Connect with us

Магазин

Направете го дома: Мирис кој ги одбива комарците, а жените го обожаваат

Мирисот на кокос може да ве спаси од комарци ова лето

Иако можеби сè уште е рано за вистинската борба со комарците, експертите советуваат дека е мудро навреме да започнеме со користење на препарати кои ги одбиваат овие здодевни инсекти. Еден од најефикасните природни начини, според новото истражување, е употребата на производи со мирис на кокос – сапуни, масла и лосиони.

Ако сте љубител на природна заштита од комарци, кокосот може да биде совршено решение. Истражувањето спроведено на Политехничкиот институт на Универзитетот во Вирџинија, под водство на д-р Клеман Виноже, открива дека мирисот на кокос делува одбивно врз комарците, додека одредени цветни и овошни мириси, напротив – ги привлекуваат.

– Кога користиме сапуни со цветни и овошни ноти, не само што мирисаме на својата природна кожа, туку и добиваме мирис што на комарците им е како комбинација од кафе и мафини – исклучително привлечен, објаснува д-р Виноже.

Истражувањето покажало дека ефектот на сапуните може да варира од личност до личност, најверојатно поради тоа што секој има различен природен мирис кој во комбинација со сапунот создава различен ефект.

– Интересно е што една иста личност, која вообичаено е „магнет“ за комарци, може да стане уште попривлечна ако користи еден тип сапун, но и целосно да ги одбие ако користи друг, додава Виноже.

Научниците заклучуваат дека изборот на сапун може да биде еден од клучните фактори зошто некои луѓе се секогаш мета на комарците, додека други поминуваат без ниту еден убод.

Затоа, пред летото, размислете за промена на вашата козметика – мирисот на кокос можеби е токму вашата природна заштита од комарци.

Advertisement

Магазин

Оваа храна може да го загрози вашето срце: најголемите непријатели за кардиоваскуларното здравје

Според Светската здравствена организација (СЗО), кардиоваскуларните болести се водечка причина за смртност во светот. Оваа застрашувачка група на заболувања директно ги напаѓаат срцето и крвните садови, а додека многу фактори придонесуваат за проблемот, експертите се едногласни: вашата исхрана игра клучна, честопати кобна улога!

Лекарите и научниците алармираат, откривајќи ја храната која има најлош, уништувачки ефект врз здравјето на срцето. Време е да се соочиме со вистината за она што го ставаме на чинијата.

Преработена Храна: Бомба 

Заборавете на здравиот изглед! Преработената храна, преплавена со сол и шеќер, е директен удар врз кардиоваскуларниот систем. Кардиологот д-р Бимал Чајар предупредува дека преработеното месо е најлошиот непријател на срцето. Студија од 2021 година безмилосно ја потврдува оваа врска, откривајќи дека поголемиот внес на овие производи е синоним за сериозни кардиоваскуларни болести. Се работи за храна која е практична, но која може да ви го скрати животот!

Пржено Искушение

Колку и да е вкусно, пржената храна е отров за вашето срце. Редовното уживање во пржени задоволства не само што го покачува крвниот притисок, туку и критично го намалува „добриот“ холестерол (ХДЛ). Додадете го тука и зголемувањето на телесната тежина, и добивате совршен рецепт за зголемен ризик од срцеви заболувања! Уште една студија од 2021 година не остава простор за сомнеж: пржената храна драстично го зголемува ризикот од сериозни срцеви заболувања и мозочен удар.

Слатка Зависност

Навиката за слатка храна е подмолна закана која со текот на времето кумулира ризик од срцеви заболувања. Една неодамнешна студија од 2023 година е јасна: премногу шеќер е штетно за срцето! Време е да ги исфрлите од менито слатките пијалаци, колачите и газираните сокови. Тие се директни виновници за дебелеење и безмилосно го оштетуваат здравјето на вашиот најважен орган.

Рафинирани Јаглехидрати

Рафинираните јаглехидрати се измама. Ова е храна која поминала низ индустриски процес кој ја отстранува речиси целата нејзина хранлива вредност. Им недостасуваат влакна, витамини, минерали и полифеноли – сè што му треба на вашето тело!

Нутриционистот д-р Неети Шарма го дава конечниот удар: „Рафинираните јаглехидрати, како што се наоѓаат во белиот леб и слични производи, немаат апсолутно никакви влакна и други хранливи материи.“ Ова води кон зголемување на телесната тежина и катастрофално го зголемува ризикот од дијабетес и срцеви заболувања.

Запомнете: Здраво срце започнува со мудри избори во кујната!

Continue Reading

Магазин

Наполнивте 40? Експертите советуваат веднаш да ги исфрлите овие четири намирници

skara

Како старееме, одржувањето на витката линија станува вистинска борба. Природното забавување на метаболизмот е неизбежно, но стручњаците предупредуваат: некои намирници дополнително го “кочат” вашиот метаболизам! Експертите за здравје и исхрана ги открија главните виновници кои луѓето над 40 години треба веднаш да ги избегнуваат.

1. Белиот ориз: Тивок непријател на шеќерот во крвта

Да, омилениот гарнир е на црната листа! Белиот ориз е лишен од влакна, што значи дека има висок гликемиски индекс – предизвикува нагло скокање на шеќерот во крвта.

Д-р Кубанич Такирбашев предупредува: „Консумирањето бел ориз треба да се сведе на минимум. Му недостасуваат влакна и хранливи материи, што резултира со брз пораст на шеќерот во крвта. Со текот на времето, тоа придонесува за отпорност на инсулин и воспаление. Совет: Префрлете се на цели зрна за постабилен одговор на шеќерот!“

Накратко: Брзиот скок на шеќерот води до прејадување, а хроничното нарушување го саботира вашиот метаболизам.

