Connect with us

Магазин

Кардиолог предупредува: Три пијалаци кои најмногу му штетат на срцето

Published

on

Американскиот кардиолог д-р Еван Левин, со над 30 години искуство, открива кои три пијалаци претставуваат најголема закана за здравјето на срцето. На својот ТикТок канал, каде редовно споделува совети на разбирлив и хумористичен начин, Левин ги издвојува пијалаците кои секој би требало да ги избегнува – особено ако сака да си го зачува срцето.

1. Алкохол

Иако умереното пиење алкохол – еден пијалок дневно – може да биде прифатливо за здрави луѓе, Левин предупредува дека прекумерната консумација сериозно го загрозува срцето. Зголемен крвен притисок, повисоко ниво на триглицериди, ризик од атријална фибрилација, па дури и потенцијално фатална алкохолна кардиомиопатија – се само дел од последиците. Левин го отфрла и митот дека чаша црвено вино дневно е „здрава за срцето“, наведувајќи дека таквите тврдења често се засновани врз финансирани студии.

2. Газирани пијалаци

Според Левин, газираните пијалаци се „чиста закана“. Само една лименка содржи околу десет лажички шеќер или еквивалент од пченкарен сируп. Редовната консумација го зголемува ризикот од дебелина, дијабетес и покачени триглицериди – состојби кои директно го оптоваруваат срцето. „Замислете дека пиете една петина чаша чист пченкарен сируп секој пат кога ќе испиете лименка газиран пијалок“, вели тој.

3. Енергетски пијалаци

Најостра критика Левин ја упатува кон енергетските пијалаци, кои ги споредува со „акумулаторска киселина за срцето“. Тие содржат и до 1,5 пати повеќе кофеин од кафе, заедно со огромни количини шеќер – од 8 до 15 лажички. Оваа комбинација создава голем притисок врз срцевиот мускул. Тој посочува и трагичен случај на 28-годишна девојка, која редовно вежбала, а починала од срцев удар откако често консумирала вакви пијалаци.

Левин апелира луѓето да изберат поздрава алтернатива и да внимаваат што внесуваат. „Она што го пиете има огромно влијание врз вашето срце и целиот живот“, предупредува тој.

Магазин

Финансиски хороскоп за Мај – 2025: Припадниците на овие 6 хороскопски знаци ги очекува најголема заработка

Published

on

Во мај 2025 година се отвора астролошкиот „портал на просперитетот“, а шест хороскопски знаци имаат најголеми шанси да остварат значајни добивки – дури и на лотарија.

Благодарение на реткото порамнување на Јупитер и Венера, месец мај ќе биде под силно влијание на космичка енергија што, според астролошката Марја Томпсон, претставува најповолен период за финансиски добивки од 2018 година наваму. Ова астролошко порамнување, познато како „портал на просперитетот“, најмногу ќе им оди во прилог на следниве шест хороскопски знаци:

Стрелец

На врвот на листата се наоѓа Стрелец, бидејќи неговиот лидер Јупитер оформува тригон со Венера токму во секторот на финансии. Додатните аспекти со Уран носат можност за ненадејни добивки, особено во периодот од 12 до 18 мај.

Бик

Венера, која владее со Бик, транзитира низ неговиот сопствен знак и формира силни аспекти со Јупитер и Плутон. Идеалниот период за Биковите да се обидат со среќа е од 8 до 15 мај.

Лав

Со Сончевата енергија што добива позитивни влијанија од Јупитер и Уран, Лавот е подготвен за големи манифестации. Најповолни денови се од 18 до 25 мај.

Риби

Интуицијата кај Рибите сега е на врвот – поддржани од Нептун, можат преку соништа или медитација да добијат важни увиди. Нивните среќни денови се од 5 до 12 мај.

Водолија

Под власта на иновативниот Уран, Водолиите имаат зголемена среќа од 22 до 29 мај, кога Уран ќе влезе во хармонични аспекти со Јупитер и Венера.

Јарец

Иако е познат по практичноста, Јарецот ќе има корист од ретките, но стабилни аспекти кои ги прави Сатурн со планетите на среќата. Успехот доаѓа кога ќе го комбинираат ризикот со внимателно испланирана стратегија.

Continue Reading

Магазин

Дневен хороскоп за вторник – 22 април: Еден хороскопски знак треба да внимава на здравјето

Published

on

Овен

Работа: Се соочувате со конфликти и несогласувања на работното место. Бидете внимателни во комуникацијата.

Љубов: Кратко патување може да донесе нова љубовна авантура.

Здравје: Можна е појава на главоболка.​

Бик

Работа: Финансиски проблеми можат да го забават напредокот на вашите цели.

