Sunday, December 28, 2025
No Result
View All Result
bulevar.mk
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт
No Result
View All Result
bulevar.mk
No Result
View All Result

Три намирници кои го зголемуваат ризикот од мозочен удар, а ги консумирате секојдневно

by
2025/05/24 11:09:49
in Uncategorized
Три намирници кои го зголемуваат ризикот од мозочен удар, а ги консумирате секојдневно

Мозочниот удар претставува една од најсериозните здравствени кризи, со потенцијално фатални последици. Настанува кога се прекинува дотокот на крв во мозокот – најчесто поради затнат крвен сад или пукање на садот, што предизвикува крварење во мозочното ткиво.

Лекарите предупредуваат дека најголемиот број ризични фактори се поврзани со начинот на живот – и можат да се контролираат.

Меѓу најчестите ризици се: висок крвен притисок, покачено ниво на шеќер и масти во крвта, срцеви заболувања, аритмија, пушење, прекумерна консумација на алкохол и нездрава исхрана.

Исхраната како клучен фактор за превенција

Доктор Џонатан Зајлингер, експерт за кардиоваскуларно здравје, посочува дека некои намирници значително го зголемуваат ризикот од мозочен удар, особено кај лица кои веќе имаат предиспозиции.

Според него, три намирници треба строго да се избегнуваат:

преработено месо,

индустриски колачи и кекси,

пржена храна.

„Овие производи се богати со заситени и транс масти, кои директно придонесуваат за создавање масни наслаги во артериите. Со тоа се зголемува ризикот од нивно затнување, што може да резултира со мозочен удар“, објаснува д-р Зајлингер за Express.uk.

Дополнително, високиот внес на сол и шеќер исто така претставува сериозна закана. Солта го покачува крвниот притисок, додека шеќерот е поврзан со дебелина и тип 2 дијабетес – состојби кои го оштетуваат васкуларниот систем и предизвикуваат воспалителни процеси.

Препорака: Пет порции овошје и зеленчук дневно

Како превентивна мерка, д-р Зајлингер советува редовен внес на најмалку пет порции овошје и зеленчук дневно. Истражувањата покажуваат дека оваа навика значително го намалува ризикот од мозочен удар.

„Овошјето и зеленчукот се богати со антиоксиданси кои ги штитат артериите, а растителните влакна придонесуваат за намалување на холестеролот во телото“, заклучува тој.

Next Post

Коњановски: „Монмартрот е повеќе од настан – тој е движење што ги обединува различностите преку уметноста“

Продолжува размената на заробеници меѓу Русија и Украина – ослободени по 307 војници од двете страни

Продолжува размената на заробеници меѓу Русија и Украина – ослободени по 307 војници од двете страни

Препорачани Вести

Жестоки судири во Букурешт: Полицијата во конфликт со поддржувачите на Георгеску!

10 months ago
Нов скандал помеѓу Макрон и неговата сопруга, повторно во авион – погледнете што направија [ВИДЕО]

Нов скандал помеѓу Макрон и неговата сопруга, повторно во авион – погледнете што направија [ВИДЕО]

6 months ago

Популарни Вести

  • Брнабиќ: Вучиќ работи 22 часа дневно за да го одржи мирот во Србија

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Хороскоп за недела (28 декември): Енергија, инспирација и можности за овие знаци

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Невзат Бејта пред граѓаните: Гостивар заслужува развој и одговорност

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • (ВИДЕО) Во Грција има и добри вести: преубава изведба на една македонска песна

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Карни: Канада со нов пакет поддршка од 2,5 милијарди долари за Украина

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Спорт

Булевар.мк © 2025 Сите права се задржани.

No Result
View All Result
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт

Булевар.мк © 2025 Сите права се задржани.