2. Маргаринот: Транс масти – тивок убиец на здравјето

Погрешно сметаниот „здрав“ намаз е всушност полн со транс масти и нездрави хидрогенизирани масла кои се директен пат до хронично воспаление – клучен фактор за метаболички проблеми.

„Транс мастите, кои се наоѓаат во маргаринот и пржената храна, го зголемуваат лошиот холестерол (ЛДЛ) и го намалуваат добриот (ХДЛ). Оваа нерамнотежа драстично го зголемува ризикот од срцеви заболувања!“ – вели нутриционистката Јохана Ангман

Задолжително правило: Читајте ги декларациите! Избегнувајте сè што содржи „делумно хидрогенизирани масла“ за да го зачувате кардиоваскуларното здравје и да го држите воспалението под контрола.

3. Преработеното месо: Коктел од адитиви и сол

Сланина, салама, виршли, колбаси… иако се вкусни, тие се вистинска метаболичка бомба! Овие преработени деликатеси се преполни со адитиви, конзерванси, нитрити и, што е најважно, огромни количини на натриум (сол).

Овој хемиски коктел директно негативно влијае на метаболизмот, предизвикувајќи задршка на вода и промовирајќи зголемување на телесната тежина. Заменете ги преработените парчиња со посни, непреработени извори на протеини!

Дополнително на адитивите и солта, експертите укажуваат на високата содржина на лоши масти!

Нутриционистката Емили Џонсон алармира: „Колбасите, сланината и виршлите имаат висока концентрација на заситени масти и натриум. Често содржат и конзерванси како што се нитратите, кои директно го нарушуваат метаболичкото здравје и неминовно доведуваат до зголемување на телесната тежина.“

4. Одредени растителни масла: Скриени транс масти и „празни“ калории

Внимавајте и на маслата со кои готвите! Одредени индустриски растителни масла може да кријат делумно хидрогенизирани масла (транс масти), кои се деструктивни за кардиоваскуларниот систем.

Диететичарката Џил Монген предупредува: „Познато е дека транс мастите и хидрогенизираните масла предизвикуваат сериозни срцеви проблеми како висок холестерол и, на долг рок, затнати артерии.“

Но, штетата не е само во мастите. Регистрираниот нутриционист Џеј Ковин сумира зошто овие масла се лоша замена:

„Универзитетот на Калифорнија предупредува дека користењето на (одредени) растителни масла не е здраво бидејќи тие се главно составени од заситени масни киселини (80% масти и 20% протеини). Содржат само траги од хранливи материи, па готвењето со ова масло не носи голема корист – тоа е всушност само извор на празни калории.“ – објаснува нутриционистот Џеј Ковин

Суштината: Бирајте поквалитетни, ладно цедени масла (како екстра девствено маслиново масло) наместо генеричките растителни масла кои можат да го оптоварат вашето срце и метаболизам.

Continue Reading

Магазин

Квентин Тарантино најави продолжение на култниот филм „Кил Бил“: Се враќа легендарната осветничка приказна

Сагата на Квентин Тарантино продолжува да се вртат околу акционата енергија и крвавата реванша на Невестата, ликот кој го оживува Ума Турман. Оригиналните филмови, објавени во два дела во 2003 и 2004 година, сега се сметаат за епохални класици на акциониот жанр и не се заборавени од обожавателите ни ден-денес. Но, новите вестите од франшизата предизвикаа ново освежување на оваа легендарна приказна.

Сега, за љубителите на „Убиј го Бил“, доаѓа нова, унифицирана верзија на целата сагата – „Убиј го Бил: Целата крвава афера“, која соборува сите делови на епопејата во една коherentна целина. Дополнително, објавен е и анимиран краток филм со наслов „Одмаздата на Јуки“, создаден во соработка со популарната игра Fortnite, кој ги потсетува фанатовите на изгубеното поглавје од оригиналниот филм.

Тарантино, кој беше присутен на премиерата на краткиот филм, ја сподели својата визија за иднината на франшизата. Отворен за можноста да се истражат нови перспективи, режисерот спомена дека има идеи за продолжување на приказната, но истовремено нагласи дека моментално е преоптоварен со други проекти. „Ќе видиме“, рече Тарантино. „Ми се допаѓа идејата за филм кој ќе ја раскаже приказната за потеклото на Бил, како и за трите ‘кумови’ кои го создале – Естебан Вихаџо, Пај Меј и Хатори Ханзо. Но, дали ќе живеам доволно долго за да го реализирам тоа? Тоа останува да се види.“

Сепак, реакциите на новото издание не се еднозначни. Ума Турман, која ја толкува Невестата, го пофали анимираниот краток филм, нарекувајќи го „навистина трогателен“. Но, фан-базата не остана без критики. Неодамнешните промени предизвикаа разочарување кај некои обожаватели, кои го изразија своето незадоволство од цензурата на култниот пикап Pussy Wagon, како и додавањето на ликот Пили од Fortnite во универзумот на филмот. За нив, некои новитети не се вклопуваат со оригиналниот дух на франшизата.

Во секој случај, за оние кои ги обожаваат филмовите и нивните ненадминати акциони сцени, ова ново продолжение е само уште еден доказ дека светот на „Убиј го Бил“ никогаш не згаснува.

Continue Reading
Advertisement

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Трендинг