Љубов: Конфликт со партнерот може да ја оживее старата расправија.

Здравје: Забоболка.​

Близнаци

Работа: Акцентот е на деловни разговори и состаноци, но ретрограден Меркур може да создаде несогласувања.

Љубов: Уживајте во романтичното патување со партнерот.

Здравје: Одлично.​

Рак

Работа: Имате уникатна шанса да го завршите долгогодишниот проект.

Љубов: Партнерот покажува љубомора, но тоа не го нарушува вашиот однос.

Здравје: Алергија.​

Лав

Работа: Денес ќе се соочите со деловни предизвици.

Љубов: Контактите со спротивниот пол ќе ви донесат голема заинтересираност.

Здравје: Проверете го крвниот притисок.​

Девица

Работа: Можни се одложувања на работните задачи.

Љубов: Партнерот ве притиска со својата прекумерна грижа.

Здравје: Чувствителност на градниот кош.​

Вага

Работа: Склони сте на правење мали грешки на работното место.

Љубов: Може лесно да се впуштите во расправија со партнерот.

Здравје: Уживајте во витамини.​

Шкорпија

Работа: Работите повеќе, но потребна ви е награда.

Љубов: Се заљубувате во личност која не ја познавате доволно.

Здравје: Не ги губете нервите.​

Стрелец

Работа: Ќе успеете да завршите важен проект и ќе бидете горди на себе.

Љубов: Недовербата го нарушува мирот; обидете се да се ставите во позицијата на партнерот.

Здравје: Проверете ја крвната слика.​

Јарец

Работа: Мора да се прилагодите на нови услови.

Љубов: Можна е средба со личност која ве привлекува.

Здравје: Подложни сте на вирусни инфекции.​

Водолија

Работа: Добра организација е клучна за успех.

Љубов: Односот со партнерот е во криза; покажете поголемо разбирање.

Здравје: Потребен ви е одмор.​

Риби

Работа: Бидете внимателни при потпишување документи.

Љубов: Партнерот ве цени; ако сте слободни, ослободете се од стравовите од обврска.

Здравје: Проблеми со циркулацијата.​

Continue Reading

Магазин

Колку долго стојат варените јајца после празниците и како правилно да ги чувате?

Published

on

Што да правите со варените јајца по Велигден: Совети за правилно чување и употреба

По завршувањето на велигденските празници, фрижидерите често остануваат полни со остатоци од храна – меѓу нив, најчесто се наоѓаат и варените јајца. Наместо да ги фрлите, зошто да не ги искористите на паметен начин во наредните денови?

Тврдо варените јајца се нутритивно богати и претставуваат одличен избор за здрава ужинка или дел од балансиран оброк. Но, она што многумина не го знаат е дека варените јајца имаат пократок рок на траење од свежите.

Како правилно да ги чувате?

Со варењето се отстранува природниот заштитен слој од лушпата, со што јајцата стануваат почувствителни на воздух и бактерии. Затоа, веднаш по готвењето, треба да се изладат и складираат во фрижидер за да се спречи расипување или контаминација.

Најдобро е да ги чувате во оригиналната картонска амбалажа или затворен сад со капак, сместен на внатрешната полица на фрижидерот – а не на вратата, каде што честите температурни промени можат да влијаат на нивната свежина.

Во почетокот може да почувствувате чуден мирис во фрижидерот каде што се чуваат јајцата, но тоа не значи дека се расипани. Станува збор за водород сулфид кој се создава при варењето – непријатниот мирис е безопасен и обично исчезнува по неколку часа.

Колку долго можат да стојат?

Според препораките на американското Министерство за земјоделство, тврдо варените јајца – било да се лупени или не – можат да се чуваат во фрижидер до седум дена. Не се препорачува замрзнување, бидејќи по одмрзнувањето и белката и жолчката стануваат гумени и водени.

Ако не сте сигурни колку долго стоеле, проверете ја лушпата: ако е леплива или има кредест изглед, подобро е јајцето да се фрли. Исто така, избегнувајте консумирање на напукнати или оштетени јајца – тие може да предизвикаат труење со храна, што се манифестира со мачнина, повраќање и дијареа. Секогаш мирисајте го јајцето пред употреба – непријатен мирис е сигурен знак дека не е безбедно за јадење.

Што ако жолчката е зеленикава?

Многумина се загрижени кога ќе забележат сивкасто-зелена нијанса на жолчката, но тоа не значи дека јајцето е расипано. Оваа промена на боја е резултат на долготрајно варење и висока температура, при што железото од жолчката реагира со водород сулфидот од белката.

Иако изгледот може да биде невообичаен, ваквото јајце е сосема безбедно за консумација, велат експертите од Healthline.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк