Sunday, December 28, 2025
No Result
View All Result
bulevar.mk
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт
No Result
View All Result
bulevar.mk
No Result
View All Result

Ризик за здравјето: Овие две намирници никако не треба да ги подгревате

by
2025/05/11 09:46:22
in Uncategorized
Ризик за здравјето: Овие две намирници никако не треба да ги подгревате

Овие две намирници не треба да ги подгревате: Може да бидат ризични по здравјето

Иако поголемиот дел од оброците можат безбедно да се подгреваат, постојат состојки кои со повторна термичка обработка ја губат својата хранлива вредност или развиваат соединенија штетни за дигестивниот систем.

Експертите предупредуваат дека клучен фактор е времето поминато од подготовката на храната, како и начинот на складирање. Одредени намирници, ако предолго стојат на собна температура, можат да станат ризични – дури и ако повторно се зготват. Причината е што некои бактерии не се уништуваат ни при висока температура.

Меѓу најризичните се оризот и спанаќот – две често користени, но потенцијално проблематични намирници кога се подгреваат:

Ориз

Оризот е основна намирница во многу кујни, често подготвуван однапред. Сепак, бактериологот д-р Стејси Дувенаж предупредува дека тој може да содржи бактерија наречена Bacillus cereus. Иако готвењето ги уништува повеќето бактерии, спорите на оваа бактерија може да преживеат.

„Ако варениот ориз остане на собна температура, спорите почнуваат да се размножуваат и создаваат токсини кои не се уништуваат со повторно готвење“, вели д-р Дувенаж. Овие токсини можат да предизвикаат симптоми како мачнина, повраќање и дигестивни тегоби.

Препораката е оризот да се излади веднаш по подготовката, да се чува во фрижидер и да не се подгрева повеќе од еднаш.

Спанаќ

Иако е познат по своите хранливи вредности, спанаќот е намирница што не се препорачува за подгревање. Причината е ризикот од формирање на нитрити – соединенија кои можат да се развијат при повторна термичка обработка.

Нутриционистите објаснуваат дека природните нитрати во спанаќот, при повторно загревање, може да се претворат во нитрити, а потоа и во потенцијално штетни соединенија за човековиот организам. Иако ризикот е мал ако храната се чува правилно и се подгрева само еднаш, најдобро е спанаќот да се јаде веднаш по приготвување или ладен – на пример, во салата.

Совет од експертите:

Секогаш внимавајте на хигиената, условите на чување и времето на складирање на подготвената храна. Некои јадења едноставно не вреди да се подгреваат – не само поради вкусот, туку и поради вашето здравје.

Next Post
Францускиот претседател сака да испраќа војници во Украина?

Францускиот претседател сака да испраќа војници во Украина?

Ова е најдоброто време за кафе: Еве кога кофеинот има најдобро дејство за вашиот организам

Ова е најдоброто време за кафе: Еве кога кофеинот има најдобро дејство за вашиот организам

Препорачани Вести

Во Тетово уапсена 22-годишна девојка

11 months ago
Овие комбинации на суплементи можат да бидат кобни по вашето здравје

Овие комбинации на суплементи можат да бидат кобни по вашето здравје

2 months ago

Популарни Вести

  • Брнабиќ: Вучиќ работи 22 часа дневно за да го одржи мирот во Србија

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Хороскоп за недела (28 декември): Енергија, инспирација и можности за овие знаци

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Невзат Бејта пред граѓаните: Гостивар заслужува развој и одговорност

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • (ВИДЕО) Во Грција има и добри вести: преубава изведба на една македонска песна

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Карни: Канада со нов пакет поддршка од 2,5 милијарди долари за Украина

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Спорт

Булевар.мк © 2025 Сите права се задржани.

No Result
View All Result
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт

Булевар.мк © 2025 Сите права се задржани.