блумфилд 411 се наоѓа „Trend Coffee + Tea House“, кафуле кое веднаш ве потсетува на атмосферaта на „битник“ локалите од Гринич Вилиџ од 60-тите години. Но, зад американскиот шарм се крие македонска топлина – сопствениците се брачната двојка од Скопје, Сања и Димитар Бањански, кои во САД се преселиле во 2000 година, а кафулето го отворија во 2011 година.

Специјалитет на куќата е домашниот „чаи“ чај, подготвен со сезонски вкусови како тиква, ванила, чоколадо и куркума. Менито нуди домашни палачинки, киш, омлети и вегански опции, но вистинскиот бисер е тирамисуто, кое се подготвува по оригинален рецепт на бабата на Сања, директно од Македонија.

„Trend Coffee“ е и културен центар:

Првиот вторник во месецот е резервиран за „Отворен микрофон“, каде локални таленти настапуваат пред публика. Третата среда од месецот е посветена на џез сесии (Jazz jam session). Од ноември 2025 година, секој трет четврток се одржуваат вечери на стенд-ап комедија и импровизации.

Кафулето соработува и со „Jazz House Kids“, овозможувајќи им на младите музички таленти двапати годишно настапи пред жива публика. За Сања и Димитар, „Trend Coffee“ не е само бизнис, туку место со срце и душа каде секој гостин се чувствува како дома.

Continue Reading

Магазин

Хороскопски знак кој го чека најсветлиот период до крајот на 2025 година

За родените во знакот Лав, универзумот подготвува исклучителен период полн со среќа и успех до крајот на 2025 година. По месеци, па дури и години на предизвици, Лавовите ќе почувствуваат како нивните напори и жртви конечно се враќаат со повеќекратен ефект.

Судбинските промени ќе се однесуваат на сите аспекти од животот – љубовта ќе цвета, професионалните планови ќе добијат неочекуван поттик, а финансиската стабилност ќе се подобри, носејќи чувство на сигурност и исполнетост.

Малите знаци од секојдневието ќе придонесат кон големи животни пресврти, па се советува Лавовите да ги следат можностите што им се појавуваат и да се отворат за нови предизвици.

Во овој период најважно е да се препуштат на текот на среќата, без да се обидуваат да го контролираат секој чекор. Универзумот им испраќа јасен сигнал: време е да го земат она што им припаѓа и да уживаат во еден од најубавите и најзначајните моменти во својот живот.

Continue Reading

Магазин

Принцезата Леонор успешно го изведе првиот самостоен лет во рамки на воената обука

Принцезата Леонор го реализираше својот прв независен лет како дел од воената обука на Општата авијациска и вселенска академија (AGA) во Сан Хавиер, каде веќе четири месеци посетува интензивна теоретска и практична настава како потпоручник во Воздухопловните и вселенските сили на Шпанија.

Самостојниот лет беше изведен со тренажниот авион „Пилатус PC-21“, модел на кој принцезата е целосно обучена. Пред овој значаен чекор, таа помина низ обемна подготовка што опфати теоретска настава, симулаторски сесии и повеќе инструктивни летови со инструктор, што ѝ овозможи безбедно да го изврши првото самостојно „спуштање“, одржано во четврток, на 18 декември.

Во текот на обуката, Леонор следела програма насочена кон стекнување темелно воздухопловно знаење, како и продлабочено разбирање на организацијата, структурата и функционирањето на Воздухопловните и вселенските сили. Обуката вклучувала подготовки пред лет, оперативни брифинзи, инспекција на летала, редовни тренажни летови и работа на симулатор.

Покрај летачката обука, принцезата учествувала и во вежби за преживување на море, користење заштитна опрема, вклучително и маски против Г-сила, како и во традиционалната церемонија на полагање заклетва во рамки на академијата AGA.

Continue Reading
Advertisement

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Трендинг