Sunday, December 28, 2025
No Result
View All Result
bulevar.mk
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт
No Result
View All Result
bulevar.mk
No Result
View All Result

Рецепт на денот: Традиционална македонска мусака – прсти да излижеш!

by
2025/04/02 20:36:56
in Uncategorized
Рецепт на денот: Традиционална македонска мусака – прсти да излижеш!

Состојки:

500 г мелено месо (по желба свинско, говедско или мешано)

3-4 средни компири

2 главици кромид

2 чешниња лук

1 чаша доматно пире (или 2-3 домати)

1 чаша јогурт

2 јајца

3-4 лажици брашно

100 мл масло

Сол и бибер по вкус

1 лажичка зачин за мусака (по желба)

Малку млеко (за посна варијанта може да се користи само вода)

Подготовка:

Подготовка на компирите: Компирите излупете ги и исечете ги на тенки кругови. Варете ги во солена вода околу 5 минути, само да омекнат малку, но да не се сварат целосно. Потопете ги во ладна вода за да се запре процесот на готвење.

Мелено месо: Во голема тава загрејте малку масло и додајте го исецканиот кромид и лук. Пржете ги додека не станат проѕирни. Потоа додадете го меленото месо и пржете го додека не добие златно-кафеава боја. Додадете доматно пире или ситно сецкани домати, и зачинете со сол, бибер и по желба некои зачини. Оставете да се готви 10-15 минути, додека не се апсорбира течноста.

Подготовка на бешамел: Во мала тава загрејте масло и додајте брашно. Пржете го брашното неколку минути, а потоа постепено додавајте млеко (или вода ако правите посна мусака) и мешајте додека не добиете густа и кремаста смеса. Во бешамелот додајте јајца и јогурт, и добро измешајте. Оставете да се олади малку.

Слоеви: Во подмачкан огноотпорен сад започнете со поставување на слоевите: прв слој од компири, потоа слој од прженото месо и на крај прелејте со бешамел смесата. Повторете со уште еден слој, доколку е потребно, внимавајќи да завршите со бешамел смесата на врвот.

Печење: Загрејте ја рерната на 180°C и печете ја мусаката околу 45-50 минути или додека не добие златно-кафеава боја на врвот.

Служете: Оставете да се олади неколку минути пред да ја послужите, за да се зацврсти и подобро да се сече. Служете ја со свежа салата или јогурт од страна за комплетен оброк.

Уживајте во вашата домашна мусака!

Next Post
Дневен хороскоп за вторник – 1 април

Дневен хороскоп за четврток - 3 април

Жена повредена во сообраќајка на „Партизанска“, била удрена од 26-годишен возач

Препорачани Вести

НАТО започнува голема нуклеарна вежба: „Секогаш ќе бидеме чекор пред противникот“

3 months ago

Тепачка во Аеродром: Приведени двајца мажи, еден од нив Бугарин

7 months ago

Популарни Вести

  • Брнабиќ: Вучиќ работи 22 часа дневно за да го одржи мирот во Србија

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Хороскоп за недела (28 декември): Енергија, инспирација и можности за овие знаци

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Невзат Бејта пред граѓаните: Гостивар заслужува развој и одговорност

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • (ВИДЕО) Во Грција има и добри вести: преубава изведба на една македонска песна

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Карни: Канада со нов пакет поддршка од 2,5 милијарди долари за Украина

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Спорт

Булевар.мк © 2025 Сите права се задржани.

No Result
View All Result
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт

Булевар.мк © 2025 Сите права се задржани.